του Γιώργου Λαουτάρη
Σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο έχει οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία η ολοκληρωτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη μνημονιακής διαχείρισης της κρίσης.
Ενώ η λεωφόρος Συγγρού πίεζε εδώ και μήνες «να κλείσει η αξιολόγηση», προφανώς εννοώντας με ό,τι μέτρα κι αν αυτή φέρει, διότι κατά την αξιωματική αντιπολίτευση κάθε καθυστέρηση είναι επιβλαβής, τώρα που φαίνεται ότι στο Γιούρογκρουπ επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία, ο εκπρόσωπος του κόμματος καταγγέλλει ότι έρχονται …νέα μέτρα. Αντί όμως να καταδικάσει τη συμφωνία ή να ζητήσει από την κυβέρνηση να μην υπογράψει, επιμένει στη μόνιμη επωδό: Ζητά αλλαγή κυβέρνησης και εκλογές. Μόνη πολιτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η οικοδόμηση ενός επικοινωνιακού προφίλ για τον αρχηγό της, που θα τον παρουσιάσει στην κοινή γνώμη και τον «μεσαίο χώρο» του εκλογικού σώματος ως καταλληλότερο διαπραγματευτή και διαχειριστή. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε πρόσφατα το Βερολίνο, όπου συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να δικαιολογήσει χαμηλότερα πλεονάσματα και μείωση του χρέους στo πλαίσιo που μπορεί να είναι αποδεκτό από τη Γερμανία», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, συνοψίζοντας όλη την πολιτική του κόμματός του.
Σύμφωνα με το γαλάζιο σενάριο, οι «εταίροι» και οι δανειστές τιμωρούν τη χώρα με μέτρα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, αφού δεν πιστεύει στο «πρόγραμμα». Ο πρόεδρος της ΝΔ πασχίζει να αποδείξει ότι μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο θα έχει τα εχέγγυα τήρησης μέχρι κεραίας των συμφωνηθέντων, αίροντας την καχυποψία, αφού διεκδικεί την πολιτική πατρότητα του προγράμματος. Φαίνεται όμως ότι στη Γερμανία, τουλάχιστον, δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό, πρόσφατο δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, στο οποίο σχολιάζεται ότι μία κυβερνητική αλλαγή δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, κατά τον σχολιαστή, «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Τσίπρα, ήταν ότι επί πρωθυπουργίας του αποφεύχθηκε η κοινωνική αναταραχή»… Ο ΣΥΡΙΖΑ ως παράγοντας σταθερότητας στην Ελλάδα των καταιγιστικών μέτρων φαίνεται να παίρνει πόντους ως κατάλληλος διαχειριστής από το γερμανικό διευθυντήριο. Ο Γερμανός σχολιαστής γράφει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λόγω κυρίως της απογοήτευσης από τον Τσίπρα και υπογραμμίζει: «Προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, το οποίο στο παρελθόν την οδήγησε στην κρίση. Ο Μητσοτάκης έστειλε στη Μέρκελ το μήνυμα ότι με αυτόν στην πρωθυπουργία το έργο των δανειστών θα γίνει πιο εύκολο: με συνεργασία και όχι αντιπαράθεση. Μια δελεαστική προσφορά».
Εντός Ελλάδας, πάντως, οι εκπρόσωποι της γαλάζιας παράταξης θολώνουν τα νερά. Μιλώντας για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας το περιέγραψε ως «ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για επενδύσεις στη χώρα, για ιδιωτικοποιήσεις και για στοχευμένες παρεμβάσεις στο Δημόσιο».
Πολλοί πλέον στη ΝΔ βλέπουν ότι το «φρούτο» της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη ωριμάσει για να πέσει. Παράγοντες της κεντροδεξιάς διαρρέουν τη δυσαρέσκειά τους για την αντιπολιτευτική τακτική της ηγετικής ομάδας, τονίζοντας ότι χρειάζονται αναπροσαρμογές στον εκφερόμενο λόγο, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των πρόωρων εκλογών, μετά το πρόσφατο Γιούρογκρουπ. Η μύχια επιθυμία της παράταξης είναι να εγκαταλείψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις σκέψεις για άμεση άνοδο στην εξουσία και τα δύσκολα μέτρα να περάσουν από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα επιτρέψει στη ΝΔ να έρθει κατόπιν να διαχειριστεί τα κοινωνικά συντρίμμια της αριστερής διακυβέρνησης, υπολογίζοντας ότι τα δύσκολα έχουν τελειώσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι εντός μνημονίων, ευρώ και ΕΕ, τα «άγια των αγίων» δηλαδή της συντηρητικής παράταξης, η κρίση μόνο να επιτείνεται μπορεί.