του Γιάννη Φωτίου
Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη η Λαϊκή Ενότητα παρουσίασε την πρόταση και τις θέσεις της για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως: «το πραγματικό δίλημμα της χώρας, αυτό που συζητούν οι πολίτες και η κοινωνία, είναι το διακύβευμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανασυγκρότησης και παραγωγικού μετασχηματισμού και αυτό το δίλημμα απουσιάζει από την ατζέντα μιας παρακμιακής πολιτικής ζωής και μιας μιντιακής ολιγαρχίας».
Η πρόταση της ΛΑΕ για «ομαλό, βιώσιμο και με προοπτική για τη χώρα» πέρασμα διαφάνηκε χωρίς να ξεκαθαρίζεται με σαφήνεια πως θα υλοποιηθεί από μια «άλλη» Αριστερή κυβέρνηση που δεν θα επαναλάβει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το θέμα της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα τοποθετήθηκαν τα μέλη της ΠΓ της ΛΑΕ, Γιάννης Τόλιος, Μαριάννα Τσίχλη, Παναγιώτης Σωτήρης και Παναγιώτης Μαντάς.
Παρουσιάζοντας το κείμενο των θέσεων η Μαριάννα Τσίχλη σημείωσε πως «η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος είναι μια πορεία σύγκρουσης και ρήξης με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ, σύγκρουση και ρήξη που ανοίγει τις διαδικασίες, με τη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού, για την αποδέσμευση και την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Στην παρουσίαση υπήρξε αναφορά στο πολιτικό μέτωπο, με την έννοια της συμμαχίας των δυνάμεων της Αριστεράς που μπορούν να συμφωνήσουν στα βασικά σημεία του προγράμματος που προτείνεται.
Την περασμένη Κυριακή έκλεισε τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του «Αριστερού Ρεύματος» με το οποίο ολοκληρώνεται η μετατροπή του από εσωκομματική τάση σε αυτόνομη οργάνωση ενταγμένη στη ΛΑΕ. Η Συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος ανέδειξε χωρίς ψηφοφορία Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ),αποτελούμενη από 101 μέλη, (οι υποψηφιότητες ήταν όσες οι θέσεις), η οποία θα είναι το καθοδηγητικό όργανό του μέχρι την επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψή του.
Το ΑΡ επί 25χρόνια λειτουργούσε ως ιδεολογικοπολιτική τάση αρχικά στον ΣΥΝ, έπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Σεπτέμβρη 2015 στην ΛΑΕ. Αυτή η πορεία και δομή σφραγίζει και τη σύνθεση του νέου καθοδηγητικού οργάνου από το οποίο απουσιάζουν πρόσωπα που θα συνιστούσαν μια διεύρυνση και ανανέωση του Ρεύματος πέρα από το χώρο του παλιού συνασπισμού.