του Μάκη Βάσιλα
Συνέχεια στο σήριαλ της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου δόθηκε αυτή την εβδομάδα. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την εφαρμογή του και τις τερατώδεις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής, εκδόθηκε νέα …διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο που επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο!
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το υπουργείο ουσιαστικά αποδέχεται και νομιμοποιεί την κατάσταση της παράνομα υποκρυπτόμενης μισθωτής εργασίας. Η ανακοίνωση του υπουργείου, που δήθεν καταγγέλλει την διαδεδομένη αυτή πρακτική της εργοδοσίας, είναι τουλάχιστον υποκριτική, για να μην πούμε ότι αποδεικνύει την ουσιαστική του πρόθεση να μην κάνει απολύτως τίποτε προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
Κατά δεύτερο, να σημειώσουμε πως επί της ουσίας πάλι δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την υποχρέωση του εργαζόμενου με μπλοκάκι να αποδείξει ότι δεν είναι «ελέφαντας», δηλαδή να αποδείξει αυτός τη σχέση εργασίας του. Ασφαλώς, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στην εργασιακή ζούγκλα, ο εργαζόμενος θα πρέπει ουσιαστικά να διακινδυνεύσει τη θέση του ή να δεχτεί σιωπηρά τη μείωση των αποδοχών του, αφού το κόστος θα μετακυλήσει στον ίδιο.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι ο ασφαλισμένος που εργάζεται με το συγκεκριμένο καθεστώς σε έναν έως δύο εργοδότες, θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ ότι αιτείται την υπαγωγή του στο άρθρο 39 του νόμου. Από εκεί και πέρα και μέχρι ο ΕΦΚΑ να καταλήξει ότι όντως πρόκειται για τέτοια περίπτωση, ο εργαζόμενος θα πληρώνει μόνο την εισφορά που του αναλογεί δηλαδή το 1/3.
Με άλλα λόγια η εγκύκλιος απλά μειώνει τις εισφορές που πρέπει να πληρώσει ο εργαζόμενος για όσο διάστημα παραμένει σε εκκρεμότητα η γνωμοδότηση από τον ΕΦΚΑ περί της εξαρτημένης ή μη απασχόλησης, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί από αυτόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σήμερα, να φέρει ο ίδιος το βάρος της απόδειξης. Επιπλέον, από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται μια σειρά από κατηγορίες με πιο χαρακτηριστική εκείνη των εργαζόμενων δικηγόρων σε μεγάλα γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, όπου ενώ είναι ουσιαστικά μισθωτοί, εμφανίζονται ως «συνεργάτες».