της Ιωάννας Καρδαρά
Συνεχείς και ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Χαλέπι της Συρίας καθώς, παρά τη ρωσοτουρκική συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας για την απομάκρυνση χιλιάδων ανταρτών και αμάχων που βρίσκονται στις τελευταίες ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του, αυτή ανεστάλη τελευταία στιγμή. Από τότε γίνονται συνεχείς προσπάθειες εκκένωσης του Χαλεπίου οι οποίες όμως συνεχώς αναβάλλονται καθώς σημειώνονται εκρήξεις στο σημείο που βρίσκονται τα λεωφορεία που αναχωρούν.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και ανταρτών από το Χαλέπι προς ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στη Συρία έχει μόνο «ανασταλεί», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο συριακή στρατιωτική πηγή.
«Πρόκειται για μια αναστολή» της επιχείρησης, όμως «δεν έχει τελειώσει», δήλωσε αυτή η πηγή. Επανέλαβε πως η διακοπή οφειλόταν σε «παραβιάσεις εκ μέρους ένοπλων ανδρών, που ανοίγουν πυρ, που θέλησαν να φύγουν μαζί με ομήρους», δηλαδή στρατιώτες ή μέλη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων που συνέλαβαν. «(Οι αντάρτες) θέλησαν να μεταφέρουν όπλα μεσαίου διαμετρήματος στις αποσκευές τους», ενώ υποτίθεται ότι θα έφευγαν μόνο με τα ελαφρά όπλα τους, είπε επίσης η συριακή πηγή.
Επιπλέον, Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου, που έχει ανασταλεί, θα επαναληφθεί όταν επιτραπεί στους τραυματίες να εξέλθουν από τα πολιορκούμενα σιιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ. Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωρών στην επαρχία Ιντλίμπ.
Το Ιράν έχει ζητήσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού, να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους Σύρους αντάρτες.
Περίπου 50.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι και αναμένεται να αποχωρήσουν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η Άγκυρα από την πλευρά της υπολογίζει τον αριθμό μεταξύ 80.000 και 100.000, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο συριακό έδαφος για τους άμαχους.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, δήλωσε πως στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου μεταφέρονται οι κάτοικοι του Χαλεπιού οι οποίοι απομακρύνονται από την πόλη, και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περισσότερα.
Επίσης, επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου έχει μεταβεί στη Συρία για να βοηθήσει στον συντονισμό της απομάκρυνσης των ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι και θα συμβάλει στην προσπάθεια να στηθεί ένας καταυλισμός στην Ιντλίμπ, ανέφερε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής αυτής οργάνωσης.
Τον καταυλισμό στήνουν από κοινού η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας, η φιλανθρωπική οργάνωση IHH και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Τέλος, λιγότεροι από το 3% των Σύρων που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο και πέρασαν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σε πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam, που προέτρεψε πλούσιες χώρες να πάρουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων για να τους σώσουν. Η αύξηση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές, προσφέροντας στους Σύρους πρόσφυγες μια ασφαλή οδό στην Ευρώπη. Σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύροι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου φιλοξενούνται σε έναν περιορισμένο αριθμό γειτονικών χωρών, που περιλαμβάνουν τη Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.