Η στροφή στην ξενοφοβία επιχειρείται να επισκιάσει τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Μέρκελ-Γκάμπριελ-Σόιμπλε στα λαϊκά εισοδήματα, προσφέροντας στη γερμανίδα καγκελάριο σοβαρές προσδοκίες για ανανέωση της θητείας της.
της Ειρήνης Κοσμά
Νέα άσκηση εκπαίδευσης όχλου στο μίσος κατά προσφύγων με τραγική αφορμή τον φόνο 19χρονης στο Φράμπουργκ της Γερμανίας. Η «Μαρία Λ.» ήταν φοιτήτρια Ιατρικής και βοηθούσε εθελοντικά σε ομάδα υποστήριξης προσφύγων. Η σορός της βρέθηκε στις 17 Οκτωβρίου σε όχθη του ποταμού Ντράιζαμ. Είχε πνιγεί και, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία, είχε προηγουμένως πέσει θύμα βιασμού. Στις 3 Δεκεμβρίου συνελήφθη 17χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν ως δράστης.
Σε μία Γερμανία όπου το προσφυγικό προβάλλει ως το πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα –ζήτημα που το ξενοφοβικό κόμμα AfD έχει εκμεταλλευτεί όσο μπορεί, πετυχαίνοντας είσοδο στα κρατιδιακά Κοινοβούλια και ελπίζοντας σε ισχυρή παρουσία στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές– η τραγική υπόθεση έριξε λάδι στη φωτιά της συζήτησης. Οι «πατριώτες» με πλήθος αναφορές στο διαδίκτυο βλέπουν σε όλους τους Αφγανούς έναν μελλοντικό βιαστή ή δολοφόνο. Η στροφή στην ξενοφοβία επιχειρείται να επισκιάσει τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των Μέρκελ-Γκάμπριελ-Σόιμπλε στα λαϊκά εισοδήματα, προσφέροντας στη γερμανίδα καγκελάριο όχι μόνο παράταση της παραμονής της στην εξουσία, αλλά και σοβαρές προσδοκίες για ανανέωση της θητείας της.
Με ποσοστό 89,5%, η γερμανίδα καγκελάριος επανεξελέγη στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο διήμερο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στο Έσεν. Η Μέρκελ είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στην προεδρία το 2000. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, το ποσοστό που έλαβε η καγκελάριος ήταν μικρότερο από το 96,7% που συγκέντρωσε στην τελευταία της εκλογή στην ηγεσία του κόμματος πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία, η Μέρκελ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης, αλλά απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14 χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια). Από το βήμα του συνεδρίου του CDU, ζήτησε την απαγόρευση της μπούρκας και γενικά της πλήρους κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό που συνέβη με τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία το 2015 «δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ». Ο λόγος της καγκελαρίου, η πρώτη μεγάλη παρουσίαση της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει, μετά την εξαγγελία της ότι θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία έδωσε τον νέο αντι-μεταναστευτικό τόνο. Την Τετάρτη οι σύνεδροι ενέκριναν 20σέλιδο κείμενο θέσεων με τίτλο «Προσανατολισμός σε Δύσκολους Καιρούς», σφραγίζοντας τη σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η επέκταση του χρόνου κράτησης όσων πρόκειται να απελαθούν και η δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στα γερμανικά σύνορα ώστε να μην εισέρχονται οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, ικανοποιώντας πάγια απαίτηση των υπερσυντηρητικών κομματικών «αδελφών» τους, Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU).
Στο κείμενο, πάντως, δεν γίνεται αναφορά στο επίμονο αίτημα του CSU για επιβολή πλαφόν στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του ηγέτη του, Χορστ Ζεχόφερ, που ζητά και απελάσεις «ευαπόδεικτου αριθμού» προσφύγων. Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ, απείλησε πως το CSU δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν.
Τέλος, η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών κατέβασε ψήφισμα υπέρ της στέρησης της διπλής υπηκοότητας για Γερμανούς πολίτες με δύο διαβατήρια. Παρά το κάλεσμα Μέρκελ να απορριφθεί από τους συνέδρους, το ψήφισμα εγκρίθηκε με 51%. Και ενώ δεν είναι δεσμευτικό, αντικατοπτρίζει τη δεξιά μετατόπιση του κόμματος. Σημειώνεται ότι ο νόμος του 2014 υπέρ της διπλής υπηκοότητας ήταν μέρος της προγραμματικής συμφωνίας για τον «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ και οι Πράσινοι –που δεν αποκλείουν κυβερνητική συνεργασία με το CDU– εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με ενδεχόμενο στέρησής της.
«Είτε την εξέλεξαν λανθασμένα ως αρχηγό είτε η κυρία Μέρκελ βρίσκεται στο λάθος κόμμα», σχολίασε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ακόμα πιο σαρκαστικός ήταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν: «Η καγκελάριος ζήτησε από το κόμμα να τη βοηθήσει και αντ’ αυτού την κλότσησαν ανάμεσα στα πόδια». Οι αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν είναι τυχαίες, καθώς η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» έδωσε ώθηση στην Ακροδεξιά, όπου φαίνεται να στρέφεται σημαντικό ποσοστό δυσαρεστημένων από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος των απειλούμενων από τη φτώχεια στη Γερμανία, ανέρχεται στα 719 ευρώ και επομένως είναι κατά 30% κάτω από το επίσημο όριο των 1.033 ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) στη Μπούντεστακ.
Στην Γερμανία, επομένως, υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το μέσο επίσημο όριο της φτώχειας, δεδομένου ότι ενώ το 2015 το εισόδημα αυτό ανέρχονταν σε 1.033 ευρώ μηνιαίως, σήμερα ανέρχεται σε μόλις 719 ευρώ.
Το αν η γερμανική Αριστερά θα καταφέρει να παρέμβει δυναμικά για να δώσει ταξικό στίγμα στη μακρά προεκλογική εκστρατεία, φωτίζοντας τη «μαύρη» ατζέντα της ακροδεξιάς και της Μέρκελ, αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τη χώρα και όχι μόνο.