Αποτέλεσμα αδιαφανούς συναλλαγής πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων η ανάδειξη του νέου ΕΣΡ
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Τέλος καλό, όλα καλά» σχολίασαν πολλοί (από διάφορους πολιτικούς χώρους) στο άκουσμα της είδησης περί διακομματικής ανάδειξης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μετά από εβδομάδες πολιτικής κόντρας. Μόνο που πρόκειται για το …τέλος των αυταπατών για όσους πίστευαν ότι διεξάγεται πόλεμος εναντίον της διαπλοκής. Οι εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα μιας αδιαφανούς συναλλαγής, όπου η ενημέρωση του κόσμου και η έννοια του «δημοσίου αγαθού» των ραδιοσυχνοτήτων ήταν εκτός συζήτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και των …λοιπών συμπληρωματικών κομμάτων έστησαν το new deal των καταλαρχών της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ.
Η 6η κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την Πέμπτη, φάνηκε εξαρχής ότι
θα κατέληγε σε συνεννόηση, κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ είχε δείξει σαφέστατα δείγματα, περί αυτού, εδώ και αρκετές ημέρες.
Ήδη από την Τετάρτη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Τσιάρας, διεμήνυσαν ότι παύουν να θεωρούν ως προϋπόθεση για την ανάδειξη του ΕΣΡ την κατάργηση του νόμου-Παππά. Αντίθετα, αρκούνται σε μία
προφορική δέσμευση ότι ο αριθμός των αδειών των καναλιών θα καθοριστεί με συνεννόηση κυβέρνησης-ΕΣΡ και ιδιαίτερα διαλλακτική διάθεση.
Νίκη της ΝΔ η συγκρότηση του ΕΣΡ με πρόεδρο δικό της και δήλωση μετανοίας από Βουτση για τις 4 άδειες. Τα υπόλοιπα φθηνές δικαιολογίες…
— Leonidas Vatikiotis (@LeonidasV) November 11, 2016
Η δέσμευση αυτή ήρθε δια στόματος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τόνισε πως «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής». Την ίδια δέσμευση ανέλαβε και κατά τη συνεδρίαση της διάσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Αυτά την ίδια στιγμή που η στάση της Νέας Δημοκρατίας έγινε τόσο …συναινετική που ο Νικήτας Κακλαμάνης, αντιπρόεδρος της Βουλής, σημείωσε ότι δεν τίθεται καν ως προαπαιτούμενο η υπερψήφιση του Αθ. Κουτρομάνου που πρότεινε η ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ. Όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να αποδεχθεί και την υποψηφιότητα του Δ. Σταθόπουλου που είχαν προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι συγκεκριμένες συναινέσεις δεν έγιναν φυσικά στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων. Αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων επαφών και διαβουλεύσεων μη θεσμικού χαρακτήρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κάτι που μάλλον καταδεικνύει ότι στις συζητήσεις που έγιναν δεν είχαν λόγο μόνον οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) αλλά και …άλλοι παράγοντες που δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αφορούν τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών.
Είναι εξίσου πρόδηλο ότι έχουν ανταλλαχθεί υποσχέσεις, των οποίων την εφαρμογή θα δούμε στους επόμενους μήνες καθώς θα προχωρούν οι «επενδύσεις» και οι συγχωνεύσεις στον χώρο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης. Πλέον υπάρχει χώρος για περισσότερους από 4 παίκτες ενώ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εναρμονισμένο πάντα με την κοινοτική νομοθεσία, προβλέπει και τη δυνατότητα κρυφών μετόχων αφού η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών έχει πολλά …παράθυρα διαφυγής.
‘Ηταν χαρακτηριστικό το …άγχος στις τοποθετήσεις που έγιναν στις διάσκεψη από όλες τις μέχρι χθες αντιμαχόμενες πλευρές, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι «πρόκειται για συναίνεση όχι για συναλλαγή». Φράση που χρησιμοποίησαν τόσο ο Μ.Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Γ.Τραγάκης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. ‘Ομως το μόνο που κατάφεραν ήταν να δείξουν ότι πρόκειται για συναίνεση που προκύπτει μετά από συναλλαγή.
Όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ανεξαρτήτως των όποιων προσωπικών προθέσεων των μελών του, θα λειτουργήσει αντικειμενικά με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που λειτούργησαν και τα προηγούμενα. Γεγονός που το μετατρέπει σε μία αρχή στην οποία η εκάστοτε κυβέρνηση θα μεταφέρει τις ευθύνες της για τη διατήρηση του καθεστώτος της διαπλοκής.
Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης δεν έγινε η παραμικρή νύξη. Με το υφιστάμενο μνημονιακό καθεστώς ανυπαρξίας συλλογικών συμβάσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου θα αποτελέσουν εύκολή «λεία» ή «καύσιμο» για τους καναλάρχες. Ιδίως ενόψει των όποιων αποφάσεων ληφθούν για επικείμενες συγχωνεύσεις, δανεισμούς ή μειώσεις του λειτουργικού κόστους