Κυριάκος Νασόπουλος, Παναγιώτης Ξοπλίδης
Χιλιάδες άνθρωποι, σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν και φέτος δυναμικά στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, o oποίος χαρακτηρίστηκε από την προκλητική διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μ. Ομπάμα στην Αθήνα (15-16/11). Το εξεγερτικό πνεύμα του Νοέμβρη παραμένει επίκαιρο, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, και συνεχίζει να εμπνέει τους αγωνιστές για τα Πολυτεχνεία της νέας εποχής! «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία – Εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές που γέμισαν τους δρόμους των πόλεων στις πορείες για το φετινό εορτασμό.
Ήδη, από το απόγευμα της Τρίτης, άκρως δυναμικό και αδιαπραγμάτευτο ήταν το «Όχι» του κινήματος, με προεξέχουσα τη νεολαία, στην αυταρχική και αντιδημοκρατική απαγόρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι «έσπασαν» στην πράξη την κυβερνητική απαγόρευση διαδηλώνοντας μαζικά και μαχητικά ενάντια στην επίσκεψη του επίσημου εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η στάση της κυβέρνησης ενάντια στις δυνάμεις του κινήματος ήταν τόσο προκλητική, που έφτασε στο σημείο να στείλει αστυνομικά όργανα, το απόγευμα της Δευτέρας 14/11, να θυροκολλήσουν την απόφαση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του ΝΑΡ στο κέντρο της Αθήνας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων.
Βεβαίως έλαβε την απάντηση που της άρμοζε από το κίνημα με την διαδήλωση της Τρίτης, όπου η απαράδεκτη απαγόρευση έσπασε στην πράξη από τη μαχητική στάση χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν ενάντια στο «αποφασίζουμε και απαγορεύουμε» της αντιλαϊκής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς και στις πορείες της Πέμπτης, αλλά και συνολικά σε όλη την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου σε όλες τις πόλεις, όπου κυριάρχησαν τα πανό και τα συνθήματα ενάντια στην πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση.
Γιατί, όπως σημειώνει και στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται για ακόμα μία φορά να μας θυμίσει πως ο μόνος δρόμος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του οργανωμένου, εξεγερμένου λαού! Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά, πρέπει να ανατρέψουμε τα παλιά και νέα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, να βγούμε έξω από το σφαγείο του Ευρώ και της ΕΕ, να διαγράψουμε το τοκογλυφικό δημόσιο χρέος! Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι μας από τους πλειστηριασμούς, πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών και των ανέργων! Για να ζήσουμε, πρέπει να τους ανατρέψουμε, όπως και τότε…».
H 43η πορεία. Η ΜΟΝΗ σταθερή, αντιιμπεριαλιστική, αντιαμερικανική, εκδήλωση στην Ευρώπη. Πολλοί ευελπιστούν να σταματήσει, #polytexneio
— Gerasimos Livitsanos (@gerlivitsanos) November 17, 2016
Απάντηση στην κυβερνητική απαγόρευση
Η Τρίτη 15/11, πρώτη μέρα του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, σημαδεύτηκε από την μαζική διαδήλωση-απάντηση τόσο στην κυβερνητική απαγόρευση, όσο και στην επίσκεψη Ομπάμα. Πρωτοπόροι για άλλη μια φορά στάθηκε η νεολαία και οι φοιτητές οι οποίοι αμφισβήτησαν έμπρακτα τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Από νωρίς το απόγευμα, έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων, άρχισαν να μαζεύονται εκατοντάδες κόσμου.
Τα μαζικά μπλοκ και μαχητική διάθεση ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης, στην οποία καλούσαν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό αλλά και οργανώσεις της ανατρεπτικής και μαχόμενης Αριστεράς. Τελικά, λίγο μετά τις 6 μ.μ., μερικές χιλιάδες αγωνιστών ξεκίνησαν την προγραμματισμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. «Όχι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο – Ομπάμα Ανεπιθύμητος», ήταν το σύνθημα του κοινού πανό στην κεφαλή της πορείας. Ακολουθούσαν εργατικά σωματεία, το πανό του Συντονισμού για το Προσφυγικό και τα μεγάλα πυκνά μπλοκ πολλών φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που συμμετείχαν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων. Στην πορεία συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με μαζικά μπλοκ), η ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ, η ΟΚΔΕ, καθώς και αυτόνομες και αναρχικές συλλογικοτήτων.
Στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη, στη συμβολή με την Σταδίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ εμπόδισαν τη συνέχιση της διαδήλωσης. Στο σημείο αυτό η Λαϊκή Αντίσταση, αφού κατήγγειλε την αστυνομοκρατία και την κυβέρνηση, έφυγε προς Πανεπιστημίου λέγοντας πως οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Όταν οι πρώτες αλυσίδες των συγκροτημένων μπλοκ της διαδήλωσης πλησίασαν τον αστυνομικό φραγμό, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με ρίψη χημικών. Στη συνέχεια, όταν τα πολύ συγκροτημένα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, δέχθηκαν βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ, με χημικά και κλομπ. Μάλιστα, έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στους διαδηλωτές! Η γερή περιφρούρηση, η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, ειδικά της νεολαίας, απέτρεψαν τη διάλυση της πορείας. Η αστυνομική επιθετικότητα συνεχίστηκε και όταν τα μπλοκ της πορείας κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να πορευτούν, είτε μέσω της Πανεπιστημίου είτε μέσω της Σταδίου, προς την Ομόνοια, οι διμοιρίες των ΜΑΤ εξαπέλυσαν λυσσαλέο κυνηγητό σε όλη τη διαδρομή. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρίψη αστυνομικής βομβίδας μια φοιτήτρια, η οποία βρισκόταν στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, στην πλατεία Ομονοίας, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς και συλλογικότητες διοργάνωσαν μαζικό συλλαλητήριο. Η διαδήλωση ανέβηκε από την Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου και όταν έφτασε στο σημείο όπου είχαν κλείσει το δρόμο οι διμοιρίες των ΜΑΤ, αποχώρησε.
Την Τετάρτη, όπως και τις άλλες δυο μέρες του εορτασμού, χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκαν τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να τιμήσουν τους αγωνιστές της εξέγερσης του Νοέμβρη. Το πρωί, γύρω στις 11 π.μ., η διορισμένη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι. Όταν εισήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, φοιτητές, συνδικαλιστές, νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, μπήκαν μπροστά τους διαμηνύοντάς τους πως δεν υπάρχει χώρος για εγκάθετες διοικήσεις. Τότε οι καρεκλοκένταυροι έκαναν μεταβολή και αποχώρησαν χωρίς επεισόδια. Το απόγευμα, στο γεμάτο αμφιθέατρο ΜΑΧ, πραγματοποιήθηκε και η κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα «Για την Αριστερά της Ανατροπής, για νικηφόρο κίνημα! Διάλογος για την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο τριήμερος εορτασμός κορυφώθηκε την Πέμπτη 17/11 με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Η πορεία ήταν αρκετά μαζική και ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα από την Σταδίου στο ύψος της Παλιάς Βουλής. Η πάντα μετριοπαθής, σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, αστυνομία, έκανε αναφορά για πάνω από 16.000 διαδηλωτές, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος ήταν ακόμα περισσότερος.
Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν τα πολύ μαζικά και πυκνά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, με πρώτο αυτό των συλλόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία – Εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», βροντοφώναξαν με παλμό χιλιάδες νέοι και νέες. Στην συνέχεια ήταν τα μπλοκ φορέων, συλλόγων και σωματείων αλλά και των Εργατικών Λεσχών από γειτονιές της Αττικής. Αμέσως μετά ακολουθούσε το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης, του ΚΚΕ μ-λ και του Μ-Λ ΚΚΕ, των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων, της «Κόντρας» και της «Πρωτοβουλίας για Λαϊκό Μέτωπο».
«Επαναστατικός Αγώνας ενάντια στην κρίση του καπιταλισμού, την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», έγραφε το κεντρικό πανό του πολύ μαζικού μπλόκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν και τα μπλοκ με διακριτά πανό τόσο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, όσο και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Στη συνέχεια βρισκόταν η ΟΚΔΕ Σπάρτακος και το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, η ΛΑΕ, συλλογικότητες του αυτόνομου και αντιεξουσιαστικού χώρου κα. Στο μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και της νΚΑ κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Καμία αυταπάτη – καμία αναμονή, Κάτω η κυβέρνηση, με πάλη λαϊκή», «Ψωμί παιδεία ελευθερία, Ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία», και «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς – λευτέρωσε ο Άρης και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ». Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με τα συγκροτημένα μπλοκ του ΝΑΡ και της νΚΑ να φωνάζουν το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός – είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός».
Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 15/11, ημέρα άφιξης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και οι οργανώσεις της αριστεράς στην Καμάρα. Στην κεφαλή της πορείας, δίνοντας τον νεανικό αγωνιστικό παλμό μπήκαν οι φοιτητές με μαζικό μπλοκ, ενώ ακολούθησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η ΛΑΑΣ, η ΟΚΔΕ και άλλοι αγωνιστές, συγκροτώντας μια μαχητική διαδήλωση με κατεύθυνση το Αμερικανικό Προξενείο της πόλης. Οι διαδηλωτές παρέμειναν μπροστά στο κτήριο για αρκετή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης.
ντροπή σε αυτούς που έσκυψαν στον ιμπεριαλισμό, τιμή σε όσους αντιστάθηκαν, ειδικά στους νέους τ μαχόμενης Αριστεράς #obama_athens #antarsya pic.twitter.com/VKARvWl6Rz
— Γιάννης Ελαφρός (@GiannisEl2) November 15, 2016
Μαζική και μαχητική ήταν και η διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη. Σε όλη την διάρκεια του τριημέρου οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, μέσω του συντονισμού των γενικών συνελεύσεών τους, μετέτρεψαν το κτήριο του Πολυτεχνείου σε κέντρο αγώνα ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα και τον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το πρωί της Πέμπτης 17/11, τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων απέτρεψαν την κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι μια κυβέρνηση που απαγορεύει διαδηλώσεις και χτυπά με τα ΜΑΤ αγωνιστές, δεν έχει θέση στον χώρο της εξέγερσης. Το απόγευμα χιλιάδες συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση. Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν μαχητικά μπλοκ ενώ μαζικό ήταν και το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μαχητικός εορτασμός παντού!
Στην Πάτρα, με κύριο χαρακτηριστικό τη δυναμική παρουσία φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και πολιτικών φορέων πραγματοποιήθηκε ο φετινός τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου. Στο παράρτημα, συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Τρίτης μέλη των φοιτητικών συλλόγων ξεκινώντας με εξορμήσεις να καλούν τον λαό της πόλης να κατέβει στους δρόμους. Ιδιαίτερο στίγμα στις φετινές κινητοποιήσεις έδωσε και η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα. Εκατοντάδες νεολαίοι και εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό παρόν, κόντρα στο κλίμα απαγόρευσης και καταστολής που καλλιεργούσε η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διακριτή παρουσία είχε και το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο εορτασμός συνεχίστηκε τις επόμενες ήμερες με συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στο μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών στα δικαστήρια αλλά και με πολύμορφες δράσεις μέσα στο χώρο του παραρτήματος (εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις).Το τριήμερο κορυφώθηκε με τη πορεία της Πέμπτης για το Πολυτεχνείο, η οποία ξεκίνησε στις 6.30 μ.μ. από το παράρτημα. Με τον παλμό και τη ζωντάνια που χαρακτήρισε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, η νεολαία έδειξε ξεκάθαρα ότι ενάντια σε αυτούς που θέλουν τη νεολαία χαμένη γενιά, θα παλέψει να επιβάλλει τις ανάγκες τις για μόρφωση-δουλειά-ελευθερίες.
Δείτε φωτογραφίες από τα μπλοκ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, νΚΑ στην πορεία Πολυτεχνείου 2016, εδώ: https://t.co/rBg6ZzNTGn pic.twitter.com/dAezvetqmk
— ΝΑΡ (@narnews) November 17, 2016
Αμέσως μετά το τέλος της πορείας, ΜΑΤ και ασφάλεια προχώρησαν σε κρεσέντο αναίτιων προσαγωγών στους δρόμους και μαγαζιά της πόλης. Από τις 38 προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν σε μέλη των φοιτητικών συλλόγων, οι 11 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. «Οι φοιτητικοί σύλλογοι, το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατούνται. Η τρομοκρατία θα σπάσει στο δρόμο. Στο δρόμο του αγώνα, της ανυπακοής, της επιβολής και της εξέγερσης», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους το ΝΑΡ και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Πάτρας.
Στα Χανιά, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, μετά από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα» με τη συμμετοχή οργανώσεων της αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΚΚΕ μ-λ). Οι διαδηλωτές, με τα πανό και τα συνθήματά τους, συνέδεσαν την επίσκεψη Ομπάμα με τη βάση της Σούδας. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε με αφετηρία την πλατεία 1866 και το ΠΑΜΕ, ενώ μαζική ήταν και η πορεία της Πέμπτης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.
Στην Καρδίτσα, μετά από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία, ενώ την Πέμπτη ξεχωριστή συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία καλέστηκε από τις οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και τους αγωνιστές που είχαν συγκροτήσει την Πρωτοβουλία. Πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και ενάντια στην έλευση Ομπάμα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο, ο Βόλος κα.