της Ιωάννας Καρδάρα
Ηχηρές απουσίες στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Γερμανίας και των Βρυξελλών, για μια πρώτη συλλογική αντίδραση στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Από την έκτακτη σύνοδο απείχαν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, αιτιολόγησε την απουσία του δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση αποπνέει έναν αέρα πανικού, ενώ ο ομόλογός του της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ-Ερό, προτίμησε να μείνει στο Παρίσι και να συναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σγιάρτο, εκ μέρους της μόνης ευρωπαϊκής κυβέρνησης που είχε λάβει ανοικτά θέση υπέρ του Τραμπ πριν τις εκλογές, μποϊκόταρε επίσης τη σύνοδο, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαίων ηγετών «υστερικές». Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Πολωνία με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της συντάχθηκε με την άποψη άλλων χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι βιάστηκε να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, καθώς η εξωτερική πολιτική του Τραμπ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Ουασικόφσκι, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «δεν είναι ένα προβληματικό παιδί».
Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να «προδικάζει» πώς θα είναι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι η εκλογή του αποτελεί μια ευκαιρία για την ΕΕ.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως το έχω ήδη πει, είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και πιστεύω ότι (η εκλογή του) ενδέχεται να είναι κάτι καλό για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Τζόνσον. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, για να αποφασίσουν τους τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας στον απόηχο της εκλογής του Ντ. Τραμπ και της όλο αυξανόμενης πίεσης για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα αυτό, καθώς ο Τραμπ είχε προεκλογικά τονίσει ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα ήταν ανάλογη με την ευρωπαϊκή. Η περαιτέρω συνεργασία στα θέματα ασφάλειας είναι ένα θέμα δύσκολο, αφού στο παρελθόν είχε μπλοκαριστεί από τη Βρετανία, που προτιμούσε να ενισχύει το ΝΑΤΟ αντί για ένα καθαρά ευρωπαϊκό σώμα. Στη συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιάς, ακολουθώντας πιστά τη «γραμμή» της ΕΕ με «μπροστάρισα» τη Γερμανία, ήταν παρών στην σύνοδο. Επισήμανε, λοιπόν, ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά όχι μόνο τη φιλοευρωπαϊκή στάση της κυβέρνησης αλλά και τη φιλοαμερικάνικη, με αποκορύφωμα φυσικά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.