του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με επικοινωνιακή επίθεση και succes story επιχειρεί να κρύψει τα αντιλαϊκά μέτρα
Η οικονομία σταθεροποιείται και αναπτύσσεται, το δημόσιο χρέος μπαίνει σε ρύθμιση, η Ευρώπη αλλάζει. Σε αυτό το τρίπτυχο θα βασιστεί το «κύμα» προπαγάνδας που έχει έγκαιρα σχεδιαστεί από το Μέγαρο Μαξίμου για να συνοδεύσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ενώ στη Βουλή θα έρθουν για ψήφιση νέα πολυνομοσχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και νέας επι τα χείρω ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση θα «παίζει» σε όλα τα επίπεδα ένα success story …χολυγουντιανών προδιαγραφών.
Η κυβερνητική «χορωδία» τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εντείνει την προσπάθεια εξωραϊσμού των όσων συμβαίνουν «πουλώντας» μία αφήγηση επιτυχίας και δικαίωσης των έως τώρα προσπαθειών.
Στον ρόλο του «μαέστρου» ο πρωθυπουργος, Αλέξης Τσίπρας, που ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μίλησε για το «ορατό τέλος της ανηφόρας» υποστηρίζοντας πως «η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι ένα ορόσημο». Μάλιστα ανακοίνωσε την …αλλαγή της Ευρώπης τονίζοντας ότι «η Ελλάδα από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής επιμένοντας στις αρχές μιας πολυδιάστατης πολιτικής και από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Η χώρα μας έχει ήδη κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να διαρρέει ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας αφού υποστηρίζεται ότι είναι πλέον ρεαλιστικό σενάριο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μέσα στο 2017, αφού θα υπάρξουν θετική ρυθμοί ανάπτυξης.
Σε αυτή τη λογική ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι θετικοί για την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να έχουμε θετικά αποτελέσματα ως το τέλος του χρόνου». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επισήμανε ότι η παρούσα συγκυρία είναι «σημαντική ευκαιρία της ευρωζώνης για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της».
Με αυτά συνηγόρησε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος που αποτελεί μέρος του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης και από την νέα του θέση μετά τον ανασχηματισμό. Όπως είπε «ο λόγος για τον οποίο φαίνεται τώρα εντονότερα αυτό που ονομάζεται γερμανική Ευρώπη είναι επειδή πλέον είναι πολύ δυνατές οι φωνές που λένε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πολιτική της ορθοδοξίας της λιτότητας των τελευταίων ετών. Νομίζω όμως ότι το χαρακτηριστικότερο των ημερών είναι ότι τα δύο μέτωπα που ανέκαθεν υπήρχαν στην Ευρώπη, δηλαδή αυτά που ήθελαν την πολιτική της λιτότητας και αυτά που έχουν μία εμμονή στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, όχι απλώς είναι πιο διακριτά τώρα αλλά αρχίζουν να ανατρέπονται οι ισορροπίες οι αρχικές και απέναντι στη σχεδόν ομοφωνία της λιτότητας υπάρχει μία πολύ έντονη αμφισβήτηση». Ξεχωριστό ρόλο στην κυβερνητική προπαγάνδα παίζει το θέμα του δημόσιου χρέους ιδίως μετά την επίσκεψη Ομπάμα: «Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε θετικά μηνύματα: το ελληνικό χρέος δεν μπορεί παρά να ελαφρυνθεί και όλη αυτή η καταστροφική πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσει διότι η ευημερία δεν έρχεται με λιτότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.
Παράλληλα, οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων επιχειρούν με λογιστικά τρικ να δώσουν εικόνα βελτίωσης της κατάστασης. Ενδεικτική η ανακοίνωση του υφυπουργού εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που υποστήριξε ότι μέσα στο 2017 «θα μηδενιστούν οι 182.000 εκκρεμείς συντάξεις με τα 859 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό». Σημείωσε πως «θα καλυφθούν περίπου 102.000 συνταξιούχοι κύριας σύνταξης μέσα στο 2017». Επίσης το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 θα γίνει η πίστωση στους λογαριασμούς των 89.674 δικαιούχων των αντισταθμιστικών μέτρων ΕΚΑΣ κόστους 20.988.036 ευρώ.
Όλα αυτά την ίδια στιγμή που εντείνονται οι κινήσεις μη θεσμικής αναδιαμόρφωσης του τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης. Η καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών θα «καλυφθεί» από νέους κύκλους επαφών της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά στρατόπεδα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενθάρρυνση συγκεκριμένων συνεργασιών που θα οδηγήσουν στη «λείανση» των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που επιτίθενται στην κυβέρνηση.