του Γιώργου Κρεασίδη
Ο ανασχηματισμός, που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας την Παρασκευή, έχει σαν βασικό στοιχείο τη συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής και την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που αυτή επιφέρει.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα κρατά αμετακίνητο το οικονομικό επιτελείο που διατηρεί την επαφή με την Τρόικα, σηματοδοτεί την αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και όσων φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση, έχει σταθερή και ενισχυμένη την ομάδα υπουργών που προσανατολίζεται στις ΗΠΑ, ενώ ξηλώθηκε ο Ν. Φίλης κατ’ απαίτηση της Εκκλησίας.
Η παραμονή στο Υπουργείο Οικονομικών των Τσακαλώτου-Χουλιαράκη που συμφώνησαν το τρίτο μνημόνιο με την Τρόικα και συνεργάζονται μαζί της στην εφαρμογή είναι μήνυμα συνέχειας αυτής της πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς, για προπαγανδιστικούς λόγους, επανέρχονται τα περί «παράλληλου προγράμματος» και «ταξικής μεροληψίας» –υπέρ των εργαζομένων υποτίθεται– η εφαρμογή όσων επιβάλλουν τα τρία μνημόνια και η αποδοχή ως τετελεσμένων των μέτρων που οδήγησαν στην κοινωνική καταβύθιση μετά το 2010, είναι η στρατηγική διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου στην Ελλάδα του …υποκατώτατου μισθού που θα αφήσουν πίσω τους οι αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικών επιλογών υπέρ των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ανατροπή.
Παράλληλα ο ενισχυμένος ρόλος του Γ. Σταθάκη που εκτιμά ως προοδευτική την αντιδραστική συνθήκη CETA και η υπουργοποίηση του …ΤΑΙΠΕΔ δια του προέδρου του Σ. Πιτσιόρλα αλλά και του Σ. Φάμελλου, δείχνουν ότι είναι πρώτης προτεραιότητας οι ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης στην εφαρμογή του Μνημονίου. Εξάλλου είναι μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί ψηφίζοντας το τρίτο Μνημόνιο, ενώ έχουν και τη συναίνεση της φιλοΕΕ αντιπολίτευσης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού που το υπερψήφισαν επίσης. Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα απόλυτης συμμόρφωσης στην Τρόικα και σήμα προς την κοινωνία ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σε τέτοιο βαθμό μονόδρομος που δε χωράνε ούτε την καιροσκοπική στάση των Δρίτσα και Σκουρλέτη. Ο τελευταίος, βέβαια, θα γίνει πιο ανεκτικός απέναντι στην κυβέρνηση μιας και θα τον περιλαμβάνει στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις ιδιωτικοποιήσεις θα τις εισηγείται άλλος.
Αντίστοιχα ο Γ. Κατρούγκαλος που από την κόντρα του με το λαϊκό κίνημα για το ασφαλιστικό και όχι μόνο βγαίνει φθαρμένος, μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας. Τη μεσαιωνική ατζέντα ΕΕ και ΟΟΣΑ για τα εργασιακά και το χτύπημα του συνδικαλισμού δε θα επιχειρήσει να επιβάλλει ο Κατρούγκαλος που εξοργίζει όταν δηλώνει …κομμουνιστής κ.λπ., αλλά η Ε. Αχτσιόγλου, στέλεχος του κομματικού σωλήνα με πολιτική δράση στα γραφεία του ευρωκοινοβούλιου και της κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι μια σχετικά άγνωστη νέα γυναίκα ίσως σε πρώτη φάση κερδίσει, αν όχι τη συμπάθεια, τουλάχιστον την ανοχή. Υποτιμά η κυβέρνηση, βέβαια, την επίδραση της εικόνας μιας τριαντάρας που χτίζει καριέρα ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά τη ζωή των νέων της γενιάς της…
Στις θέσεις τους παραμένουν οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Τόσκας, από την κίνηση «Πράττω» που συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ και είναι προσανατολισμένοι προς τις ΗΠΑ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Τόσκας έχει προκαλέσει την κοινωνία με την ακραία αυταρχική στάση της αστυνομίας που προΐσταται απέναντι σε διαδηλωτές, όπως οι συνταξιούχοι σχετικά πρόσφατα, στους πρόσφυγες, αλλά και στο κίνημα αλληλεγγύης. Οι εικόνες της κατεδάφισης της κατάληψης του Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα σοκ όχι μόνο για όσους είχαν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει γραμμή «συνέχειας του κράτους» και στο επίπεδο της καταστολής.
Στο ίδιο φιλοαμερικανικό κλίμα εντάσσεται και η παρουσία του Καμμένου και των ΑΝΕΛ, με 5 από τους 9 βουλευτές τους να είναι στο κυβερνητικό σχήμα. Η υπουργοποίηση του Δ. Παπαδημητρίου, με τη σύντροφό του Ρ. Αντωνοπούλου να παραμένει στην κυβέρνηση, θύμισε ότι σαν πρόεδρος του Levy Economics Institute ήταν από τα πρόσωπα που άνοιξαν στον Α. Τσίπρα, με το ταξίδι του στο Τέξας το 2014, τις πόρτες για το κατεστημένο των ΗΠΑ.
Ο Ν. Φίλης πλήρωσε το κόστος της άτακτης οπισθοχώρησης της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία, σε μια σύγκρουση που καλά καλά δεν άρχισε. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαίτησε και πήρε την απομάκρυνσή του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να εγκαταλείψει τα περί διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και στο συμβολικό επίπεδο. Ο Ν. Φίλης περνάει στην εφεδρεία, ίσως για να αξιοποιηθεί στο μέλλον στην αντιμετώπιση των διαφοροποιήσεων από την κομματική γραμμή, πεδίο που γνωρίζει καλά. Από το επιτελείο του, με ξεχωριστή συμβολή στην ανάδειξη της αντιεκπαιδευτικής ατζέντας ΕΕ-ΟΟΣΑ σαν κυβερνητικής γραμμής, προέρχεται ο αντικαταστάτης Κ. Γαβρόγλου, που έχει προφίλ ακαδημαϊκού μαρξιστή, αλλά και θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Λάτση.