της Ιωάννας Καρδάρα
Ενεργά μπήκε και η Τουρκία στη μάχη που λαμβάνει χώρα στη Μοσούλη, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, τούρκικα πυρά πυροβολικού έπληξαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Μπασίκα, βορειονοτολικά της Μοσούλης.
«Οι Πεσμεργκά κινητοποιήθηκαν για να εκκαθαρίσουν την περιοχή της Μπασίκα από το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Ζήτησαν την υποστήριξη των στρατιωτών μας στη βάση της Μπασίκα. Τους παρέχουμε υποστήριξη με πυροβολικό, άρματα και ολμοβόλα», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το CNN Turk και άλλα τουρκικά δίκτυα.
Η συντονισμένη επιχείρηση ιρακινού στρατού και Πεσμεργκά, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους διοικητές των Κούρδων να δηλώνουν ότι είναι σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που βρίσκεται παραδομένη στα χέρια των τζιχαντιστών από το 2014.
Η Τουρκία –η οποία επιμένει ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης– διατηρεί στρατιωτική βάση στη Μπασίκα, όπου δυνάμεις της εκπαιδεύουν σουνίτες μουσουλμάνους, άραβες και κούρδους. Η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο στρατόπεδο της Μπασίκα έχει καταγγελθεί ως κατοχή από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία και αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συντονισμένη επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης.
Γιατί, όμως, η Μοσούλη έχει τόση σημασία για τον Ερντογάν;
Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετά τη Βαγδάτη, με πληθυσμιακή ετερογένεια, σημαντική εμπορική δραστηριότητα και πολύτιμα κοιτάσματα πετρελαίου.
Έχει καίρια στρατηγική σημασία για την Άγκυρα. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία προειδοποιεί το γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν να περιοριστεί στα όριά του και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του από το Κιρκούκ, το οποίο κατέλαβε εκδιώκοντας το Ι.Κ. Με την παράλληλη εισβολή σε Συρία και Ιράκ, η Τουρκία βάζει σφήνες στους Κούρδους, εμποδίζοντας τη δημιουργία μιας μεγάλης, ντε φάκτο αυτόνομης, κουρδικής περιοχής, από την οποία θα μπορούν αύριο να περνούν τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ προς τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία.
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, επικαλούμενος ιστορικούς δεσμούς δήλωσε: «Θέλουμε να είμαστε παρόντες όπου χρειάζεται για να προστατέψουμε την ελευθερία μας και το μέλλον μας. Επί του παρόντος το σημείο αυτό είναι η Μοσούλη, οπότε θα είμαστε στη Μοσούλη», Στην Μοσούλη, λοιπόν, διασταυρώνονται πολλά συμφέροντα και επιδιώξεις, που αποτυπώνονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στη μάχη για την απελευθέρωσή της.
Αν η πτώση των τζιχαντιστών είναι αποφασιστικής σημασίας, η μάχη που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμα πιο κρίσιμη για το μέλλον μιας χώρας που παραμένει διχασμένη. Για την κυβέρνηση του Ιράκ, η πρόκληση δεν είναι μόνο να νικήσει τους τζιχαντιστές, αλλά και να πείσει τους σουνίτες της πόλης ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.
Ιρακινά στρατεύματα, σουνιτικές φυλές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, μαχητές Πεσμεργκά και Δύση συμμετέχουν σε μια παρτίδα σκάκι.
Από την άλλη, Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν –σύμφωνα με πληροφορίες– σφαγιάσει δεκάδες άτομα γύρω από τη Μοσούλη την τελευταία εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρούπερτ Κόλβιλ, επικαλούμενος πληροφορίες από την περιοχή.
Σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκαταρκτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών τις τελευταίες μέρες, μετά την έναρξη της προσπάθειας απελευθέρωσης της πόλης από τον ιρακινό στρατό (που στηρίζεται από τις ΗΠΑ), υποδεικνύουν τη διεξαγωγή μαζικών εκτελέσεων.