Φωτό: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/SOOC
Από τους συμβολαιογράφους το περιμέναμε, από το κίνημα ήρθε τελικά το νέο μπλοκάρισμα πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας.
Αποτυχημένες ήταν για μια ακόμα φορά οι απόπειρες διενέργειας πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα η Πρόεδρος των Συμβαιλαιογράφων προσπάθησε να σπάσει την αποχή για να προχωρήσεις στον πλειστηριασμό οικοπέδου ενός στρέμματος. Ακόμα ακυρώθηκε απόπειρα πλειστηριασμού στην Πάτρα.
Παρά τη σημερινή αποχή των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, μαζική ήταν και πάλι η παρουσία των μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη απόγευμα στο Ειρηνοδικείο της πόλης, για να εξασφαλίσουν την τήρηση της αποχής και την μη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Οι συγκεντρωμένη έκαναν πορεία από το Δικαστικό Μέγαρο προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου και διαλύθηκαν.
Τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης με συμμετοχή σωματείων, συνελεύσεων γειτονιάς και κοινωνικοπολιτικών συλλογικοτήτων εξέφρασαν την αποφασιστικότητά του να βρίσκονται κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια για να διασφαλίσουν ότι καμία πρώτη κατοικία, αλλά και κάθε εργατική και λαϊκή κατοικία, δεν θα βγει στο σφυρί.
Κανένας εφησυχασμός.
Σε νέες περιπέτειες βρίσκεται το κατηλειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, πλειστηριάζεται εκ νέου το οικόπεδο και οι εργάτες καλούν σε κινητοποίηση για το σταμάτημα της συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας. Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός «είναι και μια σπάνια περίπτωση στα δικαστικά χρονικά, καθώς κατ εξαίρεση είναι “πλειστηριασμός εξ αναβολής”». Ήδη έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι η πέμπτη φορά που καλείται συγκέντρωση στα δικαστήρια για την ματαίωση του. Ταυτόχρονα το κίνημα αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη ευρωμεσογειακή συνάντηση «Η οικονομία των εργαζομένων» (28-30/10). Πρόκειται για ένα τριήμερο συζητήσεων, εκδηλώσεων και πολιτισμού, όπου θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι κατειλημμένων επιχειρήσεων και συνεργατικών εγχειρημάτων από ολόκληρο τον κόσμο.
Οι διοργανωτές αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους ότι «τα κατειλημμένα εργοστάσια και οι συνεργατικές επιχειρήσεις αποτελούν πράξη αντίστασης απέναντι στην απαξίωση της εργατικής δύναμης και την καταστροφή των παραγωγικών δομών, απάντηση στην ανεργία και την περιθωριοποίηση». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολλές εισηγήσεις από ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν μελετήσει παρόμοια εγχειρήματα.