της Μαρίας Μπικάκη
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες οκτώ πόλεις, ευρεία συσπείρωση δυνάμεων
Ιδιαίτερη απήχηση συναντά το κάλεσμα για οργάνωση, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Οκτώβρη, αντιπολεμικών, αντιϊμπεριαλιστικών, αντιφασιστικών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί διαδηλώσεις σε 9 πόλεις. Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 6 μμ και θα ακολουθήσει πορεία προς Βουλή, γραφεία ΕΕ και πρεσβεία ΗΠΑ. Την Τρίτη θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές, που μέχρι στιγμής είναι 14 σωματεία, 4 φοιτητικοί σύλλογοι, 6 πολιτικά μέτωπα και οργανώσεις, 8 αντιρατσιστικές-αντιπολεμικές πρωτοβουλίες, κινήσεις, χώροι αλληλεγγύης, 3 λαϊκές συνελεύσεις, 6 εργατικές λέσχες, 3 κινήσεις πόλης, 4 εργατικά σχήματα και 2 συντονισμοί.
Στις άλλες πόλεις οι κινητοποιήσεις είναι: Στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μμ από πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, αντιρατσιστικές συλλογικότητες. Στην Πάτρα, στις 6 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου από συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων και εργατικά σχήματα. Στο Βόλο στις 6.30 στην πλ. Αγ. Νικολάου, στην Καρδίτσα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα για ευρύτερη στήριξη, στα Τρίκαλα στις 21/10, στο Ρέθυμνο στις 20/10 στις 12 στο δημαρχείο, στα Ιωάννινα. Σε πολλές πόλεις οργανώνονται συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, ενώ στο Ηράκλειο οργανώνεται εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο στις 24/10 και στη Λέσβο στις 20/10. Για την αντιπολεμική κινητοποίηση έχει κυκλοφορήσει κεντρική κοινή αφίσα σε χιλιάδες αντίτυπα, καθώς και κοινό κάλεσμα στα ελληνικά, στα αραβικά και στα φαρσί. Εξορμήσεις προγραμματίζονται στην Αττική σε όλους τους καταυλισμούς, καθώς και σε πόλεις της περιφέρειας για ενημέρωση των προσφύγων.
Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι η πανελλαδική έκταση και η ευρεία συσπείρωση που έχει υπάρξει από μεγάλο αριθμό σωματείων, συλλογικοτήτων, συλλόγων, πολιτικών ρευμάτων. Η αμεσότητα της αντίδρασης του κινήματος απέναντι στην κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στη Συρία που κλιμακώνεται δραματικά ο πόλεμος, απέναντι στα νέα αντιπροσφυγικά μέτρα από πλευράς ΕΕ και κυβέρνησης με την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της ευρωσυνοριοφυλακής και απέναντι στις ρατσιστικές ενέργειες και τις φασιστικές επιθέσεις που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές.
Το αντιπολεμικό, αντιφασιστικό κίνημα είναι παρόν και δίνει το δικό του στίγμα. Βασίζεται στις αντιστάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και γειτονιά. Η Ένωση Ιατρών Λέσβου διακηρύσσει ότι η Λέσβος θα παραμείνει νησί αλληλεγγύης, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου δηλώνει ότι σαν επιστημονική ιατρική κοινότητα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά άλλα, όχι όμως από την παρουσία του μετανάστη δίπλα τους. Σύλλογος γονέων του 72ου δημοτικού Αθήνας, από τα σχολειά που θα λειτουργήσει δομή για προσφυγόπουλα, ανακοινώνει πως «καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε τις λογικές και τις αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που υιοθετώντας ρατσιστικές αντιλήψεις δε δέχονται παιδιά στα Σχολεία και καλούμε, για μια ακόμα φορά, στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης απομονώνοντας ξενοφοβικές αντιδράσεις… Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η προσφυγιά και η μετανάστευση πλήγωσε γενιές και γενιές, θεωρούμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση».
Καρπός αυτής της συνειδητοποίησης και των αντιστάσεων είναι η κοινή ανακοίνωση για τις 20/10, στην οποία τονίζεται: «Χρειάζεται να παλέψουμε για να μπει τέλος στους πολέμους και τις αντιλαϊκές-αντιπροσφυγικές πολιτικές. Να αποκρουστεί η επίδραση των ξενοφοβικών αντιλήψεων, να σταματήσουμε τη φασιστική δράση. Τα ρατσιστικά επεισόδια σε Χίο, Λέσβο, Ωραιόκαστρο να απαντηθούν. Να έρθουν στο προσκήνιο οι αξίες της φιλίας των λαών, η αγωνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας και η απαίτηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών ντόπιων και προσφύγων, ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την εκμετάλλευση και τον φασισμό, για ένα κόσμο ειρήνης, ελευθερίας και ίσων δικαιωμάτων…
Να διατρανώσουμε τη θέληση για κοινό αγώνα ντόπιων και προσφύγων για προστασία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, περίθαλψης, δικαίωμα στην παιδεία και την εργασία, ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση των προσφύγων».
Αυτή η θέληση εκφράζεται και με τη διάθεση όλων των συνδιοργανωτών να συνεχίσουν τις κοινές δράσεις για ένα αντιπολεμικό, αντιφασιστικό κίνημα που θα στρέφεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης και θα έχει στην προμετωπίδα του την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.