της Ηλέκτρας Γεωργίου
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις όποιες “αδυναμίες”, παραμένει ο μόνος νόμιμος δρόμος μετανάστευσης προς την Ευρώπη» ανακοίνωσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας στις συνεδριάσεις τριών ομάδων της ευρωβουλής την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μόνος νόμιμος δρόμος μετακίνησης των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας δηλαδή είναι ο πολύμηνος εγκλεισμός και οι απελάσεις. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στους φυλακισμένους στα κέντρα κράτησης είναι η εξέγερση.
Τη Δευτέρα 24/10 στη Μόρια, την Τετάρτη 26/10 στη Σάμο και τη Χίο σε μικρότερη έκταση. Στη Μόρια η κυβέρνηση αντέδρασε με κατασταλτικές και προληπτικές, τις επόμενες μέρες, εισβολές των ΜΑΤ, συλλήψεις και προσαγωγές Πακιστανών και Μπαγκλαντεσιανών κρατούμενων. Κοινό αίτημα των κρατουμένων είναι να σταματήσει ο εγκλεισμός τους σε άθλιες φυλακές και να ανοίξει ο δρόμος για το ταξίδι τους. Γιατί οι κρατούμενοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), που έχουν ξεπεράσει πλέον τις 11.500 και αυξάνονται καθημερινά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα αιτήματά τους θα απορριφθούν και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό και ότι μετά την κράτηση απομένει μόνο ο δρόμος της επιστροφής στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, και παρά τις διοικητικές καθυστερήσεις, από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί: με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας 1.139 υπήκοοι τρίτων χωρών, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας 51 υπήκοοι Τουρκίας και με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, 695 διαφόρων εθνικοτήτων. Οι απελάσεις σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων και κυρίως σε συνδυασμό με τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού εξωθούν στην απελπισία τους κρατούμενους στα ΚΥΤ.
Γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί οι «εθελούσιες» επιστροφές και οι παραιτήσεις από τα αιτήματα ασύλου. Το πόσο «εθελούσια» είναι μια απόφαση που λαμβάνεται μέσα σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας είναι μια καλή ερώτηση που πρέπει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η ελληνική κυβέρνηση, η Υπηρεσία Ασύλου και οι διεθνείς και λοιποί οργανισμοί που εποπτεύουν, υποτίθεται, καθημερινά τις διαδικασίες και την τήρηση των νομικών εγγυήσεων των αιτούντων άσυλο.
Η πάντα πιο …ρεαλιστική από τους προαναφερθέντες ΕΛΑΣ, ενημερώνει χωρίς περιστροφές τους ενδιαφερόμενους ότι υποβολή αιτήματος ασύλου ίσον πολύμηνη φυλάκιση. Η αστυνομική διεύθυνση Καλαμάτας ενημέρωσε τις έξι γυναίκες από τους 131 αφιχθέντες πρόσφυγες στην Πελοπόννησο ότι αν υποβάλουν αιτήματα θα πάνε φυλακή, ενώ 33 από αυτούς τους επιβίβασαν σε αστυνομικές κλούβες προς άγνωστη κατεύθυνση. Αρνήθηκαν δε να παραλάβουν αιτήματα ασύλου από οποιονδήποτε με το πρόσχημα ότι συντάχθηκαν στα ελληνικά χωρίς παρουσία διερμηνέα. Παρόμοια περιστατικά καταγράφονται πλέον σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με καταγγελίες των ΜΜΕ και της Ύπατης Αρμοστείας ομάδα 91 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 10 υπήκοοι Συρίας, που έφτασαν στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου στις 14 Οκτωβρίου παρεμποδίστηκαν από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους για διεθνή προστασία. Οι Σύριοι παρότι εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, μεταφέρθηκαν στην Κω, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επανεισδοχή τους με αεροπλάνο στα Άδανα, χωρίς να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Έτσι ή αλλιώς, με διοικητικά τερτίπια των αρχών και της αστυνομίας, με καρμπόν απορριπτικές εισηγήσεις των στελεχών της EASO και αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, με νομοθετικά μαγειρέματα -όπως η κατά παραγγελία σύνθεση των επιτροπών προσφυγών-, με τον εγκλεισμό και τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνουν να στείλουν το μήνυμα, και μάλιστα το στέλνουν πρώτα και κύρια στους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, των οποίων τα αιτήματα εξετάζονται κατά προτεραιότητα μετά τις 29 Μαρτίου και κρίνονται όλα απαράδεκτα με το σκεπτικό της ασφαλούς τρίτης χώρας: δεν υπάρχει έξοδος προς την ελευθερία και την ειρήνη, μείνετε στις χώρες σας να πεθάνετε. Αυτό είναι ο μόνος δρόμος στον οποίο αναφέρεται ο Γ. Μουζάλας και προσπαθεί να το πει με μεγάλη σαφήνεια αυτές τις μέρες ενόψει και των συγκρούσεων στη Μοσούλη που έχουν δημιουργήσει ήδη ρεύμα τριών χιλιάδων εκτοπισμένων προσφύγων ως τώρα