Όχι, η κυβέρνηση δεν σκοτώνει τους ηλικιω¬μένους με μια σφαίρα στον αυχένα αλλά τους καταδικάζει σε μια ζωή που όλο και περισσό¬τερο μοιάζει με θάνατο. Για «ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων», μιλά ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξι¬ούχων, και εξηγεί: «Η κυβέρνηση —όπως και οι προηγούμενες— μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται. Κάθε χρόνο, λόγω των περικοπών, όλο και μεγαλύτε¬ρος αριθμός συνταξιού¬χων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας».
Έξι στους δέκα έλληνες συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, ενώ περίπου πέντε στους δέκα επιβιώνουν στη ζώνη της φτώχειας. Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και το οποίο αποτε¬λεί —σύμφωνα με την Ελληνική Στατι¬στική Αρχή— το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.
Ταυτόχρονα, το 52% των ελληνικών νοικοκυριών, λόγω της υψηλής ανεργί¬ας και της φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους. Οι 13 μειώσεις και οι άλλες πρόσθετες εισφορές-περικο-πές που επιβλήθηκαν από όλες τις μνη¬μονιακές κυβερνήσεις σημαίνουν ότι οι συντάξεις συρρικνώθηκαν από 20% έως και πάνω από 50%, αναφέρει το Δίκτυο.
Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ζοφερή κα¬θώς έρχονται νέες αυξήσεις, π.χ. στο πε¬τρέλαιο θέρμανσης (από 15 Οκτωβρίου) και, από 1η Ιανουαρίου 2017, στη βενζίνη, τον καφέ, τα τσιγάρα, τα τέλη σταθερής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ορ¬γάνωσης Help Age International για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών. Τα στοιχεία αυτά δό¬θηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων που «γιορτάστηκε» χθες. Μήπως στην Ελλάδα πρέπει να καθιερω-θεί η Παγκόσμια Ημέρα Εξαθλιωμένων Ηλικιωμένων;