Την επικύρωση της μνημονιακής μετάλλαξης επιζητά το 2ο Συνέδριο
του Γιώργου Λαουτάρη
(φωτογραφία Άγγελος Καλοδούκας)
Συμπτώματα ΠΑΣΟΚ-οποίησης του κομματικού μηχανισμού του παρουσιάζει με ταχείς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην πορεία του 2ου του Συνεδρίου. Και μόνο το γεγονός ότι ένας πολιτικός φορέας που γεννήθηκε το 2004 πραγματοποιεί τον Οκτώβριο του 2016 το …δεύτερό του Συνέδριο έχοντας επανιδρυθεί (τουλάχιστον) μία φορά, αποδεικνύει ότι η ηγεσία του αντιμετωπίζει εργαλειακά την κομματική δομή.
Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί και η προσυνεδριακή διαδικασία, μέσα από την οποία η ηγετική ομάδα αναζητά να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της κοινωνίας γύρω από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η καμπάνια εγγραφής νέων μελών μέσω πληρωμένων καταχωρήσεων στα κοινωνικά δίκτυα δύσκολα θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη στιγμή που η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και της κυβέρνησης φαίνεται όσο ποτέ παγιωμένη. Το κυριότερο πρόβλημα του κομματικού μηχανισμού που ψάχνει “ανάσες” στην κοινωνία είναι ότι πλέον ταυτίζεται με την κυβέρνηση στο πρόσωπο προβεβλημένων στελεχών.
Σε συνθήκες γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας μάλιστα, η ενασχόληση με την πολιτική στις τάξεις του κυβερνητικού κόμματος δεν μπορεί να μην έχει και έναν υστερόβουλο χαρακτήρα. Όπως γράφει στον προσυνεδριακό διάλογο της Αυγής ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το πώς γίνεται η επιλογή των έμμισθων συνεργατών του μεγάλου κυβερνητικού μηχανισμού, “η στελέχωση δεν έγινε με κάποιο στοιχειώδη θεσμικό τρόπο. Ένα αόρατο κέντρο χωρίς συλλογικές διαδικασίες, διαφάνεια, αξιοκρατία αποφάσισε και συνεχίζει να αποφασίζει. Αποτέλεσμα: οι περισσότεροι βρίσκονται σε διάφορες θέσεις για να βολευτούν προσωπικά και όχι να υπηρετήσουν την κυβέρνηση, την κοινωνία και τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Τα σημάδια αποσύνθεσης του κόμματος ως αυτοτελούς συλλογικότητας με ρόλο να τροφοδοτεί με ιδέες και πρόσωπα την κυβέρνηση, αλλά και να λειτουργεί ως ιδεολογική δεξαμενή σκέψης, ασκώντας κριτική στις όποιες αποκλίσεις του υπουργικού συμβουλίου, είναι πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Όπως στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν η αίθουσα άδειασε ακαριαία, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή. Ή στο τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι τοπικές Οργανώσεις Μελών, ειδικά μετά την αποχώρηση της Λαϊκής Ενότητας, τον περσινό Αύγουστο. Η ανασυγκρότηση των οργανώσεων επιχειρείται να γίνει με διοργάνωση συσκέψεων και εκδηλώσεων, με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών. Όμως η χαμηλή συμμετοχή είναι αποκαρδιωτική και τίποτα δεν δείχνει ένα κόμμα που έχει στενούς δεσμούς με την κοινωνία.
Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αποκλείσει και περιστατικά αποδοκιμασιών σε στελέχη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύονται πλέον να κυκλοφορήσουν χωρίς ενισχυμένη αστυνομική προστασία. Δεν απέχουν παρά ελάχιστους μήνες οι εικόνες ντροπής όταν στο Γέρακα και στο Ζωγράφου, οι κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ “περιφρουρήθηκαν” από δυνάμεις ΜΑΤ και αστυνομίας απέναντι σε κατοίκους των περιοχών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική με αφορμή την παρουσία κομματικών στελεχών.
Το κλίμα αυτό επιχειρούν να αντιστρέψουν στην Κουμουνδούρου όμως οι δυσκολίες είναι εμφανείς. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, ο γραμματέας της Πάνος Ρήγας σημείωσε ότι το 2ο συνέδριο αποτελεί “μεγάλο σταθμό και σημείο καμπής για την επόμενη περίοδο” και μίλησε για μια “ανοιχτή διαδικασία με αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό” που δεν πρέπει να καταλήξει σε “διαδικασία που αφορά τη διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων”. Δύσκολο βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο πιστευτό, όταν οι φημολογίες περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης έχουν επισκιάσει κάθε εσωκομματική συζήτηση και όταν στο Συνέδριο προωθούνται αφενός νέες καταστατικές αλλαγές, αφετέρου συμμαχίες με πρόσωπα και στελέχη ευρύτερου πολιτικού προσανατολισμού.
“Το Συνέδριο πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι αποφάσεις που πήραμε και υλοποιήσαμε τον τελευταίο χρόνο ήταν συνειδητές και έγιναν με γνώμονα την κοινωνία και την αριστερά”, είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του (Έθνος της Κυριακής) ο Πάνος Ρήγας, οριοθετώντας το βασικό στόχο της κορυφαίας διαδικασίας ως την εκ των υστέρων έγκριση της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. “Θα διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί μια πορεία με αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό, που δεν θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση”, πρόσθεσε. Ωστόσο, δύσκολα θα πείσει η Κουμουνδούρου ότι τις αποφάσεις τις επηρεάζει κάποια φαντασιακή “κομματική πρωτοπορία”, όταν η κυβέρνηση έχει υποκλιθεί πλήρως σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας.