Αποκαλυπτικός ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ όσον αφορά τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο, όπως αυτό των κόκκινων δανείων. Σε απάντησή του προς τον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν απαίτηση των δανειστών, αλλά επιλογή της Αθήνας, να μη δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να «αγοράσουν» το δάνειό τους σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, προτού αυτό πουληθεί σε κάποιο ξένο fund έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου.
«Σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ίδιων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ, για να προσθέσει: «Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και στο έργο τους αυτό δεν αντιμετώπισαν κανένα εκ προοιμίου περιορισμό όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας και πράγματι ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας».
Μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις Γιουνκέρ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Η απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό», δήλωσε χωρίς ωστόσο ουσιαστικά να διαψεύδει πως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην δίνεται πρώτα στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους πριν τα πουλήσουν οι τράπεζες σε “κυνηγούς κεφαλών”.
Μαθαίνω από έγκυρες πηγές πως ο Γιουνκέρ λέει 100% ΑΛΗΘΕΙΑ & πως κάποια λαμόγια έχουν ήδη "χωθεί" για να κονομήσουν από εκποίηση σε funds .. pic.twitter.com/yMX7qpViqa
— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) 25 Σεπτεμβρίου 2016
Η στάση της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική εάν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Καθημερινή, βάσει στοιχείων της Eurostat, οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες είναι αναγκασμένοι να δαπανούν σχεδόν το 50% του εισοδήματός τους για να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασής τους – στις οποίες βασικό μερίδιο για εκατοντάδες χιλιάδες έχει η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Η ίδια έρευνα δείχνει, μάλιστα, ότι οι Έλληνες είναι στη χειρότερη θέση από όλους τους Ευρωπαίους, καθώς ο μέσος όρος της ΕΕ που δαπανά αντίστοιχο ποσοστό του εισοδήματός του φτάνει μόλις στο 11,5%. Για την κυβέρνηση, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα…