Ενδεικτικές του τι πραγματικά συμβαίνει όσον αφορά τις αλλαγές που κυοφορούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν οι δηλώσεις του πρώτου εκ των ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης που κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει. Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ, Γιάννης Αλαφούζος, στην προσπάθειά του να καταγγείλει τους ανταγωνιστές του, περιέγραψε επακριβώς τη λειτουργία της διαπλοκής μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων, τραπεζών και κυβερνήσεων διασαφηνίζοντας πώς …τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ: «η ελληνική πολιτεία και οι τράπεζες χρηματοδότησαν πέραν της λογικής τους ανταγωνιστές μας. Ανταγωνιζόμασταν, λοιπόν, οργανισμούς οι οποίοι δεν είχαν σαν σκοπό να βγαίνουν, αλλά είχαν σαν σκοπό να δανείζονται και να κυριαρχούν στο τηλεοπτικό τοπίο». Μάλιστα δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι: «θεωρώ ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι η πιο χαρακτηριστική κερδοσκοπική επιχείρηση. Τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αποκλειστικό σκοπό την κερδοσκοπία. Νομίζω ότι προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και επίσης δίνουν μια ικανοποίηση δημιουργίας». Μια εκτίμηση που σαφώς έρχεται σε …αντίθεση με τα οικονομικά δεδομένα. Όπως είπε ο επιχειρηματίας «έχουμε επενδύσει περίπου 60.000.000 με 70.000.000 ευρώ ίδια κεφάλαια στον ΣΚΑΙ. Τα τελευταία δυο χρόνια νομίζω ότι έχουμε βάλει περίπου 20.000.000 ευρώ στον ΣΚΑΙ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κατάσταση». Ποσά που μοιάζουν κάπως …υπερβολικά για την «ικανοποίηση της δημιουργίας».
Για προφανές ίδιον όφελος ο Γ. Αλαφούζος ανέφερε επίσης ότι «το 70%-80% των χρεών των μέσων ενημέρωσης σε τράπεζες είναι του ALTER. Ο βασικός μέτοχος του ALTER είναι ο κ. Κουρής, τον οποίο δεν έχετε καλέσει στην Επιτροπή. Έχετε, δηλαδή, καλέσει εμένα που χρωστάω 19 εκατομμύρια ή 33 ή 50 και ο άλλος χρωστάει 700, δεν έχει κληθεί για να πει τι έχει γίνει και έχει το CONTRA και κινείται και συνεχίζει». Τέλος, έκανε λόγο για δίωξή του από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας, όμως, ότι ακόμη και αν δεν λάβει άδεια, θα συνεχίσει ο ΣΚΑΙ την λειτουργία του «και θα κάνουμε υπομονή μέχρι η σύγχρονη πραγματικότητα να επιβάλλει στη χώρα μας να αυξηθεί ο αριθμός των καναλιών».