της Ντίνας Χαριτάτου
Το ξεκίνημα της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ονομασία «ΔιΕΕξοδος», που πραγματοποίησε την ιδρυτική της συνέλευση την περασμένη Κυριακή ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Περισσότεροι από 400 αγωνιστές από εργασιακούς χώρους, σχολές, από γειτονιές της Αθήνας, εργαζόμενοι, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, νέοι και νέες, κινήσεις αλληλεγγύης και υπεράσπισης δικαιωμάτων, πήραν μέρος στη συνέλευση. Η συγκυρία έδινε ιδιαίτερη ώθηση, καθώς η ψήφος υπέρ του BREXIT έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα και δυνατότητα εξόδου από την ΕΕ. Επιπλέον, η συμπλήρωση ενός έτους από την πραξικοπηματική κατάργηση του λαϊκού «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπό τις επευφημίες της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» και της ΕΕ, υπογράμμιζε την επιτακτικότητα της εξόδου από τη λυκοσυμμαχία.
Η Συνέλευση άνοιξε με την παρουσίαση της διακήρυξης της Πρωτοβουλίας, την οποία υπογράφουν εκατοντάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Στη συνέχεια, μέλος της καμπάνιας του βρετανικού Lexit (αριστερή έξοδος από την ΕΕ) μίλησε για τη σημασία του Brexit και την πρόκληση για πανευρωπαϊκό συντονισμό των κινημάτων ενάντια στην ΕΕ. Το λόγο πήραν αμέσως μετά αγωνιστές και αγωνίστριες, μέλη κινημάτων και πρωτοβουλιών που στηρίζουν την ίδρυση της πρωτοβουλίας. Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να υπάρξουν επεξεργασίες και κινηματικές δράσεις που να αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της ΕΕ και τις επιπτώσεις της πολιτικής της σε κάθε τομέα, αλλά και επεξεργασίες που θα δίνουν προοπτική για διΕΕξοδο από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Συζήτηση έγινε και για τον τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβουλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τοποθετήθηκαν δεκάδες αγωνιστές και πολλοί ακόμα ήθελαν, αλλά δεν μπόρεσαν λόγω έλλειψης χρόνου. Η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας «ΔιΕΕξοδος» εγκρίθηκε από τη συνέλευση, ενώ ως άμεσα βήματα αποφασίστηκαν: Η πανελλαδική συγκρότηση της κίνησης ―το Συντονιστικό θα αναλάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση της κίνησης σε πανελλαδική κλίμακα, κατά νομό και κατά πόλη. Άμεση συγκρότηση θεματικών ομάδων για την επεξεργασία και την τεκμηρίωση των επιπτώσεων των πολιτικών της ΕΕ σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Να υπάρξουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε σε ορατό χρόνο να πραγματοποιηθεί μια ευρεία Πανευρωπαϊκή Συνάντηση αντι-ΕΕ κινήσεων και πρωτοβουλιών (λ.χ. Lexit από Βρετανία, CUP από Καταλωνία κ.ά.) Η Πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος», τονίστηκε, πρέπει να έχει σταθερή και χαρακτηριστική επιδίωξη την κοινή δράση και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα, που εντάσσονται στο πλαίσιο της παρέμβασής της, με άλλες κινήσεις, συλλογικότητες και μαζικούς φορείς. Μάλιστα, όπως υπογραμίστηκε στην απόφαση της συνέλευσης, στόχος της ΔιΕΕξόδου είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινημάτων που θα συνδέονται με τον άμεσο αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ με κάθε κινηματικό μέσο, μεταξύ αυτών, συζητά και το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός την αποδέσμευση από την ΕΕ.
Όπως τονίζει η «ΔιΕΕξοδος», σήμερα υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα «να γίνει κτήμα και αίτημα όλου του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων και των φτωχών, ζήτημα πάλης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, το αίτημα της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Σε πλήρη διαχωρισμό με τον αναδυόμενο σε χώρες της ΕΕ συντηρητικό, αντιδραστικό και ακροδεξιό “ευρωσκεπτικισμό”. Από τη σκοπιά του διεθνισμού και της ισότιμης συνεργασίας λαών και χωρών, της ανεξαρτησίας της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της λαϊκής κυριαρχίας. Από τη σκοπιά της ρήξης συνολικά με την ΕΕ και όχι μέσα από συναινετικές συμφωνίες “διαπραγμάτευσης” της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη». Μετά τη συνέλευση ξεκίνησε η διαδικασία για τη συγκρότηση Συντονιστικού για την περιοχή Αττικής, το οποίο θα συμπληρωθεί με μέλη από τους υπόλοιπους νομούς όπου θα συγκροτείται σταδιακά η Πρωτοβουλία. Στόχος είναι η διοργάνωση πανελλαδικής Συνέλευσης της Κίνησης τον Οκτώβριο.