Δυνατότητες αναβαθμισμένης παρέμβασης των Εργατικών Λεσχών την επόμενη περίοδο
του Χάρη Λαμπρόπουλου
Πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες συνέθεσαν το πρόγραμμα του 2ου φεστιβάλ της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας-Υδραγωγείο, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κι επιτυχία στις 24-25-26 Ιούνη. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι της περιοχής συμμετείχαν στο Φεστιβάλ (είναι χαρακτηριστική και η αναφορά του τοπικού τύπου για το «αδιαχώρητο» στο χώρο), ενισχύοντας τις δυνατότητες αναβαθμισμένης παρέμβασης της λέσχης την επόμενη περίοδο.
Το περιεχόμενο του φεστιβάλ επιχείρησε, εκτός από τις συζητήσεις για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, να αποτυπώσει τη διαφορετική αντίληψη για την πολιτική και την κοινωνία, για τη συλλογική οργάνωση και δημιουργία που προωθεί η λέσχη.
Από το παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής ,που τα παιδιά ,ζωγραφίζοντας συλλογικά, δημιούργησαν ένα υπέροχο έργο και το συμμετοχικό θέατρο, που ο θεατής γινόταν σκηνοθέτης και ηθοποιός αναμετρώμενος με τη σύγχρονη βάναυση εργασιακή πραγματικότητα που πραγματευόταν το έργο, ως τη δουλειά της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας που δείχνει ότι η μάχη για την ιστορική μνήμη σε μια περίοδο αστικής αναθεώρησης της ιστορίας δεν είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών» και το hip-hop live από συναγωνιστές της λέσχης με το εξαιρετικά επίκαιρο πολιτικό του περιεχόμενο.
Αυτή η αντίληψη αποτυπώθηκε στη συζήτηση των συλλογικοτήτων γειτονιάς για την εργατική παρέμβαση στις γειτονιές, που άνοιξε το θέμα της αναμέτρησης με τη νέα φάση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τους όρους και δρόμους ανατροπής της. Αλλά και στη συζήτηση για το προσφυγικό, που η πολιτική ανάλυση μπλέχτηκε με τη βιωματική πλευρά μέσα από τη συμμετοχή προσφύγων και έθεσε όχι μόνο το πώς έχουμε φτάσει ως εδώ αλλά κυρίως το τι κάνουμε από εδώ και πέρα.
Ιδιαίτερα έκφρασή της αποτέλεσε η δουλειά που παρουσίασαν οι μουσικές ομάδες της λέσχης. Εκεί που οι εικόνες και οι όμορφες μελωδίες είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε λέξεις, που παιδιά δέκα χρονών παίζουν μαζί με εξηντάρηδες, που μια ποικιλία οργάνων φτιάχνουν μελωδίες για να ακουστεί η «δύναμη του συλλογικού». Όμως, η πιο σημαντική παρακαταθήκη της αντίληψης της λέσχης είναι οι δεκάδες αγωνιστές που συνέβαλαν για να γίνει το φεστιβάλ. Η επιτυχία των εκδηλώσεων αποδεικνύει ότι το σύνθημα του Φεστιβάλ «η συλλογική οργάνωση η δύναμή μας, η αλληλεγγύη το όπλο μας, ο αγώνας ο δρόμος μας» μπορεί να βρει έδαφος στην παρέμβαση της λέσχης στη Νέα Ιωνία
Σημαντική επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή εκατοντάδων νέων, εργαζόμενων και αγωνιστών κάθε γενιάς σημείωσε και το 1ο Φεστιβάλ της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24 και 25 Ιούνη.
Συζητήσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, θεματικά περίπτερα και βιβλιοπωλείο γέμισαν για 2 μέρες την κεντρική πλατεία του Περιστερίου και αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερη χαρά από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης. Παράλληλα, όλες οι ομάδες της Εργατικής Λέσχης είχαν την ευκαιρία να δείξουν δείγματα της πλούσιας πολιτιστικής τους δράσης.
Στο πλούσιο διήμερο των εκδηλώσεων, αγωνιστές του μαχόμενου εργατικού κινήματος, συλλογικοτήτων γειτονιάς και εργατικών πρωτοβουλιών συζήτησαν για τους δρόμους οργάνωσης των εργαζόμενων ώστε «να σηκώσουμε κεφάλι» απέναντι στο ευρωμνημονιακό πλαίσιο διαρκείας, τον εργασιακό μεσαίωνα, τη φτώχεια και την ανεργία. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανειστές «ΕΕ-ΔΝΤ» επιβάλλουν νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, κλιμακώνοντας την επίθεση στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ο κόσμος της δουλειάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις μορφές και το περιεχόμενο της δικής του αντεπίθεσης. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τον πόλεμο και την προσφυγιά, όπου ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις μεταναστών από τη Συρία και εκπροσώπων από αυτό-οργανωμένους χώρους στέγασης που λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα. Τέλος, ξεχώρισε το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στη συμβολή των Ελλήνων και των Μαύρων εργατών στο αμερικανικό εργατικό κίνημα της περιόδου 1890-1965 με την προβολή πρωτότυπου υλικού.
Πλούσιο και πολυθεματικό ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα, επιδιώκοντας το φεστιβάλ να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή του κόσμου της δουλειάς, χώρο έκφρασης του πολιτισμού των από κάτω, που θα αναδείξει τις αγωνιστικές παραδόσεις και την ιστορία του εργατικού κινήματος, τις προσπάθειες χειραφέτησης της εποχής και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Εργατική Λέσχη σε ανακοίνωσή της, «Καλλιτέχνες και συγκροτήματα πολλών μουσικών ρευμάτων και ειδών έδωσαν το δικό τους παλμό και τη δική τους πολιτιστική πρόταση στις συναυλίες του φεστιβάλ. Ροκ, χιπ-χοπ, λάτιν, λαϊκή, ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική πλημμύρισαν τη σκηνή του φεστιβάλ με όμορφες μελωδίες και τραγούδια».
Μετά την ξεχωριστή, πρώτη του εμφάνιση στις γειτονιές του Περιστερίου, το Φεστιβάλ της Εργατικής Λέσχης δίνει ραντεβού για την επόμενη χρονιά με στόχο να συμβάλλει στην οργάνωση και τη συσπείρωση των εργαζόμενων στη γειτονιά, την προβολή ενός άλλου πολιτιστικού αντιπροτάγματος για τον κόσμο της δουλειάς.