Αμφίρροπο κρίνουν το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών οι δημοσκοπήσεις.
Τόσο η Αριστερά όσο κι η Δεξιά του Ραχόι επέκριναν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
δίνοντας όρκους πίστης στην ΕΕ.
της Ειρήνης Κοσμά
Μόλις τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι ψηφοφόροι στην Ισπανία προσέρχονται στις κάλπες. Η ιστορική απόφαση υπέρ του Brexit προκάλεσε μούδιασμα στους υποψηφίους, οι οποίοι διεκδικούν για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες την ψήφο των πολιτών. Σε πιο δύσκολη θέση βρέθηκε ο ηγέτης των Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Από την έξοδο από το ευρώ, υπέρ της οποίας είχε ταχθεί το 2013 και την μόλις μερικών ημερών δήλωσή του περί ελληνικού «προτεκτοράτου», κατέληξε να κάνει λόγο την Παρασκευή για την πιο θλιβερή μέρα για την Ευρώπη.
Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε μάλιστα «κακή είδηση» το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στη Βρετανία, ευθυγραμμιζόμενος με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας του και της ΕΕ. Ο δεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «με μεγάλη θλίψη» πληροφορήθηκε την ετυμηγορία. Ο ίδιος έσπευσε να καθησυχάσει τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, τονίζοντας ότι πλέον η οικονομία είναι στιβαρή και με καλυμμένες τις βασικές χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανές εμπορικές και οικονομικές συνέπειες.
Παράλληλα, ο Ραχόι ξεκαθάρισε σε όλους όσοι έχουν δούναι και λαβείν, όποιου τύπου, με τη Βρετανία και το γειτονικό Γιβραλτάρ, πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν στο παραμικρό στις συναλλαγές τους έως ότου η Βρετανία οδηγηθεί οριστικά εκτός ΕΕ. Πολλοί έκαναν και παραλληλισμό της συμβολικής σημασίας του βρετανικού δημοψηφίσματος με αντίστοιχη απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία μέσω ανάλογης έκφρασης της βούλησης του λαού της.
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος εμμέσως στους αυτονομιστές της Καταλονίας, δήλωσε πως το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για εκείνους που ανεύθυνα διατείνονται ότι «τα προβλήματα των πολιτών δύνανται να λυθούν με δημοψηφίσματα» αυτόματα. Για τον Σάντσεθ οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το Brexit θα πρέπει να εντοπιστούν στη «σύγκλιση ανάμεσα στον άκρατο λαϊκισμό και σε μία ανεύθυνη δεξιά». Ως κύριο υπεύθυνο κατονόμασε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που όπως είπε ο Σάντσεθ, θέλησε να μεταθέσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα σε όλη την ΕΕ, με κίνδυνο να την συμπαρασύρει. Ο Ιγκλέσιας αντέδρασε, καλώντας τον πολιτικό κόσμο της Ισπανίας να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ένθεν και ένθεν διακυβευμάτων και κάλεσε κάποιους να μην σφετερίζονται τον φόβο και την ανησυχία για τις συνέπειες ενός Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για «να κερδίσουν μία χούφτα ψήφους». Ο ίδιος, αφού χαρακτήρισε «κακή είδηση» το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους, υπενθύμισε πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία. Πάντως, πέρα από τη γενική στάση κατά του Brexit και υπέρ της ΕΕ, οι υποψήφιοι της αριστερής συμμαχίας των Unidos Podemos διαφέρουν από τους συνυποψηφίους τους των άλλων κομμάτων, ως το ποιά Ευρώπη θέλουν.
Τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, «για να δώσει εκ των έσω τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης»: Η Ευρώπη των μνημονίων και της λιτότητας πρέπει να αλλάξει από τον αγώνα που θα δώσουν οι λαοί μέσα στους κόλπους της και όχι έξω από αυτήν, ισχυρίζονται στελέχη των Podemos. Τάσσονται παράλληλα υπέρ της παραίτησης του Κάμερον και στις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, «που θα δώσει τη μάχη για την παραμονή και την αλλαγή στην Ευρώπη».
Ιγκλέσιας: «Εμείς δεν θα γίνουμε προτεκτοράτο, όπως η Ελλάδα»
Όταν ο δημοσιογράφος της ισπανικής εφημερίδας El Mundo ρώτησε ton Ιγκλέσιας αν πήρε κάποιο μάθημα από την Ελλάδα και συγκεκριμένα απ’ το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας «αναγκάστηκε να μην τηρήσει πολλές από τις βασικές δεσμεύσεις του ως προς τις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις», ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κράτησε για πρώτη φορά αποστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα
είπε ότι «είναι διαφορετικό. Ξέφυγε τις προάλλες στον De Guindos κάτι αποκαλυπτικό. Είπε πως «θ’ αποφασίσουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup μία ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων». Θα αποφασίσουμε εμείς, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Μιλάμε για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει».
Εκλογές στη σκιά του Brexit
Στη σκιά του Brexit, η ήττα του δικομματισμού στην Ισπανία στις προηγούμενες εκλογές και η σημερινή ανάδειξη της αριστερής συμμαχίας σε δεύτερη δύναμη, που διεκδικεί την εξουσία, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, προκαλεί αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της ΕΕ. Η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην ιστορία της χώρας, μετά την πτώση του Φράνκο, σχολιάστηκε από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία σε άρθρο της την Παρασκευή για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές εκτίμησε ότι «η Ισπανία φέρνει την επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ».
«Η χώρα που ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής προόδου, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει πολιτικά» ισχυριζόταν ο αρθρογράφος, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή κατά της Ευρώπης. Η πολιτική κατάσταση στη Μαδρίτη περιπλέκεται από τις τάσεις ανεξαρτησίας στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων, αλλά και τις αυτονομιστικές φωνές στη Γαλικία,τις Κανάριες νήσους και τις Βαλεαρίδες.
Οι ψηφοφόροι στην Ισπανία στις κάλπες του περασμένου Δεκεμβρίου εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα φαινόμενα της διαφθοράς στα δύο κόμματα που εναλλάχτηκαν στην εξουσία μετά την πτώση της δικτατορίας. Κυρίως όμως, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική της λιτότητας και την ανεργία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την διαρκή ανοδική τάση των Unidos Podemos στον δρόμο προς τις σημερινές εκλογές και λιγότερο του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos.
Οι κάλπες στη σκιά του Brexit και ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα, που δεν θα διασφαλίζει αυτοδυναμία στον νικητή, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Ωστόσο, μπορεί να δώσει το στίγμα για μία μελλοντική ριζοσπαστική αλλαγή στη χώρα σε αριστερή κατεύθυνση, διαψεύδοντας συντηρητικές φωνές και υπεροπτικά σχόλια όπως της Die Welt, η οποία κάνει λόγο για χώρα σε κατάσταση …κατάθλιψης, που ακολουθεί το παράδειγμα του Δον Κιχώτη και εξελίσσεται σε «έθνος με θλιβερή όψη».