της Ιωάννας Καρδαρά
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων στην Τουρκία ύστερα και από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη με απολογισμό 11 νεκρούς. Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε σταθμευμένο όχημα και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό τη στιγμή που περνούσε δίπλα του ένα λεωφορείο της αστυνομίας. Η επίθεση έγινε σε ώρα αιχμής στο Μπεγιαζίτ, μια πολυσύχναστη περιοχή της Πόλης. «Σα να έγινε σεισμός» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk. Παράλληλα, λίγες μέρες πριν, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πλήξει κουρδικούς στόχους στο Βόρειο Ιράκ αλλά και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Από τους βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 27 Κούρδοι μαχητές. Βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Μίντγιατ της νοτιοανατολικής Τουρκίας που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Την ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε οποιοδήποτε διάλογο με το ΡΚΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το ΡΚΚ στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί και να καταθέσει τα όπλα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η τουρκική κυβέρνηση «δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τους τρομοκράτες». Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι ο αγώνας εναντίον του ΡΚΚ θα συνεχιστεί «μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως». Οι επιθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε σειρά χτυπημάτων που έχουν πλήξει την Τουρκία από την αρχή του χρόνου, με κυριότερα τα δύο φονικά χτυπήματα του Ι.Κ. στην Κωνσταντινούπολη και τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις αδελφής οργάνωσης του PKK στην Άγκυρα. Αυτός ο κύκλος βίας έχει σημάνει συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα κατά του τουρισμού, ενός από τους βασικούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο αριθμός ξένων επισκεπτών τον Απρίλιο ήταν κατά 28% μικρότερος από τον Απρίλιο του 2015, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών.
Παράλληλα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με φόντο τη συριακή κρίση ανεβαίνουν και πάλι καθώς με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η ρωσική αεροπορία έπληξε νοσοκομεία, σχολεία και τζαμιά στο Χαλέπι, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα που δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα». Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα αεροπλάνα της πλήττουν μόνο στόχους του Ι.Κ. και της Αλ Κάιντα.
Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ομάδες της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης που παραβιάζουν τη συμφωνία της 27ης Φεβρουαρίου για κατάπαυση του πυρός πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, καθώς θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να περιμένει κανείς ότι θα συμμορφωθούν.
Και όλα αυτά στο φόντο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Οι ΗΠΑ με παρέμβασή του αναπληρωτή εκπροσώπου τους, Μαρκ Τόνερ δήλωσαν πως αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας. Πρόετρεψαν μάλιστα την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μνημείο σεβόμενη την σύνθετη ιστορία του.
Από τη μεριά του το Βερολίνο τόνισε ότι «η χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».