του Γιώργου Μουρμούρη
Ένα μεγάλο επικοινωνιακό αβαντάζ στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν το μόνο αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουνίου. Παρά το «σπρώξιμο» από τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης και αρκετά ΜΜΕ, ιδίως τις τελευταίες μέρες, το συλλαλητήριο-χάπενινγκ ήταν άμαζο και άνευρο, συγκεντρώνοντας μόνο ένα σχετικά μικρό και ανομοιογενές πλήθος που έμοιαζε να αποτελεί κακή απομίμηση του «κινήματος» Μένουμε Ευρώπη του περσινού καλοκαιριού. Εκφράζοντας τη σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους όσων βλέπουν στην πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών τάση προς …κομμουνιστικό «ολοκληρωτισμό», στη συγκέντρωση συμμετείχαν από καλοντυμένους επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων μέχρι την …Ελένη Λουκά. Η οποία βρέθηκε στο Σύνταγμα μαζί με τον Θάνο Τζήμερο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιώργο Αμυρά και άλλα στελέχη των κομμάτων που μαζί με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία ανάμεσά τους και «φουσκωτών» με μπλούζες των Ειδικών Δυνάμεων.
Κάτω από σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής αλλά και …Μίκη Θεοδωράκη, κραδαίνοντας πλακάτ που καλούσαν από την παραίτηση της κυβέρνησης μέχρι την φυλάκιση των «κλεφτών» και την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ(!) οι «παραιτηθείτε» περισσότερο εξέφρασαν τις προσωπικές φιλοδοξίες, ανησυχίες, άγχη και αγκυλώσεις του καθενός από τους συμμετέχοντες παρά μια προσπάθεια να παρουσιαστούν ως ένα «κίνημα» με την στοιχειώδη έστω συνεκτικότητα των περσινών «Μένουμε Ευρώπη». Σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ο αριθμός των συγκεντρωμένων δεν ξεπέρασε τις 8.000, κλείνοντας μόνο την βασιλίσσης Αμαλίας μπροστά στο κτήριο του κοινοβουλίου.
Της συγκέντρωσης είχε προηγηθεί ένας επικοινωνιακός «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και της μνημονιακής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα (ή σκοπό;) να «σηκωθεί σκόνη» γύρω από μια συγκέντρωση που ξεκίνησε μέσω φέισμπουκ χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πέραν του γενικού «παραιτηθείτε» και υπό την αντιδραστική λογική «ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα, πολίτες μόνο». Η κυβέρνηση φρόντισε να «σηκώσει» την αντιπαράθεση με τους παραιτηθείτε σε μία συμβολική μονομαχία «στα μαρμαρένια αλώνια» της «κυβέρνησης της Αριστεράς» με την «μαύρη αντίδραση». «Στη συγκεκριμένη συγκυρία η κίνηση αυτή (των “παραιτηθείτε”) κινείται εχθρικά προς τη χώρα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Για «συλλαλητήριο κατσαρόλας» έκανε λόγο στο MEGA ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που δήλωνε ότι «το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής». Πιο ειρωνικός ο Ανδρέας Νεφελούδης, σε ανάρτησή του στο φέισμπουκ ευχόταν στους «παραιτηθείτε» «καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν». Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε αρχικά αμήχανα, κλιμακώνοντας μόλις την τελευταία μέρα με αφορμή ανακοίνωση της Αναρχικής Ομοσπονδίας που καλούσε σε αντισυγκέντρωση στην οποία, αν και είχε σαφές αντικυβερνητικό στίγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση είδε «για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά» αναρχικούς «να ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση», προσπαθώντας και από την πλευρά της να προσδώσει στους «παραιτηθείτε» ένα βαθύτερο νόημα αγώνα υπέρ του «νόμου και της τάξης». Παρόμοια στάση κράτησαν και τα ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία τους κράτησαν αποστάσεις από την συγκέντρωση μέχρι τις τελευταίες μέρες, όταν κλιμακώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την κινητοποίηση.
Εκ του αποτελέσματος φάνηκε, πάντως, ότι η πρώτη προσπάθεια της μνημονιακής αντιπολίτευσης να ξανασυγκροτηθεί στον δρόμο στα πρότυπα του καλοκαιριού του 2015 απέτυχε παταγωδώς. Λογικό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί από ένα «εναλλακτικό» αστικό κόμμα στον βασικό πυλώνα της επίθεσης του κεφαλαίου, με τα καλά λόγια από τον ΣΕΒ και τους δανειστές να περισσεύουν, γεγονός που υπερτερεί της φαντασιοπληξίας όσων βλέπουν προσπάθεια επιβολής «σταλινικής δικτατορίας» από τους Τσίπρα και Καμμένο.