Επιμένουν στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απέναντι στο ξεπούλημα των λιμανιών
του Κυριάκου Νασόπουλου
Σε αγωνιστική τροχιά, με 48ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, τις οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη 26/5, συνεχίζουν να βρίσκονται οι λιμενεργάτες, αντιδρώντας δυναμικά στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βγάλει στο «σφυρί» τα λιμάνια όλης της χώρας «έναντι πινακίου φακής». Στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκονται το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με τους εργαζόμενους να εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει «αναίμακτα», όπως θα επιθυμούσε, την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Την Τρίτη 31/5, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι λιμενεργάτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και έπειτα κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα και το ξενοδοχείο Αthens Plaza, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ προκειμένου να εγκρίνει μεταξύ άλλων και τη νέα σύμβαση παραχώρησης, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Μόλις έφτασαν οι λιμενεργάτες στην είσοδο του ξενοδοχείου, τα ρολά κατέβηκαν και μπροστά τους παρατάχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ, κλείνοντάς τους τον δρόμο. Επικράτησε μάλιστα ένταση, όταν δεν επετράπη η είσοδος στον χώρο του προέδρου των λιμενεργατών στον ΟΛΠ, Νίκου Γεωργίου αλλά και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργου Γεωργακόπουλου. Τελικά, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κατάφεραν μια μικρή νίκη καθώς τελικά, κάτω από την πίεσή τους, η Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ δεν συζήτησε το επίμαχο θέμα, το οποίο και μετατέθηκε σε νέα συνέλευση, την Παρασκευή 10/6, στις 11 π.μ., στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών».
Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών αναφέρουν ότι «πραξικοπηματικά οι υπεύθυνοι του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεν επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης στους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, αλλά ούτε και στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων που είχαν επίσημα προσκληθεί, ούτε, επίσης, σε εργαζόμενους του ΟΛΠ που είναι μέτοχοι. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε και τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για τήρηση της νομιμότητας, με αποκλειστική ευθύνη του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν κατέστη δυνατό να παραστούμε στη ΓΣ του ΟΛΠ, καθιστώντας, για ένα ακόμη λόγο, άκυρη τη συνεδρίαση». Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι και από την κοινή δήλωση, στις αρχές τις εβδομάδας, των αρμοδίων υπουργών Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. «Σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων υπουργών και της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ στο “νέο περιβάλλον”, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων θα συνεχιστεί. Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες», αναφερόταν σε αυτήν. Για «γενικόλογες αναφορές της κυβέρνησης για τις εργασιακές τους σχέσεις», έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδραστικές «φωνές» από τους λεγόμενους παραγωγικούς φορείς ενάντια στην απεργία των λιμενεργατών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, έφτασε στο σημείο να απειλεί με ένδικα μέσα, «αν δεν βρεθεί άμεση λύση, που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της αγοράς, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης». Από κοντά, και η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), τα μέλη της οποίας ζητούν να αποκατασταθεί «η ομαλότητα στο λιμάνι γιατί διαφορετικά το κόστος θα είναι σοβαρό».
Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και όλων των δημόσιων υποδομών εξέδωσε η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά. «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Ο αγώνας των σωματείων του ΟΛΘ αφορά την υπεράσπιση των δημόσιων υποδομών, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων… Αυτός ο αγώνας πρέπει να αγκαλιαστεί από το λαϊκό και εργατικό κίνημα, τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στην κοινωνική καταβύθιση, τη φτώχεια, την ανεργία, το χτύπημα των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Προϋπόθεση για την οριστική ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος είναι η διαγραφή του χρέους και η απελευθέρωση και έξοδος από ευρώ και ΕΕ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.