Σε ρόλο… εισαγγελέα των εργοδοτικών συμφερόντων ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την εκ βάθρων ανατροπή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα. Με την εισήγησή του, ουσιαστικά κρίνει ως υπερβολικά… προστατευτική για τους εργαζόμενους την ελληνική νομοθεσία, και περιοριστική για τους βιομήχανους και τους εργοδότες που διακαής τους πόθος είναι να απολύουν όσους και όποτε θέλουν, χωρίς να δίνουν σε κανέναν λογαριασμό.
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με την προσφυγή της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις. Βέβαια από τότε, η ΑΓΕΤ εφάρμοσε το σχέδιό της πετώντας στο δρόμο 236 εργάτες και βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, ενώ και η κυβέρνηση Σαμαρά τροποποίησε το νόμο έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργοδότες.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση (παλιότερα από το Υπουργείο, μετά Σαμαρά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις. Οι εργοδότες φυσικά έχουν πολλά όπλα στη αντεργατική φαρέτρα τους και βρίσκουν μύριους τρόπους να απολύουν και να βάζουν λουκέτο στα εργοστάσια, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργάτες. Έτσι άλλωστε η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% και οι άνεργοι στο 1,3 εκατομμύριο.
Ο νέος εργασιακός νόμος, που άμεσα θα επεξεργαστούν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, θα επιχειρήσει να άρει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το κεφάλαιο, έτσι ώστε οι αντεργατικές επιλογές (όπως οι ομαδικές απολύσεις) να γίνονται αυτόματα και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Η εισήγηση του ευρω-εισαγγελέα, που στηρίζεται στο άδικο «δίκαιο» της ΕΕ, αποκαλύπτει ποιες είναι οι «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», στις οποίες ομνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην ΕΕ βασιλεύει η ασυδοσία των εργοδοτών. Αυτή θέλουν να κατοχυρώσουν κι εδώ.