της Ντίνας Χαριτάτου
Βήμα για την ενίσχυση του λαϊκού αγώνα ενάντια στη δολοφονική Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την ανάπτυξη του εργατικού, λαϊκού, διεθνιστικού ρεύματος για αποδέσμευση από την ΕΕ, αποτέλεσε η ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη λέσχη Αναιρέσεις, με αντικείμενο την προετοιμασία της συγκρότησης λαϊκής «Κίνησης για την αποδέσμευση από την ΕΕ». Γέμισε η Λέσχη από αγωνιστές της μαχόμενης Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, είτε ενταγμένους σε οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εργατικός Αγώνας, ΟΚΔΕ, Ένωση των Δικαίων, Σύλλογος Κορδάτος, ΛΑΕ), είτε ανένταχτοι (προερχόμενοι από το χώρο του ΕΠΑΜ και της ΜΑΡΣ). Στη σύσκεψη είχαν επίσης προσκληθεί και άλλες οργανώσεις όπως η Οργάνωση Νέων Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το ΕΕΚ, που δεν παρευρέθηκαν, αλλά δήλωσαν ότι θα παρακολουθήσουν την πρωτοβουλία.
Στη συζήτηση καταγράφηκε η βασική πολιτική συμφωνία όλων στην ανάγκη της δημιουργίας της κίνησης για την αποδέσμευση από την ΕΕ, στο πολιτικό περιεχόμενο που αποτυπώνεται στα κείμενα που έχουν διαμορφωθεί καθώς και στη δυνατότητα που έχει αυτή η προσπάθεια να έχει επιτυχία, αξιοποιώντας και την εμπειρία από προηγούμενες απόπειρες. Έγινε πλούσια συζήτηση πάνω στον χαρακτήρα της κίνησης καθώς και σε πλευρές του περιεχομένου. Από τις ομιλίες, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν: Ότι η κίνηση πρέπει να έχει σαν στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, να μην μείνει στο επίπεδο της καταγγελίας, της γενικόλογης αντίθεσης ή την επιμέρους αντιπαράθεση σε πλευρές της (πχ ευρωζώνη). Τονίστηκε ότι θα κριθεί στο άνοιγμά της στην εργατική τάξη και το λαό, στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Στην συζήτηση αναλύθηκαν πλευρές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από αρκετούς ομιλητές υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει επεξεργασία και προβολή, παράλληλα με το αίτημα της αποδέσμευσης, και ορισμένων στοιχείων ενός συνολικότερου προγράμματος ρήξης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, που θα απαντάει στα προβλήματα του εργαζόμενου λαού και θα σηματοδοτεί την απάντηση στο ερώτημα «μετά την ΕΕ, τι;» Συζήτηση έγινε για την σύνδεση του στόχου της ρήξης /αποδέσμευσης από την ΕΕ με την πάλη για λαϊκή κυριαρχία, την πάλη για πολιτική ανεξάρτητη και σε ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, για να κάνει ο λαός κουμάντο στον τόπο του, ενώ εκφράστηκαν προβληματισμοί για την αναγκαιότητα της πάλης για εθνική ανεξαρτησία. Τέλος υπήρξε προβληματισμός για τον χαρακτήρα της κίνησης, για το πώς είναι δυνατόν να «αποκτήσει πόδια» στην κοινωνία. Αξιοποιώντας και άλλες εμπειρίες κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η κίνηση πρέπει να στηριχτεί κατ ’αρχήν στην ενεργή συμμετοχή των πολιτικοσυνδικαλιστικών συλλογικοτήτων, στην πολιτική στήριξη των πολιτικών οργανώσεων, στον κοινό βηματισμό και την συμπόρευση στην προσπάθεια αντεπίθεσης του μαζικού κινήματος. Η κίνηση, στον βαθμό που συσπειρώνονται ευρύτερες δυνάμεις, πρέπει να αποκτά αυτοτελή συγκρότηση. Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, εκπρόσωπος της ΑΡΑΝ και κινούμενος σε μια διαφορετική κατεύθυνση, σημείωσε πως μια τέτοια μετωπική πρωτοβουλία είναι περιττή γιατί δεν αντιμετωπίζεται το θέμα του αναγκαίου συνολικού πολιτικού μετώπου των δυνάμεων της αντιΕΕ αριστεράς (στις οποίες κατέταξε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΛΑΕ). Η διαδικασία της σύσκεψης ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση πως υπάρχει πολιτική συμφωνία στα κείμενα που αποτέλεσαν τη βάση για τη συζήτηση και στα οποία θα ενσωματωθούν επιμέρους προσθήκες και παρατηρήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Θα ακολουθήσει συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία της κίνησης απευθυνόμενοι πλατιά στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Στη συνέχεια κύκλος εκδηλώσεων στις βασικές πόλεις για την προώθηση της κίνησης.
Για την Αθήνα προγραμματίζεται να υπάρξει η πρώτη κεντρική εμφάνιση της πρωτοβουλίας το διάστημα 20-23 Ιούνη, όπου θα βρίσκεται σε έξαρση η συζήτηση με αφορμή και το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ. Στόχος είναι να γίνει η ιδρυτική συνέλευση της κίνησης στις αρχές Ιουλίου. Τέλος συγκροτήθηκε προσωρινό συντονιστικό για να προετοιμάσει και να οργανώσει τα επόμενα βήματα.