της Ιωάννα Καρδάρα
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία κάνουν αληθινούς τους χειρότερους φόβους του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Τα πιο σημαντικά νέα ήρθαν από τη Ρώμη, όπου οι ψηφοφόροι, απηυδισμένοι από μια βαθιά διεφθαρμένη και τραγικά αναποτελεσματική δημοτική αρχή, χάρισαν μια εντυπωσιακή επιτυχία, στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, στη Βιρτζίνια Ράτζι, υποψήφια του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζακέτι (24%), όχι μόνο δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βιρτζίνια Ράτζι, την υποψήφια του Γκρίλο, αλλά κινδύνεψε να μην καταφέρει ούτε καν να περάσει στο δεύτερο γύρο, όπου με δυσκολία επιβλήθηκε της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι (20%). Η Δεξιά υπέστη με τη σειρά της μια σκληρή ήττα σε αυτές τις εκλογές, όπου μόνο ο Γκρίλο μπορεί να πανηγυρίζει. Η αποτυχία να περάσει η Μελόνι στο δεύτερο γύρο αποδεικνύει αντίθετα πως η ιταλική Δεξιά δεν μπορεί ακόμα να απεξαρτηθεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά το χαμηλό 10% που πέτυχε ο υποψήφιος της Φόρτσα Ιτάλια στη Ρώμη, μοιάζει απαραίτητος για να φτάσει η Δεξιά σε πλειοψηφικά ποσοστά.
Στο Μιλάνο, όπου η Δεξιά κατέβηκε ενωμένη, ο Στέφανο Παρίζι περνάει στο δεύτερο γύρο με 40%, ενώ ο υποψήφιος του Ρέντσι, Τζιουζέπε Σάλα, είναι μόλις μια ποσοστιαία μονάδα μπροστά, στο 41%, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για την επόμενο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Η επιτυχία της Β. Ράτζι απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την υποστήριξη στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και να δώσει ώθηση στο κύμα δυσαρέσκειας που σαρώνει την Ευρώπη.
Όσον αφορά στη «ριζοσπαστική» Αριστερά, η μεγαλύτερη επιτυχία της φαίνεται να είναι η περίπτωση του νυν δημάρχου της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ο οποίος συγκέντρωσε 42% και τη σχεδόν σίγουρη επανεκλογή του στο δεύτερο γύρο ενάντια στον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Λετιέρι (24%). Και στη Νάπολη η ήττα για τον Ρέντσι είναι ολοκληρωτική: η υποψήφιά του Βαλέρια Βαλέντε συγκεντρώνει μόλις το 21%, παρά τη συμμαχία με τη Δεξιά του Βερντίνι και τις φημολογούμενες προσπάθειες εξαγοράς ψήφων. Μάλιστα, ο Ρέντσι δηλώνει ότι θα θέσει την τοπική οργάνωση του Δ.Κ. υπό επιτροπεία. Στην υπόλοιπη Ιταλία η «ριζοσπαστική αριστερά» πληρώνει την επιλογή που έκανε να υποδεχτεί στους κόλπους της τα στελέχη της πρώην ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία, αφού εκτοπίστηκαν από τον Ρέντσι, ήταν σε αναζήτηση πολιτικής στέγης. Η δυσπιστία της βάσης απέναντι στους νεοφερμένους και τα κίνητρά τους μεταφράστηκε και εκλογικά: στο Τορίνο και το Μιλάνο οι υποψήφιοι της Αριστεράς είδαν τα πολύ καλά ποσοστά τους να πέφτουν από το 6,5% στο 3,5%, ενώ ακόμα και στην κόκκινη Μπολόνια, παρά το πολύ καλό 7%, η σύγκριση είναι αρνητική και σε σχέση με τις ευρωεκλογές (9%), αλλά και με το ποσοστό που πέτυχε η SEL στις προηγούμενες δημοτικές (10%). Ο ίδιος ο Στέφανο Φασίνα, από τους ηγέτες του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς (και πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας) που είχε θέσει την υποψηφιότητα του για τον δήμο της Ρώμης, περιορίστηκε στο 4,5%.
Τα πράγματα ωστόσο μοιάζουν όλο και πιο δύσκολα για τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών εξέφρασε την πρόθεση να ανασυντάξει το κόμμα του. Μεγαλύτερος βέβαια φόβος του Ρέντσι και η τελική δοκιμασία για εκείνον θα είναι το δημοψήφισμα που έχει αναγγείλει για τον Οκτώβριο του 2016 με θέμα τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί.