του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Σε ασύστολη ψευδολογία και επικοινωνιακά τερτίπια έχουν επιδοθεί τόσο η κυβέρ¬νηση ΣΎΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η αντιπολίτευση του «μένουμε Ευρώπη» (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) από την Πέ¬μπτη που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή. Οι «κυβερνητικοί» επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «νίκη» και «αριστερή διαχείριση» ένα κείμενο πλήρους υποτα¬γής στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και οι «αντιπολιτεύομενοι» αναζητούν αφορμές για να μην ψηφίσουν ένα νομοθέτημα του οποίου στηρίζουν την ουσία.
Αποκαλυπτικές ήταν οι προσπάθειες που έγιναν κατά την διάρκεια της συζή-τησης του πολυνομοσχεδίου στις διαρκείς επιτροπές όπου και ψηφίστηκε επί της αρ¬χής. Η κυβέρνηση επιστράτευσε 5 υπουρ¬γούς (Τσακαλώτος, Τσιρώνης, Σκουρλέ¬της, Αλεξιάδης, Χουλιαράκης) καθώς και τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου προ¬κειμένου να υπάρξει αποσιώπηση των όσων προβλέπονται. Έτσι το υπερταμείο που θα διοικείται αποκλειστικά από τους δανειστές και θα ξεπουλά την δημόσια περιουσία εμφανίστηκε ως …μηχανισμός δημόσιων επενδύσεων υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας. Το ότι η Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε «ανε¬ξάρτητο» χέρι των δανειστών κατευθείαν στην τσέπη των φορολογούμενων παρου¬σιάστηκε ως «αναγκαιότητα» λόγω των φαινομένων διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων. Η νομιμοποίηση των δασικών καταπατήσεων από τους μεγαλο-επεν¬δυτές σαν «εφαρμογή του νόμου για τα δάση» και η άνευ ορίου φορολογική επι¬βάρυνση ως «αναδιανεμητικό εργαλείο» με «κοινωνική ευαισθησία». Τέλος όσον αφορά τον περίφημο «κόφτη» («αυτόμα¬τος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρ-μογής») η κυβερνητική πλειοψηφία μίλη¬σε για μέτρο το οποίο είναι… απίθανο να εφαρμοστεί αφού μεταξύ του εντοπισμού της απόκλισης και της ενεργοποίησης του του «κόφτη» μεσολαβεί ένας μήνας στο οποίο ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να πάρει διορθωτικές πρωτοβουλίες. Μάλι¬στα μόνον ως ενδεικτική του μεγέθους της υποταγής μπορεί να εκληφθεί η εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας σύμφωνα με την οποία «σε μία εβδομάδα με 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή ήταν η συμφωνία, όταν θα δούμε τη ρύθμιση για το χρέος και τη δόση» αναφερόμενος στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της 24ης Μαίου. Στην ίδια λογική το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυ¬σε… χαρτοπόλεμο με non papers συγκρί¬νοντας τα μέτρα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο με αντίστοιχες ρυθμίσεις των μνημονίων Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και επιχει-ρηματολογώντας υπέρ του ότι όλες οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου νόμου είτε βασίζονται σε ελληνικές προτάσεις είτε αποτελούν πεδία συνεχούς διαπραγμά-τευσης και συσχετισμών.
Ομολογία υποκρισίας όμως αποτελούν και οι δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μη¬τσοτάκης σχετικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας στο πολυνομοσχέδιο. Το καταψήφισε επι της αρχής για ξεκάθαρα επικοινωνιακούς λόγους ενώ συμφωνεί με την ουσία των διατάξεων του.
Άλλωστε ενδεικτική της αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το ότι – όπως δήλωσε τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη της- χρειάστηκαν ώρες συσκέψε¬ων για να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν η όχι τις διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και το λεγόμενο «υπερταμείο». Όπως επισήμα¬νε τελικά σε δηλώσεις του ο Κ.Μητσοτάκης «χρειάζεται η αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προ¬βλέπονται στο Πρόγραμμα. Η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση νομο¬σχέδιο, συνιστά μία άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Εμείς υπήρ¬ξαμε ανέκαθεν υποστηρικτές των ιδιωτι¬κοποιήσεων. Όμως, η δημιουργία μιας εται¬ρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιου¬σία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία». Μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας στην οποία ξεκαθάρισε ότι «χρειαζόμαστε μια βαθιά μετάλλαξη του κράτους σε φορέα στήριξης της επιχειρη¬ματικότητας»!