της Αιμιλίας Τσαγκαράτου
Με μαζικές, μαχητικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Παιδείας απάντησαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μόνιμοι, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ολομέτωπη επίθεση στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και συνολικά στην εκπαίδευση στην οποία προχωρά η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπουργείο. Αφορμή το σχέδιο διάταξης που παρέδωσε την Παρασκευή 8/4 το υπουργείο Παιδείας στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2016-17.
Από την πρώτη στιγμή ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων στους αδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση ομολογεί από τη μια ότι το «παραμύθι» των 20.000 διορισμών σε βάθος τριετίας έλαβε τέλος, από την άλλη ανατρέπει τις ζωές χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που του χρόνου θα βρεθούν εκτός σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η πιστή εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848/10 της Διαμαντοπούλου στους αναπληρωτές, όπου με πρόσχημα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναδομεί συνολικά τους πίνακες των αναπληρωτών με την εφαρμογή των «κριτηρίων» του 3848 για τη σειρά κατάταξης- έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ- υπό τη γενική εποπτεία του τελευταίου.
Για μια ακόμα φορά χτυπιέται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού με την παραπάνω διάταξη χιλιάδες αναπληρωτές πετιούνται απ’ έξω, όχι μόνο επειδή θα δουν να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά στον πίνακα των προσλήψεων, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος των μηδενικών διορισμών, αφού δεν τους επιτρέπουν οι «θεσμοί», και της δραματικής μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών. Οι πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ που έχει το υπουργείο Παιδείας μέχρι το 2020 είναι 190 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο φέτος -και με πάνω από 3000 κενά ακόμα και τώρα που πλησιάζει το τέλος της σχολικής χρονιάς- διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ! Στη συνάντηση που έγινε με το υπουργό Ν. Φίλη στα πλαίσια της κινητοποίησης στο υπουργείο Παιδείας, η τοποθέτησή του ήταν ξεκάθαρη: δεν θα αποσύρει την παραπάνω διάταξη, ενώ του χρόνου θα γίνουν 10.000 διορισμοί αν το επιτρέψουν οι «θεσμοί» και θα διατεθούν 10.000 θέσεις για αναπληρωτές, δηλαδή για μια θέση μπορεί να προσλαμβάνονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί για δυο-τρεις μήνες ο καθένας. Η μέτρηση σε ανθρωπομήνες με βάση τα τεχνικά δελτία του ΕΣΠΑ και όχι σε ανθρώπους δείχνει την απάνθρωπη λογική που κουβαλάει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εγχώριων παπαγάλων της. Το σύνθημα των εκπαιδευτικών «μισή δουλειά-μισή ζωή» φαίνεται πια παρωχημένο, αφού μιλάμε για πλήρες κομμάτιασμα.
Η πρόθεση του υπουργείου να διασπάσει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να δημιουργήσει τεχνητά διαφορετικά «συμφέροντα» και άρα να είναι πιο «διαχειρίσιμοι» χωρίζοντάς τους σε ΑΣΕΠιτες, σε αυτούς που έχουν καλό βαθμό πτυχίου, σε όσους έχουν προϋπηρεσία κλπ. και να αδυνατίσει το κοινό τους μέτωπο από ότι φαίνεται δεν περπατάει. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, το κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, των συντονιστικών αναπληρωτών και αδιόριστων και στα σχολεία δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί κατανοούν ότι η μόνη απάντηση είναι ο κοινός αγώνας όλων των εκπαιδευτικών για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.
Το υπουργείο σε αυτή την προσπάθειά του βρίσκει συμμάχους στην κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ (ΝΔ) όπως έχει διαμορφωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Οι παρατάξεις αυτές αποδέχονται το πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση, μπαίνουν στη λογική «παζαρέματος» μαζί της, στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές συζητώντας από κοινού με το υπουργείο «προτάσεις» πίσω από τις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς η διάθεση για αγώνα που εκφράστηκε την Παρασκευή 15/4 θα γενικευτεί, θα αγκαλιάσει το σύνολο των εκπαιδευτικών και όχι μόνο τους αναπληρωτές, θα αποκτήσει χαρακτηριστικά αποφασιστικής σύγκρουσης και μάχης. Στη συνέλευση που ακολούθησε μετά την κινητοποίηση στο υπουργείο, αποφασίστηκε να προταθεί στα εκπαιδευτικά σωματεία να οργανώσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες, ενημέρωση των γονέων και των εργαζομένων. Με αιτήματα την απόσυρση της πρότασης-έκτρωμα του υπουργείου και του νόμου 3848/10, τους μαζικούς, μόνιμους διορισμούς τώρα, την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.