Παίρνουν σε σπίτια και σε εργατικές λέσχες πρόσφυγες για μπάνιο, διοργανώνουν κοινά γλέντια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. Αλλά το πιο βασικό είναι η κοινή δράση ντόπιων εργαζόμενων, νεολαίας και προσφύγων. Μιλάει στο Πριν η Ντίνα Ρέππα, γραμματέας του συλλόγου εκπαιδευτικών «Ο Αριστοτέλης» και μέλος του Συντονισμού για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων. Και όπως χαρακτηριστικά μάς λέει: «Έχει μεγάλη σημασία οι πρόσφυγες να διεκδικούν οι ίδιοι το δικαίωμά τους και να μην λυγίζουν απέναντι στους κάθε λογής επίσημους κι ανεπίσημους εξουσιαστές τους».
Συνέντευξη στον Μάκη Γεωργιάδη
– Στις 30 του Μάρτη έγινε στο κέντρο της Αθήνας μια μεγάλη διαδήλωση με σημαντική συμμετοχή προσφύγων από το λιμάνι. Ποια η συμβολή του Συντονισμού για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων σ’ αυτό;
Ο Συντονισμός δραστηριοποιείται εδώ κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο χώρο του λιμανιού με δράσεις ενημέρωσης και αλληλεγγύης. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη να σπάσουν τον ιδιότυπο εγκλεισμό που τους καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική, να βγουν στο δρόμο, να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους στον τόπο μας. Ο Συντονισμός οργάνωσε στην αρχή μια διαδήλωση στο λιμάνι και αμέσως μετά κοινή συνέλευση. Η ανταπόκριση των προσφύγων ήταν εντυπωσιακή. Το αίτημα για διαδήλωση στο κέντρο της πόλης κυριάρχησε. Έτσι, τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι συλλογικότητες που απαρτίζουν το Συντονισμό μαζί με τους πρόσφυγες από το λιμάνι κάλεσαν και άλλες πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το προσφυγικό να συνδιοργανώσουν μια μεγάλη διαδήλωση την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Για μας η κοινή δράση ντόπιων εργαζόμενων, νεολαίας και προσφύγων είναι πρώτιστο ζήτημα. Δεν είμαστε απλώς αλληλέγγυοι στο προσφυγικό δράμα. Έχουμε επίγνωση ότι μας αφορά! Η παρουσία με κοινά συνθήματα, στα ίδια μπλοκ του αγώνα, η πολιτική διεκδίκηση με συντονισμό και κοινή δράση, είναι η επιδίωξή μας.
– Ποιες είναι οι δράσεις του Συντονισμού ως τώρα;
Ο Συντονισμός δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2015 με στόχο την ανάπτυξη του κινήματος για το προσφυγικό σε όλα τα επίπεδα, στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πάλη, στη διεκδίκηση των αιτημάτων που έχει ανάγκη η προσφυγιά, στην έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης. Η δράση μας συμπυκνώνεται στα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο και τις επεμβάσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας, στην πάλη για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, στις κινητοποιήσεις για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, στη διεθνιστική κοινή δράση με τη διακήρυξη της Κεσάνης ανάμεσα στα τουρκικά και ελληνικά συνδικάτα και στον αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
– Ποια είναι η πραγματική εικόνα από τους χώρους που μένουν οι πρόσφυγες;
Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των προσφύγων είναι άθλιες! Η κυβέρνηση, ταυτισμένη πλήρως με τον ευρωενωσιακό σχεδιασμό, δημιουργεί ταχύτατα τα στρατόπεδα της ντροπής και κάνει τα αδύνατα δυνατά να «καθαρίσει» άμεσα χώρους όπου μένουν οι πρόσφυγες, όπως το λιμάνι και η Ειδομένη. Για τους πρόσφυγες υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες στην κάλυψη των βασικών αναγκών. Δεν μπορούν να πιουν νερό όποτε διψάσουν γιατί δεν υπάρχουν βρύσες, καθαρίζονται κυρίως με μωρομάντιλα γιατί δεν υπάρχουν ντουζιέρες για να κάνουν μπάνιο, δεν έχουν πού να πλύνουν τα ρούχα τους, δεν έχουν τα στοιχειώδη για να περιποιηθούν τα παιδιά τους. Το χώμα για να στήσουν τις σκηνές τους, η απουσία ρεύματος, τα ακατάλληλα γεύματα είναι τα πιο απλά και τρανταχτά ζητήματα. Όλα αυτά δεν οφείλονται στην απουσία του κράτους και στην κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης. Είναι η κρυφή αλλά επίσημη κυβερνητική πολιτική ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεωθούν να υποταχτούν πλήρως δια της εξαθλίωσης.
– Συμβάλλει ο Συντονισμός στην αντιμετώπιση όλων αυτών;
Να λύσουμε το πρόβλημα δεν μπορούμε. Χρειάζεται το κράτος να αναλάβει. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να ανακουφίσουμε αλλά και να γνωριστούμε. Εκατοντάδες οικογένειες από το λιμάνι μεταφέρονται από τις συλλογικότητες του Συντονισμού σε σπίτια αλληλέγγυων για να κάνουν μπάνιο. Ειδικά οι εργατικές λέσχες και οι λαϊκές συνελεύσεις έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό. Κάποιες μάλιστα έχουν οργανώσει και κοινά γλέντια όπου Έλληνες και πρόσφυγες τρώνε, τραγουδούν και χορεύουν μαζί, μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον και το εμπόδιο της γλώσσας ξεπερνιέται αμέσως. Τα εκπαιδευτικά σωματεία σε καθημερινή βάση απασχολούν τα παιδιά με ζωγραφική και παιχνίδια, όλες οι συλλογικότητες συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης που τα μοιράζουν απευθείας στους πρόσφυγες, μεταφέρουμε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη στα νοσοκομεία, προσπαθούμε να συμβάλλουμε με δίκτυο νομικής υποστήριξης στα αιτήματα των προσφύγων. Η παρουσία των συλλογικοτήτων του Συντονισμού στο λιμάνι είναι σε καθημερινή βάση.
– Μήπως όμως καπελώνετε τους πρόσφυγες;
Έχει μεγάλη σημασία για μας οι πρόσφυγες να αποκτούν ατομική και συλλογική αυτοπεποίθηση. Να διεκδικούν οι ίδιοι το δικαίωμά τους και να μη λυγίζουν απέναντι στους κάθε λογής επίσημους κι ανεπίσημους εξουσιαστές τους. Έχουμε πολλά παραδείγματα όπου οι επίσημες κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και διάφορες δομές, ΜΚΟ και κάποιες εθελοντικές, που έχουν άμεση ή έμμεση πολιτική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, τους παραπληροφορούν, αρνούνται να τους παρέχουν τα είδη που ο κόσμος προσφέρει, τους φέρονται απαξιωτικά και αυταρχικά. Γι’ αυτό μια σημαντική πλευρά της παρέμβασής μας είναι η ενημέρωσή τους για όλες τις πολιτικές αποφάσεις που τους αφορούν καθώς και για τα δικαιώματά τους. Ο Συντονισμός έχει κυκλοφορήσει στα αραβικά, στα φαρσί, στα αγγλικά και στα ελληνικά ανακοινώσεις σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τα δικαιώματά τους, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες. Θέλουμε οι πρόσφυγες να γνωρίζουν και να διεκδικούν αυτό που δικαιούνται με αποφασιστικότητα. Άμεσα προγραμματίζουμε διαδήλωση στο υπουργείο Ναυτιλίας για τις συνθήκες στο λιμάνι.
– Στην τελευταία συνέλευσή σας αποφασίσατε να στηρίξετε το κάλεσμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία στη βάση της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης την Κυριακή 10 Απρίλη. Τι οργανώνετε την ίδια ημέρα στην Αττική;
Οργανώνουμε αντίστοιχη συγκέντρωση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή, την Ευρώπη-φρούριο και τις απελάσεις – επαναπροωθήσεις – εγκλεισμό των προσφύγων. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Frontex στο λιμάνι την Κυριακή 10/4, στις 12.00, θα διαδηλώσουμε μέσα στο λιμάνι και θα καταλήξουμε στο κέντρο του Πειραιά. Καλούμε σε συμμετοχή και συνδιοργάνωση όλες τις εργατικές, νεολαιίστικες και λαϊκές οργανώσεις.
Προσφυγιά και μνημόνια
πλευρές του ίδιου ταξικού πολέμου
Ανεξαρτησία από κυβέρνηση, κράτος, ΕΕ, ΜΚΟ
– Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε ένα Συντονισμό με εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες γειτονιάς;
Γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες αλλά το σύνολο των εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας. Η πολιτική που ασκείται στο προσφυγικό είναι άρρηκτα δεμένη με τις συνολικές πολιτικές στοχεύσεις. Είναι πια φανερό ότι το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, καταδιώκει με απίστευτο κυνισμό τους φτωχούς που το ίδιο δημιούργησε, δηλαδή όλους εμάς που συνθλιβόμαστε από τον ανελέητο πόλεμο που διεξάγει ειδικά αυτή την περίοδο το σύστημα για να θρέψει την κερδοφορία του. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος με την εμπλοκή όλων των συλλογικοτήτων που το συναποτελούν, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες, τις εργατικές λέσχες και τις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.
– Σε ποιους χώρους, εκτός από τους πρόσφυγες, αναπτύσσει τη δράση του ο Συντονισμός;
Πάνω από σαράντα συλλογικότητες συμμετέχουν και πολύ περισσότερες αναφέρονται στη δράση του Συντονισμού, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με τη δράση του Συντονισμού στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, στις γειτονιές, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της πολιτικής δράσης των εργαζομένων στο αντιπολεμικό κι αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν ισχυρά πολιτικά αντισώματα απέναντι στη φασιστική, ρατσιστική και ξενοφοβική προπαγάνδα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ανταγωνισμοί οξύνονται επικίνδυνα. Ο πόλεμος και η προσφυγιά είναι η πιο ακραία εκδήλωση αυτού παροξυσμού. Τα μνημόνια είναι κι αυτά μια μορφή αυτού του πολέμου. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία στον τόπο μας έχουν όφελος να αγωνιστούν μαζί με τους πρόσφυγες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα όλων.
– Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με το προσφυγικό. Ποια είναι η σχέση του Συντονισμού μαζί τους;
Θεωρούμε εξαιρετικά ελπιδοφόρο που αναπτύσσονται στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα πρωτοβουλίες για το προσφυγικό. Είναι πλούτος και ανάγκη. Επιδιώκουμε την κοινή δράση, με σεβασμό στην ιδιαίτερη πολιτική υπογράμμιση της κάθε συλλογικότητας. Θεωρούμε ότι η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή, στην Ευρώπη-φρούριο και τις αποφάσεις της ΕΕ, στην πολιτική της κυβέρνησης, στην υπεράσπιση και κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες σε όλα τα επίπεδα, με ανοιχτά σύνορα, άσυλο, χαρτιά κ.λπ. και η άρνηση εμπλοκής με συστημικές οργανώσεις, ΜΚΟ και κρατικές πιστοποιήσεις, είναι ο καμβάς που μας ενώνει και ευνοεί την κοινή μας δράση. Γι’ αυτό καλούμε σε συνδιοργάνωση κάθε κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας και ταυτόχρονα σε ενίσχυση κάθε επιμέρους.