του Κυριάκου Νασόπουλος
Υπό πλήρη κατάρρευση βρίσκεται πλέον η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς το σύνολο σχεδόν των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σε όλη την χώρα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης. Η κρατική χρηματοδότηση είναι πενιχρή ως ανύπαρκτη, οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες είναι τεράστιες ενώ πάρα πολλές είναι και οι μονάδες που έβαλαν λουκέτο αυτήν την διετία.
Και όμως, τον Ιανουάριο του 2014, ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωνε διθυραμβικά την δημιουργία του ΠΕΔΥ τονίζοντας ότι «θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του». Από την άλλη, τις ίδιες περίπου μέρες, με ανακοίνωσή της, η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) σχολίαζε πως το ΠΕΔΥ «προωθεί την πιο άγρια αντιδραστική τομή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της Τασκ Φορς σηματοδοτεί την αποχώρηση του κράτους από τον κρίσιμο χώρο της ΠΦΥ».
Δυο χρόνια μετά, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καταρρέει αλλά το ΠΕΔΥ πέτυχε τον πραγματικό στόχο δημιουργίας του. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, περίπου 3.000 απολύθηκαν κατά τη μετάβαση των ιατρείων στο ΠΕΔΥ (εφαρμογή νόμου 4238/2014) και άλλοι 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Αξίζει να τονιστεί ότι προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα ξαναπροσλάβει τους 3.000 απολυμένους γιατρούς, κάτι που βεβαίως μέχρι τώρα δεν υλοποιήσει.
Λόγω της δραματικής μείωσης των γιατρών, σταδιακά σχεδόν το 40% των μονάδων έκλεισαν και από τις 350 το 2014, σήμερα λειτουργούν μόνο οι 220. Και όσες βέβαια λειτουργούν, έχουν τρομερές ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες. Ενδεικτικά και μόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), σε 29 δήμους σε όλη την χώρα δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 107 γυναικολόγος και 62 δήμοι έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αφεθεί και από την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην «τύχη» της, ή καλύτερα στο έλεος της τρόικας και των μνημονίων, την ώρα που καλείται σε πολύ μεγάλο βαθμό να σηκώσει το βάρος 2,5 εκατ. ανασφάλιστων και χιλιάδων προσφύγων.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, σε λίγους μήνες, όπως προβλέπεται και στο τρίτο μνημόνιο (Ν.4336/2015), θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, και η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας ανά ειδικότητα γιατρών και ανά περιφέρεια (3ο Μνημόνιο – Ν.4336/2015). «Ένα σύστημα που έχει αφεθεί στο έλεος της μιζέριας δεν περιμένουμε να αξιολογηθεί θετικά. Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της Υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», τονίζει.
Η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από την εγκληματική πολιτική των μνημονίων δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι άμεση αναγκαιότητα. Η Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της, ζητάει την «αύξηση της χρηματοδότησης, τον σχεδιασμό του συστήματος Υγείας με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των εργατικών συνδικάτων και το τέλος των πολιτικών που οδηγούν σε νεοφιλελευθεροποίηση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος»