του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η μετατροπή της Βουλής σε «Θεατρο Σκιών» για το επόμενο δίμηνο αποφασίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα ομόφωνα στην ολομέλεια του σώματος. Έτσι, ενώ κυβέρνηση και δανειστές θα συμφωνούν το «μείγμα» της ακραίας αντιλαϊκής πολιτικής που θα ακολουθηθεί η Εξεταστική Επιτροπή που θα συσταθεί από Δευτέρα, θα ερευνά πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τα τραπεζικά θαλασσοδάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης. Η επιτροπή θα αποτελείται από 23 μέλη στα οποία θα εκπροσωπηθούν αναλογικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θα παραδώσει το πόρισμά της στα μέσα Ιουνίου αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής.
Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων έγινε σαφές ότι πρόκειται για μία εξαρχής ψευδεπίγραφη διαδικασία αφού όπως σημείωσαν ομιλητές από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τα πάντα εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα των στοιχείων που θα παράσχει η ΤτΕ η οποία βάση του καταστατικού της, λογοδοτεί μόνον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ είναι ξεκάθαρο πως είναι αδύνατη η επιστροφή των χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησαν την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να δώσουν μία ακόμη «παράσταση» ενίσχυσης του νέου δικομματισμού.
Να δημιουργήσει την αίσθηση …ουσιαστικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο των απόψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ταυτισμένο με την διαπλοκή, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να διευκρινίζει ποια πολιτική θα είναι αυτή που θα εκφράζει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης για την οποία δήλωσε ότι «θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα». Μια δήλωση που κάθε άλλο παρά …ταιριάζει με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ περί υποχρεωτικής εμπλοκής του ΔΝΤ και των δηλώσεων του Πόλ Τόμσεν για μέτρα της τάξης των 8,1 διΣ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει πλεόνασμα 3,5%.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε ως κυβερνητική επιτυχία την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα και την ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι για ένταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας στην λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση». Όπως είπε αυτή η τελευταία εξέλιξη θα σημαίνει ρευστότητα 18.4 δισεκατομμυρίων στους συστημικούς τραπεζίτες. Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι «το μόνο στο οποίο ξέρετε να παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν καταφέρεστε εναντίον της χώρας υπέρ τρίτων. Υπερασπιστήκατε αυτούς που έλεγαν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη Σένγκεν. Όταν επιτέθηκαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ σε πρόσφυγες, πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι φταίει η Ελλάδα που δεν είχε αστυνομικές δυνάμεις. Εσχάτως πήρατε τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαπραγμάτευση». Την κατηγορία αυτή πάντως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την αντέκρουσε λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ των «διαρθρωτικών μέτρων» που προτείνει το ΔΝΤ με την υπόμνηση ότι «είναι αυτά που κι εσείς υπογράψατε». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έπαιξε τον γνωστό ρόλο του …επιταχυντή των εξελίξεων λέγοντας πως «κάθε εβδομάδα που καθυστερείτε να ολοκληρώσετε τη διαπραγμάτευση ο λογαριασμός μεγαλώνει. Κάθε εβδομάδα που περνά η διαπραγματευτική θέση της χώρας αδυνατίζει, δεν ενισχύεται»
Στην κοκορομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη κυριάρχησαν οι γνωστές κορώνες περί διαπλοκής με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες» ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που θα διαμορφώσει τις συνθήκες της νέας σχέσης κυβέρνησης-καναλαρχών στο τηλεοπτικό τοπίο. Αντίστοιχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό σημειώνοντας πως «προσπαθείτε να κουκουλώσετε την απουσία του Κράτους από το δράμα του λασπότοπου της Ειδομένης και της φαβέλας του λιμανιού του Πειραιά. Φτάσατε στο σημείο να έχετε εκχωρήσει στους συνοριοφύλακες της γείτονος χώρας την επιβολή της τάξης στην Ειδομένη». Όσον αφορά τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί τόσο η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα αφήσουμε να τα πληρώσει ο λαός» όσο και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «η Νέα Δημοκρατία αποπληρώνει τα δάνεια της μέσω της κρατικής επιχορήγησης». Αφενός γιατί ο λαός τα έχει …ήδη πληρώσει μέσω της ανακεφαλαιοποίσησης των τραπεζών αλλά και γιατί η εξόφληση των δανείων από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτήσει …έναν αιώνα.
Στην γραμμή του … «μένουμε ευρώπη» κινήθηκαν τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης με αοριστολογίες περί της ανάγκης σοβαρής διαπραγμάτευσης. Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι κανείς «δεν μπορεί να κρύψει ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ έχουν κοινό στόχο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του ελληνικού λαού».