του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Σε μια περίοδο που η ξενοφοβία και η στρατιωτικοποίηση γίνεται δίχως προσχήματα επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός της «αριστερής» κυβέρνησης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι θα την υλοποιήσουν. Ποια είναι η χρησιμότητα κάποιου σαν τον …Φαήλο Κρανιδιώτη στη Νέα Δημοκρατία;
Δεν σκέφθηκε ακριβώς αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν -την εβδομάδα που πέρασε-«με την μία» διέγραψε το εν λόγω στέλεχος από το κόμμα της ΝΔ, όμως μάλλον εκεί βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης. Αφορμή για την διαγραφή του Φ. Κρανιδιώτη αποτέλεσε (ένα ακόμη) εμετικό μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα όπου δήλωσε πρόθυμος να …εκτελέσει στο Γουδί τον Γ. Μουζάλα επειδή αποκάλεσε την ΠΓΔΜ, «Μακεδονία».
Η αφορμή όμως δεν είναι και η αιτία. Η τελευταία μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στο «νέο προφίλ» που επιθυμεί να οικοδομήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κηρύσσοντας πόλεμο στον …λαϊκισμό. Με κάπως επιλεκτικό τρόπο βέβαια γιατί αντιπρόεδρός του παραμένει ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης που στήριξε την εκλογή του Κ.Μητσοτάκη στην προεδρία.
Αλλωστε ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία ο Αδωνις Γεωργιάδης …έσπευσε να εναρμονιστεί με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά την ξεκάθαρη σύμπτωση των απόψεών του με τον Φαήλο Κρανιδιώτη – και στην ουσία και στο ύφος- που έχει παρατηρηθεί πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Θεωρώ ότι το σχόλιο του Φαήλου Κρανιδιώτη ήταν αδιανόητο για στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για διαφορετική αντίδραση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επί της ουσίας σχόλιο, θα ήθελα να πω ότι στο Γουδί εκτελέστηκαν ηγέτες της Δεξιάς και όχι της Κεντροαριστεράς και ότι μια τέτοια συζήτηση στη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα είναι πέρα των ορίων. Δεν έχει να κάνει με τη Δεξιά, με την Αριστερά ή με το Κέντρο. Διαφωνώ πλήρως με τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεσαι την πολιτική. Θεωρώ ότι όταν συμμετέχεις σε ένα πολιτικό οργανισμό είσαι υποχρεωμένος να σέβεσαι τις βασικές του αρχές. Το σχόλιο του κυρίου Κρανιδιώτη, κατά τη γνώμη μου, εγράφη για να διαγραφεί».
Πάντως οστοσελίδα ιδιαιτέρως φίλια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν λίγες εβδομάδες είχε ονοματίσει συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ που θεωρούνται ανεπιθύμητα λόγο και χαρακτηρίζονται λαϊκιστές: «Σοφία Βούλτεψη, Αργύρης Ντινόπουλος, Μάκης Γιακουμάτος, Φαήλος Κρανιδιώτης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Τράγκας, Δάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος».
Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί καθαρίζοντας τους λογαριασμούς της με το πρόσφατο παρελθόν να πλασαριστεί ως η πλέον αξιόπιστη δύναμη για την εφαρμογή των μνημονιακών μονοδρόμων ζητώντας απεγνωσμένα το «χρίσμα» του επόμενου διαχειριστή. Ταυτίζει το υποτιθέμενο μέτωπο της στον λαϊκισμό με την αντίθεση της στον «κρατισμό» τον οποίο αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εκφράσει την λεγόμενη «μεσαία τάξη». Πρόκειται για μία συνθήκη ιδιαίτερα αντιφατική ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οδηγείται συνεχώς σε «συναινέσεις» με την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.
Υπό αυτό το πρίσμα αξίζει να εκτιμηθεί και η παρέμβαση που επέλεξε να κάνει ο Νίκος Δένδιας, φερόμενος ως «τέκνο» της Καραμανλικής πτέρυγας. Μιλώντας στην Βουλή επέλεξε να οριοθετήσει της σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτευσης με την …Χρυσή Αυγή και τον ναζισμό υπερασπιζόμενος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε από τους χρυσαυγίτες για την πολιτική του στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μίλησε για «δοσίλογους» που δεν μπορούν να «σηκώνουν το χέρι και να μιλούν για την πολιτική ιστορία οιουδήποτε εξ ημών». Ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «η προσπάθεια συγκεκριμένου κόμματος, το οποίο έχει σαφή ιδεολογία, την ναζιστική, το να εμφανίζεται ως ελληνικό εθνικιστικό κόμμα είναι μια ντροπή. Κι επειδή από το βήμα αυτό κάποτε έκανα μια ιστορική αναφορά και είπα ότι το ιστορικό του προηγούμενο είναι ο στρατηγός Τσολάκογλου, έκανα λάθος, είναι ο καπετάν Πούλιος στην Μακεδονία, ο οποίος αναχώρησε με τα γερμανικά στρατεύματα κι έκανε ελληνική κυβέρνηση στη Βιέννη». Θυμίζουμε πάντως ότι ήταν ο Νίκος Δένδιας αυτός που προ εβδομάδων είχε δηλώσει πως «δεν χαρίζει» στην Χρυσή Αυγή τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.