Στον «αφρό» της επικαιρότητας εξακολουθεί να βρίσκεται η διαφθορά στον χώρο των ΜΜΕ. Στην υπόθεση Μαυρίκου ήρθε να προστεθεί η υπόθεση των συναντήσεων του επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, με τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο που ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν από τις αποκαλύψεις για τα κυκλώματα στους κόλπους των ΜΜΕ είναι αυτό της διασπάθισης δημόσιου χρήματος με τη μορφή της κρατικής διαφήμισης σε ΜΜΕ. Πρόκειται για μια μέθοδο που μετέρχεται κάθε αστική κυβέρνηση προκειμένου να χτίσει τις συμμαχίες της με ομίλους ΜΜΕ αλλά και μεμονωμένους εκδότες, με «όχημα» πόρους του δημοσίου. Στο παρελθόν σε σχετική υπόθεση είχε εμπλακεί το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τώρα Το Βήμα, στο πλαίσιο της «διαπραγματευτικής» πολεμικής απέναντι στην κυβέρνηση, έβγαλε δημοσίευμα που εμπλέκει και την ΕΥΔΑΠ. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την ΕΥΔΑΠ και σειρά ενημερωτικών sites, όχι όμως ως προς την ουσία, αλλά καταγγέλλοντας ανακρίβειες στα ονόματα των MME που λάμβαναν κρατική διαφήμιση καθώς και το ύψος της.
Να ρίξει «μαύρο» στις εικόνες που αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας ή κράτησης μεταναστών και προσφύγων επιχειρεί η κυβέρνηση. Με οδηγία του προς τα ΜΜΕ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζει ότι «τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας».
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση η κυβέρνηση «έβαλε μπροστά» τους συντονιστές των κέντρων, ισχυριζόμενο ότι η παρουσία δημοσιογράφων τους «αποσπά» από το έργο τους. Σε συνδυασμό πάντως με την απαγόρευση δημοσιογραφικής κάλυψης της αστυνομικής επιχείρησης απομάκρυνσης των προσφύγων από τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Φεβρουάριο, καθίσταται εμφανές ότι αυτό που πραγματικά ενοχλεί την κυβέρνηση είναι το πολιτικό κόστος από την εξευτελιστική μεταχείριση των προσφύγων.
Γ. Μ.