γράφουν
ΜΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενώ τα σύνορα είναι κλειστά, το δελτίο του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης στις 23/3 παρουσιάζει λιγότερους κατά 3.000 τους πρόσφυγες από τις 22/3, που ανέφερε 52.207. Η δικαιολογία είναι ότι δεν καταγράφονται όσοι είναι εκτός κέντρων φιλοξενίας ή σε μετακίνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στον αριθμό δεν παρουσιάζονται, επίσης, όσοι φιλοξενούνται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και ΜΚΟ με επιδότηση στέγασης σε ξενοδοχεία, όσοι είναι υπό απέλαση στα 9 κέντρα κράτησης στα οποία με βάση την πρόσφατη απόφαση προσθέτουμε και τα hot spot, αλλά και στα τμήματα μεταγωγών που, λόγω των συνεχών συλλήψεων και απελάσεων, κυμαίνονται από 1.200 έως 3.000.
Η ασάφεια στον αριθμό βολεύει την κυβέρνηση και αποβλέπει από τη μια στην εν κρυπτώ ανάθεση διαχείρισης της διαμονής των προσφύγων σε ΜΚΟ και στην ανεμπόδιστη εξέλιξη των μυστικών επιχειρήσεων απέλασης των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, το κύμα αλληλεγγύης του λαού προς τους μετανάστες ολοένα και γιγαντώνεται.
Πολλές αντιπολεμικές δράσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έγιναν τη βδομάδα που πέρασε σε όλη τη χώρα. Στη Θήβα έγινε συζήτηση με θέμα «Πρόσφυγας ή μετανάστης; Άνθρωπος» ενώ η αντιφασιστική κίνηση Θήβας σε συνεργασία με τη συλλογικότητα «Σφήνα» οργανώνουν συλλογή ειδών και ήδη έκαναν την πρώτη παράδοση στους πρόσφυγες στη Ριτσώνα.
Στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο έκαναν παρεμβάσεις η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες Λάρισας και η ΕΛΜΕ Λάρισας. Από τη Λέσχη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων έγιναν παρεμβάσεις στους χώρους διαμονής προσφύγων στο Φρούριο και στο Κουτσόχερο και συνδιοργανώθηκε συζήτηση για το προσφυγικό. Στη Θεσσαλονίκη οι δράσεις μαζί με τους πρόσφυγες στον αυτοοργανωμένο χώρο του Ορφανοτροφείου είναι συνεχείς, καθώς και οι επισκέψεις των εκπαιδευτικών σωματείων στην Ειδομένη.
Η Ε ΕΛΜΕ, η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, οι Λαϊκές Συνελεύσεις Κουκακίου-Ν. Κόσμου και πλατείας Ν. Σμύρνης, καθώς και άλλοι φορείς οργάνωσαν συζήτηση με συμμετοχή μαθητών και της χορωδίας της Εργατικής Λέσχης και προγραμματίζουν τοπική πορεία το Σάββατο 2/4. Στη Γλυφάδα έγινε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες Σωματείων-Συλλόγων-Συλλογικοτήτων στα Νότια Προάστια με συμμετοχή τούρκου συναγωνιστή.
Τέλος, η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, η Λέσχη «Αμπάριζα» οργανώνουν με την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά συνεχείς δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με το Συντονισμό για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό.
Πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης
Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή με τις συνεχείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην αναζήτηση ασφαλούς τόπου διαμονής. Από τις αρχές του 2015 έχουν περάσει από την Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στο δρόμο τους για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Η ΕΕ, δείχνοντας ακόμα μια φορά το σκληρό της πρόσωπο απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, αποφάσισε να κλείσει το δρόμο στους πρόσφυγες, καταπατώντας με αισχρό τρόπο κάθε διεθνή συνθήκη της μεταπολεμικής περιόδου για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων. Αποτέλεσμα ο αποκλεισμός πάνω από πενήντα χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, που είναι εγκαταλελειμμένοι ουσιαστικά από κάθε κρατική μέριμνα, σε πρόχειρους χώρους διαμονής σε λιμάνια και πρώην αεροδρόμια και σε στρατόπεδα.
Η απάντηση του λαού και των εργαζομένων της χώρας είναι άμεση, μαζική και εγκάρδια. Ένα σύνολο πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ξεπηδά όπου εμφανίζονται πρόσφυγες. Συζητήσεις, εκδηλώσεις, πολυάριθμες δράσεις συλλογής ειδών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών από σωματεία, σχολεία και γειτονιές, με την ανταπόκριση του κόσμου να ξεπερνά κάθε φορά τις προσδοκίες των διοργανωτών. Δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης σε όλα τα μέρη που διαμένουν πρόσφυγες, από τη Λέσβο και την Κάλυμνο έως την Αθήνα, τα Διαβατά και όλες τις πόλεις της Ελλάδας που δημιουργούνται νέοι χώροι διαμονής. Τοπικοί συντονισμοί που οργανώνουν την δράση απέναντι στις άθλιες συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου η κυβέρνηση καταδικάζει τους πρόσφυγες. Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις απέναντι τις πολιτικές ΕΕ και του ιμπεριαλισμού που γεννούν και οξύνουν τα προβλήματα της προσφυγιάς. Καθώς οι μέρες περνούν, η σύνδεση και η επικοινωνία των προσφύγων με τους αλληλέγγυους γίνεται όλο και πιο άμεση ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή των προσφύγων στις κινητοποιήσεις.
Από την αρχή της μαζικοποίησης οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Συντονισμό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι εργατικές λέσχες έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους με τη συλλογή κάθε αναγκαίου αγαθού, τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής και φάρμακα. Πολλά παραδόθηκαν από μέλη των σωματείων στους χώρους όπου διέμεναν οι πρόσφυγες, ενώ άλλα στάλθηκαν σε αλληλέγγυες δομές των νησιών που δέχονταν και τη μεγαλύτερη πίεση και είχαν τις μεγαλύτερες ανάγκες για περίθαλψη. Η προσπάθεια αυτή παραμένει αμείωτη, διευρύνεται και περιλαμβάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους που εκφράζουν τη διάθεσή τους να προσφέρουν.
Μαζί πήγαιναν και οι δράσεις για την ανάδειξη των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, ξεκινώντας από τη μεγάλη αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που καλεί ο Συντονισμός για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό στις 15 Οκτώβρη, βάζοντας στο στόχαστρο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η συνέχεια δόθηκε με τοπικές δράσεις, συναυλίες αλληλεγγύης σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, εκδηλώσεις για το προσφυγικό σε Λαύριο, Νέα Σμύρνη και αλλού, τοπική πορεία στα νότια προάστια της Αθήνας. Επόμενο βήμα ήταν η πορεία προς τα γραφεία της Frontex, στις 18 Δεκέμβρη, εκφράζοντας την αγανάκτηση απέναντι στην πολιτική κλειστών συνόρων της ΕΕ που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες πνιγμούς προσφύγων τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.
Σημαντική είναι η δράση του Συντονισμού με την πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου στις 23/24 Γενάρη. Η κατασκευή του φράχτη του Έβρου έχει αποκλείσει τη μοναδική χερσαία δίοδο των προσφύγων προς Ελλάδα, οδηγώντας τους στον επικίνδυνο και φονικό θαλάσσιο δρόμο του Αιγαίου. Απαίτηση του αντιπολεμικού, αλληλέγγυου κινήματος στους πρόσφυγες είναι το γκρέμισμα του φράχτη και η ασφαλής, νόμιμη είσοδος των προσφύγων από τα σύνορα. Στο πλαίσιο του διημέρου των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργατικών σωματείων από Ελλάδα και Τουρκία στην Κεσσάνη. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η Διακήρυξη φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών και των προσφύγων που ζουν στις δύο χώρες. Η διακήρυξη αυτή αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος των δύο χωρών απέναντι στις πολιτικές που γεννούν τον πόλεμο.
Καθώς συνεχίζεται η εξέλιξη του προσφυγικού ρεύματος και η Ευρώπη-φρούριο σηκώνει όλο και ψηλότερα τείχη απέναντι στα ίδια της τα θύματα, οι πρόσφυγες αρχίζουν να συσσωρεύονται σε όλο και περισσότερα σημεία της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Η εμφάνιση νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο αποτελεί την απόδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην επιβολή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Η θεσμοθέτηση των hotspot, στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων, σημαδεύεται από την προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστών της Χρυσής Αυγής για να χύσουν το ξενοφοβικό τους δηλητήριο, βρίσκει όμως απάντηση από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος. Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αρχίζει να έχει πιο άμεση επικοινωνία μαζί τους, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς αρχίζουν να επισκέπτονται την Ειδομένη όπου αρχίζει το δράμα των προσφύγων να σχηματοποιείται, η διέλευση των συνόρων γίνεται όλο και πιο δύσκολη για όλο και λιγότερους. Ένα νέο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 2 του Μάρτη έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση απέναντι στην παρουσία του ΝΑΤΟ, την πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες και την στρατικοποίηση του προσφυγικού με την έναρξη λειτουργίας των hotspot. Ο σταδιακά πλήρης αποκλεισμός του δρόμου των προσφύγων προς την βόρεια Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική διάλυση κάθε σχεδιασμού από πλευράς του κράτους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι χώροι που έχουν προβλεφθεί γρήγορα υπερκαλύπτονται οδηγώντας σε άθλιες συνθήκες διαμονής, οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες τόσο στην Ειδομένη ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα όσο και στο λιμάνι του Πειραιά ελπίζοντας σε μια απονομή ασύλου που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ενώ άλλοι βρίσκονται εντελώς εγκαταλελειμμένοι σε διάφορα σημεία του δρόμου προς τα σύνορα. Η απάντηση του κράτους είναι το άνοιγμα νέων στρατοπέδων προσφύγων με προχειρότητα χωρίς πρόβλεψη για στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς πρόσβαση σε τηλέφωνο και ενημέρωση.
Το κίνημα αλληλεγγύης και η αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου είναι αυτή που έρχεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπου ανοίγει ένα στρατόπεδο προσφύγων δίπλα δημιουργείται μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης που όχι μόνο φροντίζει αλλά να συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης αλλά ορθώνει λόγο απέναντι στον αυταρχισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Το ίδιο συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Καβάλα, την Θεσσαλία, τη Θήβα, το Λαύριο και όπου η «πολιτισμένη» Ευρώπη δείχνει την σκληρότητά της. Στους χώρους των επιβατικών σταθμών του Πειραιά όπου καθημερινά διαμένουν 4 με 5 χιλιάδες άνθρωποι, η παρέμβαση των σωματείων και των συλλογικοτήτων είναι καθημερινή, για την έμπρακτη αλληλεγγύη, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών του πολέμου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν, για την ενημέρωση αυτών των ανθρώπων για τα δικαιώματα που έχουν, για το πώς έφτασαν σε αυτή την θέση και πώς μπορούν να παλέψουν για να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν και δικαιούνται. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ζωή μακριά από τον πόλεμο και το θάνατο.
Δειλά στην αρχή, αλλά με σταθερή πρόοδο αρχίζουν και οι ίδιοι να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον τόπο με κοινά συμφέροντα που είναι διατεθειμένοι να παλέψουν μαζί τους. Οι πρώτες κινητοποιήσεις από μεριά τους έχουν ήδη εμφανιστεί, στην Ειδομένη, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, το Σχιστό και το λιμάνι του Πειραιά. Ας σημειωθεί η συμμετοχή εκατοντάδων προσφύγων, από όλες τις εθνικότητες, τόσο στην πικετοφορία που οργάνωσε ο Συντονισμός στο λιμάνι την Δευτέρα 21/3 αλλά και στο κάλεσμα για συνέλευση την Τετάρτη 23/3 για να ακουστεί άμεσα η δικιά τους φωνή και αγωνία, η διάθεσή τους να αγωνιστούν, να οργανώσουν, να βάλουν στόχους κόντρα στις πολιτικές που διέλυσαν τη ζωή που είχαν στον τόπο τους. Αν αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν τη μάχη, μέσα από τόσα δεινά και κινδύνους, δικιά μας υποχρέωση είναι να βρεθούμε δίπλα τους, να ενισχύσουμε τον αγώνα τους και να πάρουμε δύναμη από το θάρρος τους.
Μάκης Μακρής
Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν το προηγούμενο Σάββατο 19/3, στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο των τριήμερων πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού (21/3). Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν δυο ξεχωριστές μαζικές και δυναμικές πορείες.
Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων καλούσε αρχικά σε προσυγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 3.30 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που βρίσκονται σε γειτονικά κτίρια. Εκεί, μέλη του Συντονισμού ύψωσαν συμβολικά ένα φράκτη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταγγείλουν τη στάση της Ευρώπης-φρούριο που με τις σκληρές και απάνθρωπες αποφάσεις των ηγετών της έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και συνεχίζει να εμποδίζει την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων στις συνοριακές διόδους μεταξύ των χωρών.
Στη συνέχεια, το μπλοκ του Συντονισμού ενώθηκε με τον κόσμο που είχε ξεκινήσει από τη πλατεία Ομονοίας, όπου είχε καλέσει σε προσυγκέντρωση η ΚΕΕΡΦΑ, δίνοντας ξεχωριστό αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όλα μαζί τα μπλοκ κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και κατέληξαν στα γραφεία της ΕΕ. Εκεί, μέλη του Συντονισμού έκαψαν συμβολικά μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί φραστικά να διαχωρίζεται από τις ακραίες ρατσιστικές φωνές κυβερνήσεων της ΕΕ, όμως στην πράξη εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ. Υλοποιεί μέτρα εγκλεισμού και ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες. Αντί για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι τομείς αυτοί, παραδίδονται πλήρως σε ΜΚΟ, διαπιστευμένες εταιρείες, την αστυνομία και το στρατό, παρεμποδίζεται η όποια συμβολή εθελοντικών οργανώσεων, ποινικοποιείται η διάσωση προσφύγων και ασκούνται διώξεις σε εθελοντές για στήριξη προσφύγων. Εμποδίζει τις διαδρομές των προσφύγων προς τα σύνορα… Εκφράζουμε τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους… Αγωνιζόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό, ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συντονισμού.
Από την πλευρά τους, την ίδια περίπου ώρα, το κίνημα «Απελάστε τον Ρατσισμό», η ΛΑΕ, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και άλλες οργανώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησαν από την πλατεία Βικτωρίας και αφού διέσχισαν τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας, κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έπειτα, η πορεία επέστρεψε στην πλατεία Βικτωρίας όπου και διαλύθηκε.
Πολύ μεγάλη ήταν η πορεία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, καθώς και αρκετές ακόμα πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες συμμετείχαν στην πορεία, μεταξύ αυτών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μαζικό μπλοκ. Σημαντική και η παρουσία περίπου 200 μεταναστών και προσφύγων που ήρθαν με πούλμαν από το «χώρο φιλοξενίας» που βρίσκεται στα Διαβατά και έδωσαν έντονο παλμό στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο μπαίνοντας στην κεφαλή της διαδήλωσης. Η πορεία πέρασε από το Αμερικάνικο Προξενείο όπου στάθηκε για ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καταγγέλθηκαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος που έχουν παίξει στον πόλεμο της Συρίας αλλά και η στάση τους στο μεταναστευτικό.
Στη συνέχεια κατέληξε στο λιμάνι όπου έσπασε έμπρακτα αυτήν την ιδιότυπη απαγόρευση που έχει επιβληθεί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων να επισκέπτονται και να βοηθούν τους ανθρώπους που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες επί μια βδομάδα ήταν αποκλεισμένοι από κάθε παρέμβαση σωματείων και δομών αλληλεγγύης εκτός των ΜΚΟ. Μόλις η πορεία έφτασε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του λιμανιού, ενώθηκε με τους συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες και ξεκίνησαν τα τραγούδια και οι χοροί, σε μια ηλιόλουστη γιορτή αλληλεγγύης και αγώνα.
Αντίστοιχα μαζικά και με παλμό συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τον Βόλο, τα Χανιά, την Ξάνθη και τη Μυτιλήνη. Αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν τέλος και σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Κύπρος, η Δανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία.
Κυριάκος Νασόπουλος