Αντιδρούν οι κάτοικοι στην καταστροφή του μικρού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής
Της Ντίνας Χαριτάτου
Αποφασισµένοι να µην επιτρέψουν τη καταστροφή του πάρκου, στη συµβολή των οδών Πειραιώς και Π. Ράλλη, εµφανίζονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. (Άνω Πετραλώνων, Ρουφ, Κεραµεικός). Το πάρκο καταλαµβάνει περίπου τρία στρέµµατα σε µια συνολική έκταση 11 στρεµµάτων, εντός της οποίας βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις του δήµου Αθηναίων, µεταξύ αυτών και το Σεράφειο κολυµβητήριο.
Από το 2013 στη συγκεκριµένη έκταση, υλοποιείται έργο ΕΣΠΑ µε αντικείµενο την ανακατασκευή του κολυµβητηρίου, το οποίο µετά το σεισµό του 1999, ετέθη εκτός λειτουργίας. Το έργο επίσης περιλαµβάνει τη κατασκευή τριώροφου κτιρίου, χώρους εστιάσεις (καφέ, κυλικείο, εστιατόριο), παιδική χαρά και υπαίθριο χώρο στάθµευσης 100 θέσεων, ο οποίος θα καταλάβει το χώρο του πάρκου.
Σύµφωνα µε τους κατοίκους, το πάρκο αποτελεί έναν µικρό, αλλά σηµαντικό πνεύµονα πρασίνου και χώρο παιχνιδιού. Εκφράζουν µάλιστα την απορία τους πως ένα έργο που έχει ενταχθεί στο άξονα «Αναζωογόνηση αστικών περιοχών» του ΠΕΠ Αττική 2007-2013, ο οποίος έχει έντονη περιβαλλοντική διάσταση (….δηµιουργία αστικού και περιαστικού πρασίνου…) υλοποιείται µε την καταστροφή ενός χώρου πρασίνου… Στις 25/2 πραγµατοποίησαν παρέµβαση στο δηµοτικό συµβούλιο Αθηναίων. Στις παρεµβάσεις εκπροσώπων τους, ασκήθηκε έντονη κριτική για την επιλογή της δηµοτικής αρχής να κατασκευάσει τριώροφο κτίριο στη συγκεκριµένη έκταση, αλλά και για τις εµπορικές χρήσεις που προβλέπεται να φιλοξενήσει αυτό, οι οποίες φαίνεται πως είναι η αιτία για τις επιπλέον -πέραν των 46 στο υπόγειο του κτιρίου- θέσεις στάθµευσης που απαιτούνται και οι οποίες προβλέπεται να κατασκευαστούν στη θέση του σηµερινού πάρκου. Επισηµαίνουµε ότι ο αριθµός των θέσεων στάθµευσης, υπολογίζεται κυρίως από το είδος των χρήσεων που θα φιλοξενήσουν οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν, αλλά και αναλογικά ως προς το µέγεθος αυτών. Ο Β. Τσίτουρας, εκπρόσωπος του αθλητικού συλλόγου «Αναγέννηση Πετραλώνων», στην τοποθέτησή σου στις 25/2, τόνισε ότι η επιλογή του δήµου να φιλοξενήσει εµπορικές χρήσεις στο νεόδµητο τριώροφο κτίριο, συνεπάγεται αυξηµένο αριθµό θέσεων στάθµευσης συγκριτικά µε τις θέσεις στάθµευσης που θα απαιτούνταν αν το κτίριο φιλοξενούσε αθλητικές δραστηριότητες. Τονίζεται ότι το προεδρικό διάταγµα 111/2004, που ρυθµίζει το θέµα προβλέπει για νεόδµητους εκθεσιακούς χώρους µία θέση στάθµευσης για 35 τ.µ., ενώ για χώρους άθλησης µία θέση στάθµευσης για 100 τ.µ. επιφάνειας άθλησης.
Αναφορικά µε τη χρήση του κτιρίου θα πρέπει να αναφέρουµε πως στις συνοπτικές περιγραφές που υπάρχουν στα τρία τεχνικά δελτία του έργου, τα οποία έχουν υποβληθεί στα πλαίσια της χρηµατοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ 2007-2013,«υποχωρούν» οι δηµόσιες αθλητικές-πολιτιστικές χρήσεις έναντι των εµπορικών. Ενώ λοιπόν στο πρώτο τεχνικό δελτίο γίνεται λόγος για την κατασκευή «… ενός συγκροτήµατος πολιτιστικού κέντρου µε γραφεία που θα καλύψουν τις ανάγκες του ΟΠΑΝΔΑ (σ.σ. πολιτιστικός και αθλητικός οργανισµός του Δήµου Αθηναίων)», στις δύο τροποποιήσεις που ακολούθησαν εξαφανίζεται ο συγκεκριµένος οργανισµός, ενώ εµφανίζονται δραστηριότητες µε εµπορικό χαρακτήρα.
Συγκεκριµένα ο πρώτος και δεύτερος όροφος, συνολικής επιφάνειας περίπου 1500 τ.µ., θα χρησιµοποιηθούν για τη στέγαση «εργαστηρίων νέων καλλιτεχνών µε τους αντίστοιχους εκθεσιακούς χώρους», αλλά και για «δράσεις- θερµοκοιτίδες δηµιουργικής βιοµηχανίας, γραφεία εξυπηρέτησης εκθετών και των συντελεστών των ως άνω δράσεων…» Το ισόγειο του κτιρίου συνολικής επιφάνειας 1.290 τ.µ., θα χρησιµοποιηθεί ως «… µεγάλος εκθεσιακός χώρος…».
Οι κάτοικοι τονίζουν την ανάγκη αναβάθµισης των αθλητικών υποδοµών στην περιοχή. Μάλιστα προτείνουν στη δηµοτική αρχή τη στέγαση στο τριώροφο κτίριο µεγάλης αίθουσας για σκάκι, αλλά και για επιτραπέζια αντισφαίριση που απουσιάζουν από την Αθήνα. Τονίζουν µάλιστα ότι θα µπορούσαν να µεταφερθούν στο νέο τριώροφο κτίριο δηµοτικά γυµναστήρια της περιοχής, τα οποία µέχρι σήµερα στεγάζονται σε χώρους που νοικιάζονται από το δήµο.
Ο δήµαρχος Γ. Καµίνης, στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου (25/2) προσπέρασε τα αιτήµατα των κατοίκων δια της υπόσχεσης για … «κοινωνική διαβούλευση» σχετικά µε τις ήδη προσδιορισµένες -όπως προαναφέραµε- χρήσεις, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να τους ενηµερώσει σε «οργανωµένο» διάλογο των εκπροσώπων τους µε τους τεχνικούς του έργου.
Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει ότι το έργο πρέπει να είναι «βιώσιµο»…Πρακτικά να εξασφαλίζει τα έξοδά του, µιας και ο δήµος «…δεν θα µπορέσει να το συντηρήσει µε ίδιους πόρους». Ίσως µάλιστα εκεί κρύβεται η εξήγηση για την προώθηση εµπορικών δραστηριοτήτων έναντι των αθλητικών που ζητάνε οι κάτοικοι.
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, στα πλαίσια των δράσεων υπεράσπισης του χώρου, πραγµατοποίησαν το µεσηµέρι της περασµένης Κυριακής 6/12, γιορτή.