Μια προεκλογική φούσκα εσωτερικής κατανάλωσης (που επιχειρείται να εξαχθεί και στην Ελλάδα) είναι η περιβόητη “επιτυχής έξοδος” της Κύπρου από το Μνημόνιο. Τρία χρόνια μετά το οδυνηρό και πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα, η κυπριακή οικονομία έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και η κοινωνία στο δρόμο της φτωχοποίησης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως δημοσιοποίησε συγχαρητήρια επιστολή στην οποία τονίζει: “Θα ήθελα να συγχαρώ τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους υπό το πρόγραμμα στήριξης, με αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή αντιστροφή των τάσεων στην οικονομία σε διάστημα τριών ετών”. Με ανακοίνωσή του το Eurogroup “καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ανοδική τάση και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει θεραπεύσει περαιτέρω τις πληγές του”.
Στο ίδιο κλίμα φυσικά κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος όμως με ένα γλωσσικό του ολίσθημα στο Twitter αποκάλυψε άθελά του μέρος της αλήθειας, όταν έγραψε ότι ολοκληρώθηκαν “τρία χρόνια δουλείας (sic) και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα”.
Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει… Τρία χρόνια δουλείας! Μπράβο πρόεδρε συνέχισε έτσι! #Cyprus #Eurogroup pic.twitter.com/ZeOth8viRG
— Georgia Yiangou (@Geo_Yia) 7 Μαρτίου 2016
Το κατά πόσο έχει ανοδική τάση η οικονομία της Κύπρου το ανέδειξε με ένα παραστατικό γράφημα ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι “το Κυπριακό ΑΕΠ δυστυχώς μειώνεται σε ευρώ”, γεγονός που είναι “ο ορισμός της Μεγάλης ύφεσης”.
Άλλωστε, δεν χρειάζεται να έχει διατελέσει κανείς υπουργός Οικονομίας για να διαπιστώσει τι προκύπτει από τα στοιχεία: Τους 30.000 Κύπριους που πήραν το δρόμο της μετανάστευσης, ως επί το πλείστον επιστήμονες, τους πάνω από 65.000 άνεργους σε μια χώρα που μέχρι το 2009 έτεινε στην πλήρη απασχόληση, τα 15.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μείωση των εισοδημάτων κατά 18,5% και των κοινωνικών παροχών κατά 360 εκατ. ευρώ και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ.
Εντωμεταξύ το δημόσιο χρέος είναι ακόμη και σήμερα κατά 50% υψηλότερο σε σχέση με την προμνημονιακή περίοδο! Ενώ σύμφωνα κυβέρνηση και δανειστές παραδέχονται στα “ψιλά γράμματα” των ανακοινώσεών τους ότι έπονται νέα μέτρα και βέβαια επιτήρηση της κυπριακής οικονομίας.
Τέτοιος θρίαμβος!
Γ. Λ