του Κυριάκου Νασόπουλου
Δυναμικά στο προσκήνιο του αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις υποδείξεις της ΕΕ και την συναίνεση της μνημονιακής αντιπολίτευσης, βγήκαν την περασμένη Πέμπτη 4/2, ημέρα της 24ώρης πανεργατικής απεργίας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και συνταξιούχοι. Μετά τις κινητοποιήσεις αγροτών, επαγγελματιών και επιστημόνων, οι δρόμοι και οι πλατείες σε Αθήνα, Θεσσαλονική αλλά και σε δεκάδες ακόμη πόλεις της περιφέρειας «γέμισαν» από συνθήματα και πανό, σηματοδοτώντας την βροντερή απάντηση-εναντίωση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση.
Πάρα πολύ μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσε η Πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων σωματείων τόσο στην Αθήνα στο Μουσείο, όσο και στην Θεσσαλονίκη στην Καμάρα. Αντίστοιχες, σε κόσμο και παλμό, ήταν οι συγκεντρώσεις και οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις και σε μια σειρά από άλλες πόλεις, όπως στη Πάτρα, στη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Γιάννενα. Μαζικές ήταν και οι συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν τα εργατικά κέντρα και το ΠΑΜΕ.
Ο αγώνας όμως δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Αντιθέτως μόλις ξεκίνησε! Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο – έκτρωμα στην βουλή. Οπότε απαιτείται άμεσα η κλιμάκωση του αγώνα, ώστε αυτό να μην πραγματοποιηθεί και το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά. Γι’ αυτό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν και να περιμένουν την έκβαση των δήθεν «διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Το ταξικό ρεύμα, οι δυνάμεις του ανυποχώρητου και συντονισμένου αγώνα, μετά και την νέα δυναμική που εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις του Μουσείου, της Καμάρας και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις τους ανά την χώρα, οφείλουν να συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε οι εργαζομενοι να πάρουν τον αγώνα στα δικά τους χέρια, μακριά από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των μεγάλων ομοσπονδιών.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε ενωτικό, αγωνιστικό συντονισμό κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο, κάθε σωματείο, λαϊκή συνέλευση και επιτροπή αγώνα, ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και την συνολική αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και κεφαλαίου.
Μαζική, με την συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ήταν η ταξική συγκέντρωση στο Μουσείο
Ένα άκρως δυναμικό και αγωνιστικό «Όχι» στο ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΕΕ βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι στην Αθήνα την Πέμπτη 4 Φλεβάρη. Η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα, αποτύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την απάντηση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πάντα «μετριοπαθείς» εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές έφτασαν τις 40.000, με τον πραγματικό αριθμό να φτάνει ενδεχομένως και τις 50.000.
Εντυπωσιακή και μεγαλύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες των τελευταίων τριών ετών, ήταν και η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία. Πολλές ήταν αυτήν την φορά οι επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν τελείως είτε υπολειτούργησαν, τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά ακόμα περισσότερο στις συνοικίες παρέμειναν κλειστά, ενώ δεκάδες υπηρεσίες και γραφεία δεν άνοιξαν. Κομβικής σημασίας για την επιτυχία και τα μαζικά χαρακτηριστικά των απεργιακών κινητοποιήσεων, ήταν οι παρεμβάσεις και οι εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Την Κυριακή 31/1, με απόφαση της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε μαζική μοτοπορεία, με σημείο εκκίνησης το Περιστέρι και η οποία διέσχισε τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας (Πετρούπολη, Λιόσια κλπ), κατά την οποία μοιράστηκε υλικό εν όψει της απεργίας. Ανάλογη δράση διοργανώθηκε την Τρίτη το απόγευμα από τα Α. Πατήσια στα Σεπόλια με απόφαση του τοπικού συντονιστικού φορέων, ενώ την Τετάρτη με απόφαση των αγροτών από το μπλόκο στα Μεσόγεια και με την συμμετοχή του Συντονιστικού φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη απήχηση μοτοπορεία με τρακτέρ, απορριμματοφόρα των δήμων και αυτοκίνητα στους δήμους της περιοχής. Αντίστοιχα, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ αλλά και από τις τοπικές εργατικές λέσχες για τη προπαγάνδιση της απεργίας σε πολλές περιοχές της Αθήνας (Βύρωνας, Ν. Σμύρνη, Περιστέρι κα). Αλλά και την ημέρα της απεργίας, σε αρκετές επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές και επιτυχημένες απεργιακές φρουρές. Ενδεικτικά, απεργιακή φρουρά έγινε σε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να μείνει εντελώς κλειστό για λίγες ώρες το κατάστημα και οι διευθύνσεις που στεγάζονταν στο κτίριο. Μέλη της «Πρότασης Προοπτικής» και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην ΟΤΟΕ μοίρασαν ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό και την απεργία, ενώ στη συνέχεια πορεύτηκαν με πανό στη διαδήλωση του Μουσείου. Πετυχημένος ήταν επίσης και ο αποκλεισμός που αποφάσισαν σωματεία έξω από τα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, με την σημαντική παρουσία της ΕΑΣ. Τέλος, απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και έξω από τα γραφεία της Teleperformance με την συμμετοχή της συλλογικότητας «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια».
Μαζική, λοιπόν, με την συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ήταν η ταξική συγκέντρωση στο Μουσείο στην οποία καλούσαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καθώς και δεκάδες άλλα σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις. Από νωρίς το πρωί, από την μικροφωνική που είχε στηθεί εκφωνούνταν καλέσματα και αποφάσεις σωματείων για την απεργία. Λίγο μετά τις 11 π.μ., η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Χρ. Κουρνιώτη, μέλους της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Ακολούθησαν επίσης ομιλίες και χαιρετισμοί του Κ. Βουγιουκλή, μέλους του Συντονιστικού των εργαζόμενων στα πεντάμηνα των δήμων, του Γ. Κουτσούκου από την «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία», του Π. Παπανικολάου από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του Δ. Τζαμουράνη, προέδρου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Επίσης χαιρέτησαν εκπρόσωποι ανοιχτών συνελεύσεων και συλλογικοτήτων. Η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και την βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. «Αυτός ο νόμος θα ανατραπεί, με μπλόκα και απεργίες πριν φτάσει στη βουλή», «Κλιμάκωση αγώνων και συντονισμός, κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός» ήταν εκείνα που ακούστηκαν τις περισσότερες φορές. Στην κεφαλή ξεχώριζε το πανό της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό και ακολουθούσαν τα πανό των σωματείων εργαζομένων στο δήμο Παιανίας, της Ε΄ ΕΛΜΕ, των εργαζομένων στα πεντάμηνα των δήμων και των εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου. Αμέσως μετά ήταν το μπλοκ του σωματείου του Αττικού Νοσοκομείου, της ΕΙΝΑΠ, του σωματείο εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, και αμέσως μετά το πολύ μεγάλο μπλοκ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ). Πιο πίσω βρίσκονταν το Συντονιστικό σωματείων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σύλλογοι από τον χώρο της Εκπαίδευσης, η συλλογικότητα «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία», η αγωνιστική κίνηση στον επισιτισμό-τουρισμό «Λάντζα», οι «Ενεργοί-Άνεργοι» και άλλα εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις. Πιο πίσω ακολουθούσαν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία δεν συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, όπως ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, ο ΣΜΕΔ, ΣΒΕΜΚΟ, κ.α. Τέλος, υπήρχε το μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΚΔΕ Σπάρτακος, του ΕΕΚ, της ΟΕΝ, της αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε και άλλες αναρχικές και αυτόνομες συλλογικότητες. Η διάρκεια της διαδήλωσης ήταν μεγάλη, καθώς χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές από τις άλλες συγκεντρώσεις πορευόντουσαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Πρώτα ξεκίνησαν, τα πολύ μαζικά μπλοκ του ΠΑΜΕ, αποτέλεσμα των παρεμβάσεών του όλο το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς με στόχο την προπαγάνδιση της απεργίας. Με αυτά πορεύτηκαν περίπου 25.000 εργαζόμενοι από την Ομόνοια, μέσω της οδού Πανεπιστημίου, μέχρι και το Σύνταγμα, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα.
Αντίστοιχα, μόλις τελείωσε η πορεία του ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν την δική τους η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συγκέντρωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού βρέθηκαν μπλοκ ομοσπονδιών, σωματεία, συνταξιούχοι και κινήσεις επιστημόνων και επαγγελματικών κλάδων, οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΤΑ αλλά και η ΛΑΕ (με το κομματικό της μπλοκ), το ΣΕΚ, η ΚΕΕΡΦΑ, η «Εργατική Αλληλεγγύη» και άλλες οργανώσεις.
Η μαζική εργατική διαδήλωση που ξεκίνησε από το Μουσείο και την οποία για πολλοστή φορά δεν την «αντιλήφθηκε» κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, έφτασε λίγο μετά τις 1 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν το κατασταλτικό τους έργο, με την χρήση δεκάδων χημικών, κρότου λάμψης μέσα στα μπλοκ των διαδηλωτών.
«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι και οι πλατείες όλης της χώρας
Το ίδιο μαζικές και συνάμα μαχητικές ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις στα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας. Στην Θεσσαλονίκη, περίπου 20.000 εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα. Εκεί βρέθηκαν τοπικές ΕΛΜΕ, σύλλογοι ΠΕ, η ΕΝΙΘ, το μπλοκ ΣΑΘ-ΣΜΗΒΕ (τεχνικοί), το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, ο σύλλογος αδιόριστων εκπαιδευτικών, το Δίκτυο Ανέργων, φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και επιτροπές αγώνα του SOS Χαλκιδική. Την ταξική συγκέντρωση στήριξαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Ξεκίνημα, ενώ στην Καμάρα κάλεσε και το Καραβάνι Αλληλεγγύης με το σωματείο της ΒΙΟΜΕ καθώς και αυτόνομες και αναρχικές συλλογικότητες. Το μπλοκ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με πάνω από 2.000 διαδηλωτές κατευθύνθηκε προς την συγκέντρωση του ΕΚΘ όπου βρίσκονταν επίσης αρκετά σωματεία, η ΛΑΕ αλλά και το εργοδοτικό σωματείο της Ελντοράντο Γκόλντ, το οποίο είχε για πολλοστή φορά προκλητική στάση και αποδοκιμάστηκε. Η αγωνιστική απεργιακή διαδήλωση συνέχισε σε όλο το κέντρο της πόλης μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Πολυάριθμη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με δεκάδες εργατικά σωματεία, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν παράλληλα αγρότες, δικηγόροι και επαγγελματίες. Στην Πάτρα οι δυο πορείες, μια του εργατικού κέντρου και μία του ΠΑΜΕ, ήταν αρκετά μεγάλες. Οι ταξικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Παραρτήματος και στη συνέχεια ενώθηκαν με την πορεία του εργατικού κέντρου. Μεταξύ άλλων, με δικό τους πανό συμμετείχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, την ΑΚ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, το ΣΜΤ, φοιτητικοί σύλλογοι, η Attack και το αναρχοαυτόνομο μπλοκ. Οι διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και αρκετοί αγρότες της Αχαΐας με τα οχήματά τους. Και στην Λάρισα, την Πέμπτη, εκφράστηκε μαζικά η γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση, με την μεγαλειώδη συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Η πόλη ερήμωσε, με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Η μέρα ξεκίνησε με τον συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου του ΙΚΑ από την πρωτοβουλία των εργατικών παρεμβάσεων, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις και με πάνω από 12.000 εργαζομένους. Η μια συγκέντρωση, την οποία διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ πολύ μεγαλύτερη, με περίπου 10.000 εργαζόμενους, και με πιο ταξικά χαρακτηριστικά διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και αγρότες των μπλόκων της Νίκαιας και της Μελούνας