Ο 74χρονος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς εκφράζει τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις, επικρίνοντας σφοδρά την Γουόλ Στριτ και καταφέρνοντας έτσι να συγκινήσει τη νεολαία.
της Ιωάννας Καρδαρά
Στην Αιόβα διεξήχθη ο πρώτος προκριματικός γύρος εκλογών για το προεδρικό χρίσμα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους. Μεγάλος ηττημένος της βραδιάς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχασε από τον αμερικανό γερουσιαστή Τέντ Κρουζ, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο, στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον απέκτησε μικρό προβάδισμα από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ, καθώς η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 49,9% και ο 74χρονος αντίπαλός της συγκέντρωσε 49,6%.
Όσον αφορά στους Ρεπουμπλικάνους, ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 27,6%, έναντι 24,3% του συνυποψηφίου του, Τραμπ. Την τρίτη θέση στους Ρεπουμπλικάνους κατέλαβε ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής από την Φλόριντα, με ποσοστό 23,1%. Ο Ρούμπιο θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός με θέσεις όχι ακραίες όπως του Τραμπ και του Κρουζ.
Οι αμερικανικές προκριματικές εκλογές θα συνεχισθούν στο Νιου Χαμσάιρ. Στους Δημοκρατικούς ο Σάντερς φαίνεται σε αυτή την Πολιτεία να προηγείται με διαφορά. Ο 74χρονος πολιτικός με τις αριστερές θέσεις κατάγεται από το γειτονικό Βερμόντ. Στους Ρεπουμπλικάνους πάντως το προβάδισμα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών εκλογών Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι το καλοκαίρι, σε μεγάλα κομματικά συνέδρια και με την συμμετοχή χιλιάδων συνέδρων, θα αναδείξουν τους υποψηφίους τους που θα πάρουν το χρίσμα για το προεδρικό αξίωμα.
Ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να συγκεντρώσει 1.237 ψήφους συνέδρων και ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών θα πρέπει να συγκεντρώσει 2.382 ψήφους. Σε αυτή την κούρσα, η Αϊόβα θα στείλει 30 συνέδρους από τους Ρεπουμπλικάνους και 44 από τους Δημοκρατικούς. Ακόμα πάντως και εάν η Αϊόβα δεν είναι σημαντική από πλευράς αριθμού συνέδρων, ωστόσο οι πρώτες αυτές προκριματικές εκλογές έχουν μια συμβολική σημασία. Τις προηγούμενες δεκαετίες κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν έγινε Πρόεδρος εφόσον δεν είχε καταφέρει να καταταχθεί τουλάχιστον στην 3η θέση.
Τέλος, όσον αφορά στην Χίλαρι Κλίντον που είναι φαβορί σε αρκετές πολιτείες ανάμεσα τους και στις εκλογές στην Νότια Καρολίνα, τίποτε δεν προμηνύεται περίπατο. Ο αντίπαλος της Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από όσο αναμενόταν και να της κάνει τη ζωή δύσκολη. Η δημοτικότητα του Σάντερς πηγάζει εν μέρει από την εικόνα που προβάλλει και τον κάνει να φαίνεται γνήσιος και γεμάτος πάθος. Αλλά οι πραγματικές προτάσεις της πολιτικής του – όπως η δωρεάν μεταδευτεροβάθμια παιδεία και η καθολική υγειονομική περίθαλψη, φαντάζουν αρκετά μεγαλεπήβολοι στόχοι.
Οι υποψήφιοι και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αποδείξουν εδώ ότι δεν είναι ικανοί μόνο να μαζεύουν εκατομμύρια και να παίρνουν προσωπικότητες με το μέρος τους, αλλά και να κερδίζουν τους ψηφοφόρους. Κι ότι δεν επιβάλλονται μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στους ανθρώπους. Πρέπει με άλλα λόγια να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις προσδοκίες που έχουν ξυπνήσει. Αυτό παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στο θέατρο των ΜΜΕ, που έχει στηθεί και μπροστά σε όλο το «παιχνίδι» μάρκετινγκ που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να «κεντρίσει» τους Αμερικάνους πολίτες στο πατριωτικό τους αίσθημα, εκφωνώντας συνεχώς λόγους με έκδηλες ρατσιστικές θέσεις και προκαταλήψεις. Από την άλλη, ο αντίπαλός του στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων Τεντ Κρουζ, ο συντηρητικός γερουσιαστής από το Τέξας, επιχειρεί να προσελκύσει τους φονταμενταλιστές ευαγγελικούς της Αϊόβα. Κι η Χίλαρι Κλίντον, πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, θέλει να έχει πλάι της τις εργαζόμενες μητέρες. Τέλος ο Μπέρνι Σάντερς, ο 74χρονος αριστερός αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ξεσηκώνει με τη ρητορική του ενάντια στη Γουόλ Στριτ τον φοιτητικό κόσμο.
Η Χίλαρι Κλίντον, αν και δυσκολεύτηκε να κερδίσει τον Σάντερς εξακολουθεί να θεωρείται το φαβορί, καθώς παραμένει η συμβατική, και πιο κοντά στα νερά του μέσου Αμερικάνου, επιλογή για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η πρώην πρώτη κυρία, πρώην γερουσιαστής. πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει οργανώσει και προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα με πολιτικές προτάσεις που την τοποθετούν σιγά-σιγά στο στρατόπεδο που εναντιώνεται στη Γουολ Στριτ. Όμως το κλίμα που επικρατεί στη χώρα έρχεται ενάντια στις πιθανότητές της (να εκλεγεί πρόεδρος) απ’ ότι θέλουν να παραδεχτούν οι υποστηριχτές της ή από ότι εκτιμούν οι εξωτερικοί αναλυτές.
Το στοιχείο βέβαια που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι τα χρήματα που ξοδεύονται και συγκεντρώνονται όλο αυτό το διάστημα για τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, «πρωταθλήτρια» στη συγκέντρωση κεφαλαίων αναδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον με 163,5 εκατομμύρια δολάρια, η οποία μετά από σκληρή «μάχη» φαίνεται να κερδίζει στην Αϊόβα τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 75,1 εκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει καν στην πρώτη δεκάδα των υποψηφίων με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, καθώς συγκέντρωσε μόλις 19,4 εκατομμύρια, υπέστη αναπάντεχη ήττα στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, από τον Τεντ Κρουζ, ο οποίος τα πήγε λίγο καλύτερα, συγκεντρώνοντας 89,9 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια κανείς θα περίμενε να τα πάει λίγο καλύτερα ο Τζεμπ Μπους, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εξαργυρώσει στην προτίμηση των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τα 155,6 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε. Αντιθέτως, βγήκε νωρίς εκτός κούρσας, αφήνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τεντ Κρουζ να «πρωταγωνιστούν».
Η αρχή λοιπόν έγινε με τα αουτσάιντερ να κάνουν την έκπληξη, ωστόσο ο δρόμος για την ανάδειξη των τελικών υποψηφίων αναμένεται μακρύς.