του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Εντυπωσιάζει πραγματικά με την …κενότητα περιεχομένου της, η νομοθετική ρύθμιση που ονομάστηκε «παράλληλο πρόγραμμα» και αυτή την εβδομάδα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρουσίασε ως δείγμα της «αριστερής διαχείρισης» του μνημονίου ένα πακέτο διατάξεων στον τομέα της υγείας που θα μπορούσε να αποκληθεί «αστεία», αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας δεν ήταν τόσο τραγική.
Η υπόθεση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» και ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί αποκατάστασης των δομών υγειονομικής περίθαλψης για τους ολοένα αυξανόμενους ανασφάλιστους, δεν μπορεί παρά να εξεταστεί σε σχέση με το σύνολο των δαπανών για την περίθαλψη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που εκτελείται για το 2016 και ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2015. Άλλωστε και τότε η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να τον παρουσιάσει ως …παράδειγμα εφαρμογής ενός «παράλληλου προγράμματος». Όπως χαρακτηριστικά άλλωστε είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης «για πρώτη φορά από το 2010, η αύξηση των δαπανών για την υγεία και τα νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλη, κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι»!
Παρόλα αυτά το επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταρρέει υπο το βάρος των ίδιων της των στοιχείων για τις δαπάνες υγείας όπως αυτές έχουν καταγραφεί στον προυπολογισμό. Οι δαπάνες υγείας για το 2016 θα είναι μειωμένες κατά 3,9% σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του Γενικού Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης, που αντιστοιχεί σε απώλεια 570 εκατομμυρίων ευρώ. Μείωση της τάξης του 1.1% καταγράφει ο γενικός προϋπολογισμός και όσον αφορά την χρηματοδότηση των νοσοκομειακών ιδρυμάτων που αντιστοιχεί σε ποσό 14 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά δε για το προσωπικό των νοσοκομειακών ιδρυμάτων έχει προβλεφθεί μείωση της τάξης του 1 εκατομμυρίου. ‘Όλα αυτά την ίδια στιγμή που κάποια κονδύλια τα οποία διατίθενται για την κάλυψη των ανασφάλιστων (σύνολο 300 εκατομμυρίων) δεν είναι ούτε τα …μισά από τις αυξήσεις των κρατήσεων για υγεία-πρόνοια στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στα 710,5 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 410 εκατομμύρια δηλαδή πήγαν στην περίφημη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι μειώσεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την εφαρμογή των μνημονίων ξεπερνούν σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
‘Οσον αφορά τα επιμέρους θεσμικά μέτρα που προβλέπονται στο πέρίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (Α.Ρ.Σ.Ι., Νυστέρι, Ρ.Ε.Ι., Νέοι ανεξάρτητοι Γιατροί) η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «τρύπα στο νερό».
Αναφερόμενη στην προμήθεια των φαρμάκων από δικαιούχους σημειώνει πως «η ρύθμιση που θα γίνει έχει ως μοναδικό θετικό σημείο την εξυπηρέτηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με υποτιθέμενους στόχους να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο όσοι δεν έχουν ούτε βιβλιάριο πρόνοιας και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας που βολοδέρνουν έξω από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Πως και ποτε όμως θα γίνει αυτό; Μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με μηδενική συμμετοχή, όπως είναι το αίτημα της ανεξάρτητης αγωνιστικής πτέρυγας του υγειονομικού κινήματος; Άγνωστο, παραπέμπεται σε …μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις». Παρόμοια κατάσταση – αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων. Σημείωνει πώς δεν προβλέπεται «απολύτως τίποτα συγκεκριμένο για διαδικασίες, κονδύλια κλπ. Άρα μέχρι νεοτέρας απλά εξακολουθεί να ισχύει το σημερινό καθεστώς με τις τριμελείς επιτροπές ανά νοσοκομείο εφ όσον ο ασθενής εισαχθεί, και το χαράτσωμα από την τσέπη του για τις διαγνωστικές εξετάσεις εφ όσον δεν χρειαστεί να εισαχθεί». Σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση του προσωπικού του ΕΣΥ η παράταξη σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα “ατάκτως εριμμένο” άθροισμα διατάξεων πολλές από τις οποίες εμφανώς αντιφασκουν μεταξύ τους, με σοβαροτατο αρνητικο σημείο την καθιέρωση αναγκαστικων μεταθεσεων (για όλο το προσωπικό (ιατρικό και μη ιατρικό) σε …όλη την επικρατεια για “κάλυψη αναγκών” που επίμονα η πολιτεία αρνείται να καλύψει με προσλήψεις». Τέλος ειδικά για το νοσοκομείο της Σαντορίνης γίνεται λόγος για «μεθόδευση ιδιωτικοποίησης» και μάλιστα «με πρόσχημα τις “ανάγκες” και τον “ιατρικό τουρισμό”. Μέσω της “ΑΕΜΥ ΑΕ” στήνεται μια νοσηλευτική μονάδα που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με προσωπικό που είτε θα είναι αποσπασμένο από “αλλού” ή θα προσλαμβάνεται με ελαστικές προσωρινές εργασιακές σχέσεις, χωρίς διαφάνεια, χωρίς οργανισμό εσυ, χωρίς απολυτως τιποτα που να θυμίζει έστω αμυδρά δημόσιο νοσοκομείο ! με απλά λόγια υλοποιειται η μνημονιακή επιδίωξη να συστήνονται από το υπουργείο υγείας νοσοκομεία που θα είναι καθαρά “επιχειρηματικές” μονάδες – αυτό που είχε δρομολογήσει αλλά δεν ειχε τολμησει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, το ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα».