Μετριοπαθής ή νεοφιλελεύθερη Δεξιά, βαρωνία ή ανανέωση τα διλήμματα των νεοδημοκρατών
του Γιώργου Λαουτάρη
Αλλαγή γηπέδου και βέβαια πολιτικών χαρακτηριστικών της αναμέτρησης σηματοδοτεί για τη Νέα Δημοκρατία ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου της. Η ανάπαυλα των εορτών και η ολιγοήμερη “ανακωχή” για το πένθος της οικογένειας Μεϊμαράκη τελειώνει από ώρα σε ώρα στην προοπτική της κάλπης που θα αναδείξει το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής 10 Ιανουαρίου τον νέο ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης.
Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο, όπου οι τέσσερις υποψήφιοι απευθύνονταν θεωρητικά σε ένα απροσδιόριστο πολιτικό ακροατήριο, το οποίο άλλοι ταύτιζαν με το στενό κόμμα και άλλοι με την ευρύτερη παράταξη του “Ναι” στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος έχει εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου έχουν αποκλειστικά οι 404.078 ψηφοφόροι του πρώτου γύρου. Το γεγονός αυτό προσδίδει στη μάχη της επόμενης Κυριακής χαρακτηριστικά αναμέτρησης εκλογικών μηχανισμών, καθώς η προεκλογική εκστρατεία γίνεται άνθρωπο τον άνθρωπο, με τηλέφωνα και προσωπικές επαφές στη νέα καταγεγραμμένη και χαρτογραφημένη κομματική βάση. “Όποιος ξέρει να κάνει εκλογές, θα είναι και ο νικητής”, λένε έμπειρα στελέχη στη λεωφόρο Συγγρού.
Τα πεδία της αντιπαράθεσης μεταξύ των διεκδικητών είναι πλέον σαφή: Ο μεν Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιλέγει να προβάλλει το μετριοπαθές κοινωνικοταξικό προφίλ της προσωπικότητας αλλά και της πολιτικής του πρότασης, κατηγορώντας για “νεοφιλελευθερισμό” την πλευρά του αντιπάλου. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην ανανέωση των προσώπων, εκφράζοντας μια νέα γενιά στελεχών που ασφυκτιούν από τον εναγκαλισμό των “βαρόνων” στη Νέα Δημοκρατία.
Η “λαϊκότητα” της Δεξιάς που πρεσβεύει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καμία σχέση φυσικά δεν έχει με μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική. Ο πρώην προσωρινός αρχηγός της ΝΔ με όρους πολιτικού μάρκετινγκ προσπαθεί απλώς να πείσει το στενό κομματικό του ακροατήριο ότι έχει πρόσβαση στον κεντρώο ή μεσαίο χώρο των ψηφοφόρων της χώρας. “Δεν είναι τυχαίο ότι η υποψηφιότητά μου πήρε μεγάλα ποσοστά στα δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές. Είμαι πάντα δίπλα τους”, τόνισε χαρακτηριστικά για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, καταλογίζοντας στον αντίπαλό του ελιτισμό και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις: “Το ζητούμενο για εμάς πρέπει να είναι το άνοιγμα και προς σ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις”, είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι.
“Τα περί νεοφιλελευθερισμού περίμενα να τα ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη ΝΔ. Αυτές οι διακρίσεις ανήκουν στην πολιτική του 20ού αιώνα”, απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως έχοντας διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά με διακηρυγμένο στόχο τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, δύσκολα αποφεύγει τη ρετσινιά του οπαδού της απορρύθμισης α λα Μίλτον Φρίντμαν. “H χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είναι μεταρρύθμιση οι απολύσεις καθαριστριών”, ήταν μια χαρακτηριστική δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που δείχνει ότι το ιδεολογικό στίγμα της εσωκομματικής μάχης είναι έντονο.
Το δυνατό χαρτί της υποψηφιότητας Μητσοτάκη είναι η ανανέωση. Πολλοί φίλοι του νεοδημοκρατικού στρατοπέδου θεωρούν ότι η σημερινή κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό θα χρειαστεί μια γενναία τομή στη ΝΔ και μια ριζική αλλαγή προσώπων. Το ερώτημα άλλωστε “ποιος είναι καλύτερος να κερδίσει τον Τσίπρα και να γίνει Πρωθυπουργός” είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα της εκστρατείας Μητσοτάκη, το επιτελείο του οποίου θεωρεί ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατραπεί μόνο με όρους γενιάς.
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να γίνει η “φωνή” των μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία ανάδειξης στα κομματικά και κρατικά αξιώματα, υπερπηδώντας την επετηρίδα που εν πολλοίς σέβεται και εκπροσωπεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. “Δεν έχω κάνει συμφωνίες, για να έχω την ελευθερία την επόμενη μέρα να κάνω αξιοκρατικές επιλογές” διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος, που στις πρώτες του κινήσεις ως αρχηγού της ΝΔ έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει καταστατικό Συνέδριο αλλά και ανακατανομή αρμοδιοτήτων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αυτή είναι άλλωστε και μια προσπάθεια να μετατρέψει σε δικό του ατού το μειονέκτημα κατά πολλούς ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στηρίζει διακριτικά μεν, με σαφήνεια δε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. “Δεν μπορεί ειδικά ο κ. Μητσοτάκης, γιος πρώην πρωθυπουργού, να λέει σε μένα ότι είμαι εκφραστής της βαρωνίας, όταν έχω ανέβει σκαλί-σκαλί”, ήταν η ευθεία απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος πάντως από τους περισσότερους ταυτίζεται με το “παλιό” στην κεντροδεξιά.