της Αφροδίτης Τζιαντζή
Πάνω από μιάμιση ώρα καθυστέρησε η πτήση της Αegean Αθήνα-Τελ Αβίβ της περασμένης Δευτέρας εξαιτίας της απαίτησης μιας ομάδας ισραηλινών επιβατών να εκδιωχθούν από το αεροσκάφος δύο αραβοϊσραηλινοί επιβάτες που, κατά τη γνώμη τους, αποτελούσαν κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Η παρουσία δύο μη καθαρόαιμων τέκνων του Ισραήλ αφύπνισε τα ρατσιστικά ανακλαστικά των «περιούσιων» επιβατών οι οποίοι είχαν σηκωθεί όρθιοι και με αγριοφωνάρες απαιτούσαν την εκδίωξη των «υπόπτων». Το πλήρωμα κάλεσε την αστυνομία του αεροδρομίου, που εξέτασε τα χαρτιά των δύο επιβατών χωρίς να βρει καμία παρατυπία. Όμως η «αρχικά μικρή ομάδα» των διαμαρτυρόμενων Ισραηλινών έγινε ακόμα μεγαλύτερη και τελικά οι δύο Αραβοϊσραηλινοί, μπροστά στις εντεινόμενες πιέσεις, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο, με τα έξοδα πληρωμένα από την Αegean. Mε ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε την αγανάκτησή της «για τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις τις οποίες υπέστησαν δύο Παλαιστίνιοι εκ μέρους του προσωπικού καμπίνας της Aegean», η οποία «υποχώρησε στις πιέσεις των Ισραηλινών επιβατών», συγκρίνοντας τη συμπεριφορά των τελευταίων με «τα χειρότερα χρόνια του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, κάτι που δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση εναντίον των Παλαιστινίων υπό το πρόσχημα της ασφάλειας». Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από «την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει σθεναρά εναντίον αυτών των ρατσιστικών ενεργειών και ιδιαίτερα να καταβάλει αποζημίωση στους δύο Παλαιστίνιους επιβάτες».
Με μια γενικόλογη ανακοίνωση απάντησε προχθές το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το περιστατικό. Απλώς υπενθύμισε ότι «είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Με τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις η εταιρεία Aegean επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «ατυχές και μεμονωμένο». Στην πρώτη αγγλόφωνη ανακοίνωση η Αegean παραδέχεται ότι οι πελάτες πιθανόν υπέστησαν «διάκριση με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά» από τους επίσης Ισραηλινούς συνεπιβάτες τους», χαρακτηρισμός που μετά απαλείφθηκε
Στη Γερμανία του Χίτλερ, πριν καν αρχίσει η βιομηχανία μαζικής εξόντωσης των «μη Αρίων» απαγορευόταν η παρουσία Εβραίων σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους, όπως και η φοίτησή τους σε πανεπιστήμια. Σήμερα οι απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας συμπεριφέρονται σαν κυρίαρχοι του σύμπαντος, θυμίζοντας τους παλιούς διώκτες τους. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση, που ουσιαστικά νίπτει τας χείρας της, δίνει το πράσινο φως για την επανάληψη τέτοιων περιστατικών.