του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Μια χρονιά προσχεδιασμένης επίθεσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα προδιαγράφεται το 2016.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επικαλείται το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποστηρίζει ότι διαθέτει κοινωνική νομιμοποίηση για τις επιλογές του. Παρά το γεγονός ότι τα διαδοχικά αποκαλυπτήρια της θεωρίας του «αριστερού μνημονίου» και οι επιπτώσεις των δεσμεύσεων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, κάθε άλλο παρά συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας δήλωσε σε …μνημονιακή ετοιμότητα σημειώνοντας πως «είναι μπροστά μας το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την αξιολόγηση». Αντίστοιχα και ο έτερος κυβερνητικός συνεταίρος Π.Καμμένος σημείωσε ότι είναι«μία χρονιά που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επανορθώσουμε τα λάθη, τα οποία έγιναν στο παρελθόν και να κλείσουμε τις πληγές». Μάλιστα σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζοντας πως έχει την στήριξη του λαού. Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην αστεία πλέον προπαγάνδα περί διαπραγματευτικής κόντρας με τους δανειστές για την εφαρμογή του μνημονίου, παρότι έχει συνυπογράψει όλες τις πλευρές του και έχει δώσει σαφέστατα δείγματα του τι θα συμβαίνει κάθε φορά που η Ε.Ε , η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα …πατάνε πόδι. Κι ανάμεσα στους δανειστές που ζητούν ολοένα και περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται φυσικά και οι Ολάντ και Ρέντσι καθώς και σύσσωμη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση υποτίθεται δημιουργεί «αντι-νεοφιλελεύθερα» μέτωπα. Εκτός από ασφαλιστικό, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο αγκάθι του 2016 η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει δύο ακόμα πλευρές της μνημονιακής προσαρμογής: Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στους ανοιξιάτικους μήνες και στην συνέχεια την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στους θερινούς μήνες.
Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις ήδη έχει μεθοδευθεί η παράδοση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά στην COSCO και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην γερμανικών συμφερόντων Fraport, σχέδια τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού παραμένει ζεστό τελικά το ρωσικό ενδιαφέρον. Επίσης προωθείται η παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης μέσω των επαφών της Εθνικής Τράπεζας με αραβικά funds.
Μέσα στον χρόνο έχει προγραμματιστεί η έναρξη του ξεπουλήματος της ΔΕΣΦΑ, του ΟΛΘ, του Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας και των ακινήτων της Αφάντου στην Ρόδο. Όλα αυτά ενώ αναμένεται η δομή του καινούργιου ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στο οποίο θα περιέλθει το σύνολο των δημόσιων ακινήτων. Ηδη αναζητείται η νέα του διοίκηση, που θα συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών, κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδας και εύκολα καταλαβαίνει κανείς τις κατευθύνσεις που θα δώσει.
Εξυπακούεται ότι η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ εξαιρείται από οποιαδήποτε φορολογία ακινήτων και φυσικά οι «επενδυτές» που θα προστρέξουν στο γενικό ξεπούλημα. ‘Οσον αφορά το εργασιακό, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τηρούν …σιγή ιχθύος, παρόλα αυτά οι επαφές που έχουν γίνει με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι ακριβώς στα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή, η κυβέρνηση δεσμεύεται στην «επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.