«Από τη μία, υπάρχει μια ελίτ δικηγόρων, μηχανικών και άλλων επαγγελματιών. Από την άλλη, η μεγάλη πλειοψηφία των «μπλοκάκηδων», των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων που αποτελούν την καύσιμη ύλη στις εταιρείες των “από πάνω”. Το ζήτημα είναι τα συμφέροντα ποιας ομάδας θα ηγεμονεύσουν», τονίζει στο Πριν ο Δημήτρης Τζαμουράνης, ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο
Τι προβλέπει για τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση;
Σύμφωνα με την αρχική μορφή του προσχεδίου, οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% του φορολογητέου εισοδήματος. Αναλυτικά, για την κύρια σύνταξη 20%, για το εφάπαξ 4%, για την επικουρική 7,5% και για την υγεία 6,95%. Αυτά μας κάνουν σύνολο 38,45%. Προβλέπεται επίσης και εισφορά 120 ευρώ το χρόνο υπέρ του ΟΑΕΔ, αν και για παράδειγμα οι μηχανικοί που εργάζονται με μπλοκάκι δε λαμβάνουν επίδομα σε περίπτωση απόλυσης. Οι εισφορές που προβλέπονται με βάση το προσχέδιο αυτό ξεπερνάνε, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις εισφορές που σήμερα καταβάλλουν. Ήδη, αρκετοί συνάδελφοι δεν μπορούνε να ανταπεξέλθουν σε αυτό το βάρος. Επιπλέον θα πρέπει να καταβάλλονται και σε μηνιαία βάση, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε οι άνεργοι, ούτε όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση, αντί να δώσει επίδομα ανεργίας, τους φορτώνει υποχρεωτικά ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβάλλουν ακόμα και όσοι έχουν κάνει αναστολή του επαγγέλματος, τουλάχιστον στην περίπτωση των μηχανικών. Ακόμα, καταργείται η έκπτωση για όσους ασφαλίζονται σήμερα στο ΕΤΑΑ και είναι νέοι στο επάγγελμα, δηλαδή δεν έχουν κλείσει μια πενταετία σε αυτό. Στις συντάξεις από την άλλη, προβλέπονται περικοπές οι οποίες φτάνουν έως και το 50%, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος μηχανικός κατέβαλε κατά τον εργασιακό του βίο την ειδική προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ. Παράλληλα, ενοποιούνται οι έλεγχοι χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με την ισχυροποίηση και ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα επιταχυνθούν οι κατασχέσεις όσων έχουν ατομικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι βασικές συνέπειες από την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων;
Βασικότερη όλων των συνεπειών δεν είναι η αύξηση των εισφορών ή η μείωση των συντάξεων. Είναι πως η ασφάλιση παύει να είναι κοινωνική, μετατρέπεται σε ατομικό ζήτημα και υποχρέωση του καθενός ξεχωριστά και τελικά σε ένα εμπόρευμα για όποιον μπορεί να το αγοράσει. Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της καταβολής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, που μπορεί να μειωθούν και ακόμη περισσότερο.
Ειδικά στον κλάδο μας, αποτέλεσμα της προσπάθειας αποφυγής των εισφορών αυτών θα είναι η γενίκευση της μαύρης και της αδήλωτης εργασίας. Για να ισορροπηθεί αυτό, οι συνάδελφοι θα απευθυνθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αναμένουν νέα πεδία κερδοφορίας. Παράλληλα, νέοι και όχι μόνο, εξωθούνται στη μετανάστευση, αφού με τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές και τα ήδη υφιστάμενα μέτρα καθίσταται αδύνατη η εξάσκηση του επαγγέλματος στη χώρα για χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς.
Ισχύει ότι τα μέτρα πλήττουν καίρια τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες»;
Το ζήτημα των λεγόμενων «μπλοκάκηδων» έχει ειδική σημασία. Στον κλάδο των μηχανικών και τεχνικών, είναι σύνηθες οι εργοδότες να μην προσλαμβάνουν αλλά να πληρώνονται οι συνάδελφοι κόβοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Η εργασία αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μισθωτής εργασίας, δηλαδή ωράρια, διευθυντικό δικαίωμα πάνω στο αντικείμενο και στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται μια εργασία, μηνιαία αμοιβή-μισθό και λοιπά. Αυτό το καθεστώς, πέραν του ότι επιτρέπει στην εργοδοσία να παραβιάζει ωράρια, άδειες, να μην καταβάλλει επιδόματα, αρκετές φορές να μη δίνει αποζημιώσεις όταν απολύει, επιτρέπει και τη μη καταβολή εργοδοτικής εισφοράς για την ασφάλιση του εργαζόμενου! Την ίδια στιγμή τα αφεντικά του κλάδου δεν έχουν ανάγκη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή τις συντάξεις, επειδή μπορούν να πληρώνουν πακέτα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και να έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας και σύνταξη που για την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία αποτελούν άπιαστο όνειρο. Αυτό είναι και το πραγματικό ταξικό πρόσημο της πολιτικής τους. Το «ιερό και όσιο» κεφάλαιο δεν υποχρεούται, ας πληρώσει η εργατική τάξη, οι εξαθλιωμένοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες γενιές που είναι ακόμη εκτός παραγωγής για την ασφάλιση.
Οι τυχόν «βελτιώσεις», τις οποίες διατείνεται ότι θα κάνει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τον χαρακτήρα των προωθούμενων μέτρων;
Πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι «θολώματος των νερών» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από δημοσιεύματα στον τύπο, μάθαμε ότι υπήρξε δήθεν διορθωτική πρόταση που προβλέπει έκπτωση εισφορών για μια τριετία, από το 2017 ως το 2019. Και παραμένει άγνωστο τι θα αφορά αυτή η έκπτωση… Δεν αλλάζει όμως σε τίποτα η ουσία της αντιασφαλιστικής πολιτικής με τέτοιες επεμβάσεις. Συμφέρον για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι να αγωνιστεί για να μην τολμήσουν καν να φέρουν στο κοινοβούλιο μια τέτοια ταφόπλακα των λαϊκών δικαιωμάτων.
Για ποιον λόγο αποδοκιμάστηκε τόσο έντονα από τους διαδηλωτές και τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει κακήν κακώς από την συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ;
Δεν κατανοώ το λόγο! Έσπευσα με τη ντουντούκα να καλέσω τους συγκεντρωμένους να τον χειροκροτήσουν, αλλά αυτοί οι αγνώμονες γιουχάρανε… Λοιπόν, στα σοβαρά. Την Πέμπτη 21 Γενάρη και ενώ ήμαστε στη συγκέντρωση εμφανίστηκε ο Παναγόπουλος να κάνει δηλώσεις στις κάμερες, μπροστά ακριβώς στο πανό του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός άρχισαν οι αποδοκιμασίες, από όλους τους συναδέλφους του μπλοκ. Ο Παναγόπουλος, που βγάζει σε ένα μήνα όσα αυτοί που υποτίθεται πως εκπροσωπεί βγάζουν σε ένα έτος ή και παραπάνω, ο συνομιλητής της Μέρκελ και του ΣΕΒ, ένας ακόμα υπερασπιστής του «Ναι» στο δημοψήφισμα, προσωποποιεί το «συνδικαλισμό» που γίνεται όχι από τη σκοπιά των εργαζομένων, αλλά από τη σκοπιά των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Το πιο αστείο όλων είναι πως δήθεν «όσοι τον αποδοκίμασαν δεν έχουν σχέση με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» όπως γράφτηκε στην ανακοίνωση που εξεδόθη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.
Συμμαχία εργατικής τάξης και ελεύθερων επαγγελματιών
Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
Στη μεγάλη διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκι βγήκαν στους δρόμους. Έχουμε να κάνουμε με ένα «κίνημα της γραβάτας» των βολεμένων, όπως θέλουν να μας πείσουν κυβέρνηση και ΜΜΕ;
Ο κόσμος που κατέβηκε σε αυτή τη διαδήλωση και σε άλλες αντίστοιχες έχει ποικίλα χαρακτηριστικά. Από τη μία, υπάρχει η ελίτ, μια μερίδα δικηγόρων, μηχανικών, άλλων επαγγελματιών που είναι επιχειρηματίες του κλάδου και θίγονται με την εξής έννοια: δε θα μπορούν να τζογάρουν τα χρήματα των ασφαλισμένων με τον τρόπο που το επιθυμούν. Αυτή η μερίδα «αναγνωρίζει» και έχει συμφέρον ο νόμος να ψηφιστεί, αφού είναι και μνημονιακή υποχρέωση (!) και συμπληρώνει πως πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις και να συγκροτηθούν επαγγελματικά ταμεία. Η όλη τακτική της μερίδας αυτής επικεντρώνεται στο να αλλάξουν κάποιες «επίμαχες» διατάξεις και δε δίνουν δεκάρα για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Από την άλλη, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των «μπλοκάκηδων» που είναι κανονικοί μισθωτοί εργαζόμενοι, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και έχουν ίδια ειδικότητα όπως οι παραπάνω. Σε αυτό όμως τελειώνουν και τα κοινά σημεία τους με τους «από πάνω». Είναι αυτοί των οποίων οι υπέρογκες εισφορές χάθηκαν από τα τζογαρίσματα στα χρηματιστήρια και στην Τράπεζα Αττικής. Είναι αυτοί που αποτελούν την καύσιμη ύλη στα δικηγορικά ή τεχνικά γραφεία και στις εταιρείες των «από πάνω». Το ζήτημα λοιπόν είναι τα συμφέροντα ποιας ομάδας θα ηγεμονεύσουν μέσα σε αυτήν τη διαπάλη που γίνεται. Εμείς τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της δεύτερης ομάδας, όσων δηλαδή ζούνε από τη δουλειά τους και όχι από τη δουλειά των άλλων.
Στον μεγάλο αγώνα που εξελίσσεται για την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού, κατά πόσο πιστεύετε ότι οι ηγεσίες των «επιστημονικών» φορέων και επιμελητηρίων μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο;
Θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο αν, πλατιά μέσα στον κόσμο, επικρατήσει μια αντίληψη πως το ζήτημα είναι να εξαιρεθεί η τάδε ή δείνα κοινωνική ή επαγγελματική κατηγορία από τον αντιασφαλιστικό «Αρμαγεδδώνα», και πως είναι αδιάφορο το τι θα συμβεί συνολικά σε όλη την κοινωνία. Είναι μια αντίληψη που σε κάποιες παραλλαγές εμφανίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και είναι απολύτως καταστροφική.
Οπότε, πώς πρέπει να συγκροτηθεί ο αγώνας των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των λεγόμενων «μπλοκάκηδων»;
Το 2016, η παραγωγικότητα της εργασίας και η πρόοδος στην ιατρική είναι τέτοια που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές υγείας και να μην εργάζονται από μια ηλικία και μετά και να ζούνε περισσότερο. Αυτό οφείλει να είναι ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα. Το ασφαλιστικό έκτρωμα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ τραβά τα πράγματα προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Σε συμμαχία με την εργατική τάξη, μπορούνε να γκρεμίσουνε αυτούς που θέλουνε να ισοπεδώσουν την κοινωνική ασφάλιση.