του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Θα μιλούν για «σκληρή διαπραγμάτευση», «παράλληλα προγράμματα» και «πόλεμο με την διαπλοκή», ενώ θα ξεχερσώνουν κάθε λαϊκό δικαίωμα.
Μία ακόμη …αξιοθρήνητη εβδομάδα ξεκίνησε ήδη για την κυβέρνηση! Οι βουλευτές της θα υπερψηφίσουν ένα καινούργιο «πακέτο», ευτελιστικών για τον ελληνικό λαό, προαπαιτούμενων ενώ την ίδια στιγμή θα επιχειρούν να παρουσιάσουν την κατάντια ως αποτέλεσμα «σκληρής διαπραγμάτευσης». Η υποκρισία τους μάλιστα έφθασε σε τέτοιο σημείο ώστε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος να χαρακτηρίζει την επιβολή του μνημονιακού μισθολογίου στο δημόσιο ως …νίκη του «Όχι» της 5ης Ιουλιου. Κι αυτό είναι μόνον ένα …«τρέιλερ» από την δίμηνη κοροϊδία κοροϊδία που θα επακολουθήσει.
Στα μέσα της εβδομάδας -κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη- με κατεπείγουσα συζήτηση, η κυβέρνηση θα υπερψηφίσει την παράδοση του «μανατζμεντ» της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές προσυμφωνώντας ότι κάθε έσοδο θα διατεθεί για το χρέος. Επίσης θα παραδώσει και επισήμως τους μικροεπαγγελματίες και την λαϊκή κατοικία (είτε «πρώτη», είτε «δεύτερη») στα κοράκια των διεθνών κερδοσκοπικών ομίλων και θα περικόψει τους ήδη σφαγιασμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το αποτέλεσμα θα αναμένουν οι δανειστές αφού είναι έτοιμο να συνεδριάσει την Τετάρτη, ίσως και την Πέμπτη το Euro Working Group, προκειμένου να δώσει το πράσινο φώς για μία ακόμη δόση.
Όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ίσως ξεπεράσει κάθε νοσηρό-μνημονιακό σενάριο από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φώς της δημοσιότητας. Ακόμη και κύκλοι πολύ καλά πληροφορημένοι για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την «θεσμική τετράδα» εκφράζουν την δυσπιστία τους για το αν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι δυνατόν να …εμφανιστεί δημοσίως. Πόσο δε μάλλον να δικαιολογηθούν τα μέτρα που θα περιέχει. Αναμένονται μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από τόσες πλευρές που μεσοσταθμικά θα ξεπεράσουν το 30%. Μάλιστα ο προσανατολισμός είναι τέτοιος, ώστε να προκύψει ένα νομοθέτημα «σιδερένιων» κανόνων που να μην χωρά ούτε μία υπουργική απόφαση χειρισμού έστω μικρολεπτομερειών αυτού που θα αποκληθεί «ασφαλιστική μεταρρύθμιση». Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι με αυτό το νομοθέτημα θα …πυροβολήσει το πόδι της ενώ δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει -μετά από αυτό- να περπατήσει ξανά.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την σοβαρότατη ανησυχία για περαιτέρω συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης, γίνονται σε πολλά επίπεδα κινήσεις …αντιμέτρων για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Αναζητείται ένα «δίχτυ ασφαλείας» τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο ώστε να μην υπάρξει αιφνίδια κατάρρευση της «δεύτερης φοράς αριστέρα».
Στη λογική αυτή, ετοιμάζεται ήδη ένα πακέτο -πραγματικά ελάχιστων- νομοθετικών ρυθμίσεων σε επιμέρους θέματα ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι οι κυβερνώντες ανταποκρίνονται στο μέτρο που μπορούν, όντας ευαίσθητοι σε κοινωνικά αιτήματα. Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα», που αναμένεται να προωθηθεί, προβλέπει μικρές ανακατανομές κονδυλίων ώστε να ρυθμιστούν μικρά ζητήματα του χώρου της υγείας. Επίσης να αναβληθούν για λίγο καιρό αντιλαϊκές εξελίξεις (π.χ κατάσχεση της περιουσίας της ΒΙΟΜΕ, καταπτώσεις εγγυήσεων στους αγρότες) ή κάποια ψίχουλα «κοινωφελούς εργασίας» για τους ανέργους. Στην ίδια λογική εντάσσονται και πρωτοβουλίες ικανοποίησης υπερώριμων κοινωνικών δικαιωμάτων αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα, όπως το θέμα του συμφώνου συμβίωσης ή το ζήτημα της αποτέφρωσης των νεκρών.
Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα κι ενώ στην πραγματικότητα θα αποσαθρώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η κυβέρνηση θα κυρήξει και τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής». Ουσιαστικά το προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι η διορία για την διακομματικό διορισμό του νέο Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης λήγει στο τέλος του χρόνου. Στην συνέχεια είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, μάλλον στην κατεύθυνση του περιορισμού των αρμοδιοτήτων του οργάνου. Θα πρόκειται όμως για μία θορυβώδη σκιαμαχία, αφού όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ευρω-δικαστήριο και σε ανύποπτο χρόνο θα προκύψει ένας συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών. Παλιών και νέων.