της Ιωάννας Καρδαρά
Έχοντας πληγεί από πολιτικές λιτότητας, η Πορτογαλία διανύει για ακόμη μία φορά , περίοδο πολιτικής αστάθειας. Έχοντας πλέον στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, τον το Σοσιαλιστικό Κόμμα με υποστήριξη (χωρίς συμμετοχή) από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (ΠΚΚ) και το Μπλόκο της Αριστεράς, πολλοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές λιτότητας θα σταματήσουν. Όμως, όπως ανέφερε σε παλαιότερο δημοσίευμα αναλυτής της JP Morgan, ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης σχετίζεται με την εσπευσμένη ανάγκη λήψης σκληρών νέων μέτρων από τις αρχές κιόλας του 2016.
Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών, που διορίστηκε 50 ημέρες μετά τις εκλογές, χαίρει κάθε καχυποψίας, καθώς ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα, έχει αναλωθεί σε δηλώσεις που επικεντρώνονται στη διάθεσή του να σταματήσουν τις πολιτικές λιτότητας, χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια ο τρόπος που θα συμβεί αυτό.
Ο Αντόνιο Κόστα ανέλαβε τα καθήκοντά του ενώπιον του προέδρου της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, σε αρκετά δυναμιτισμένο κλίμα καθώς η δυσφορία του Σίλβα δεν κρύφτηκε. Επαναλαμβάνοντας ενοχλημένος τα περί «παραλείψεων των συμφωνιών» που υπέγραψαν οι σοσιαλιστές με τα άλλα κόμματα, τόνισε πως δεν έχουν διαλυθεί οι αμφιβολίες του σχετικά με τη σταθερότητα της «εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης». Ο Α. Κόστα επισήμανε πως αρχίζει «μια νέα εποχή για την Πορτογαλία» η οποία θα βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες περισσότερη ανάπτυξη, καλύτερη και περισσότερη εργασία, λιγότερη ανισότητα. Ο Κόστα όπως έχει σχολιαστεί σε διεθνή μέσα, τείνει να παρουσιάζει ομοιότητες με τους στόχους που είχε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό άλλωστε όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με τίτλο, «Πορτογαλία, όπως Ελλάδα».
Τους στόχους αυτούς θα κληθούν να υλοποιήσουν οι 17 υπουργοί της νέας κυβέρνησης, εκ των οποίων μόνο 4 είναι γυναίκες, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται γνωστά (και κάποια διόλου άφθαρτα) στελέχη των προηγούμενων σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Το ενδιαφέρον των μίντια επικεντρώνεται στον νέο υπουργό Οικονομικών, Μάριο Σεντένο. Απόφοιτος του Χάρβαρντ και σύμβουλος της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ο Σεντένο ήταν εκ των βασικών εκπονητών του οικονομικού προγράμματος των σοσιαλιστών. Ο Μάριο Σεντένο έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για φιλελεύθερες αντιλήψεις, παρά το γεγονός ότι εκείνος υποστηρίζει πως «πολιτισμικά ανήκω στην Αριστερά».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Κόστα, προειδοποίησε πως η Πορτογαλία πρέπει να εγγυηθεί «υγιή δημοσιονομικά».
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για να εγκρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται αύριο να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ξεκινά η συζήτηση σειράς νομοσχεδίων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εισηγηθεί την μείωση του έκτακτου πρόσθετου φόρου στη φορολογία εισοδήματος από 3,5% στο 1,75% το 2016 και πλήρη κατάργησή του το 2017 και τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα και πάλι έως το 2017.
Βεβαίως, πρόκειται για μέτρα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές των Βρυξελλών, αλλά όπως εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Πάσος Παλμέιρα «δεν αναμένεται σύγκρουση με τους θεσμούς γιατί η εμπειρία της Ελλάδας έδειξε ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά». Εκτίμηση που αφήνει ως πιθανότερο ενδεχόμενο τη ρήξη με την Αριστερά.