της Κικής Βάσσου
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν παρατείνεται η ισχύς της υπουργικής απόφασης του περασμένου Ιουλίου για αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, ανάμεσα στις οποίες και οι πλειστηριασμοί. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης ήταν προδιαγεγραμμένο βήμα στην πορεία εφαρμογής του 3ου μνημονίου, αφού η απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι βασικό απαιτούμενο για μια συνολική διαχείριση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Συμφέροντα που ξεκινάνε από τη διαμόρφωση «νέου επιχειρηματικού χάρτη» με όχημα τα κόκκινα δάνεια, που θα οδηγήσει στην «αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων που πάσχουν» με την προσέλκυση κεφαλαίων από τους «εξειδικευμένους παίκτες» για ό,τι αξίζει ή το κλείσιμο όσων δεν αξίζουν (σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των επισφαλών δανείων είναι προς μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Kαι φθάνουν μέχρι την επίθεση κλοπής της ιδιωτικής λαϊκής περιουσίας και ειδικά της κατοικίας, που αποτελεί καταφύγιο και μέσο άμυνας, αφού τα ίδια αρπακτικά funds καταγράφουν το έντονο ενδιαφέρον τους για κατοικίες, όχι μόνο σε «ακριβές περιοχές», καθώς εκτιμούν ότι οι πλειστηριασμοί σπιτιών θα δώσουν ώθηση στην αγορά! Τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο ζωτικής σημασίας, αφού η μη εξυπηρέτησή τους θα οδηγεί στην απ΄ ευθείας δήμευση της αγροτικής γης και ότι αυτό θα σημάνει για την εξαφάνιση της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, αλλά και για την ίδια την διατροφική επάρκεια για το λαό.
Η επιταγή του 3ου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη: «η κυβέρνηση θα ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για την διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ο Μοσκοβισί, στην πρόσφατη επίσκεψή του, αυτή την απαίτηση υπενθύμισε «να βρεθεί άμεσα λύση για τα κόκκινα δάνεια, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, για να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσα στο 2015». Η τερατρόϊκα πλέον -στο παιχνίδι μπήκε και η Δρακουλέσκου, ακολουθώντας τη γνωστή πεπατημένη των εκβιασμών της αξιολόγησης για τη «δόση», απαίτησε πλήρη υπακοή σε σχέση με την άρση, ουσιαστικά, κάθε προστασίας και της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου πριν στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία υποταγής. Στις 22 Ιούλη ψηφίστηκε ο «Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας», που μπαίνει σε ισχύ από 1-1-2016. Ο στόχος των αλλαγών δεν είναι άλλος από τον ασφυκτικό περιορισμό των δικαιωμάτων των οφειλετών και τη διεύρυνση των προνομίων των τραπεζών. Στις 20 Αυγούστου εκδόθηκε εφαρμοστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομίας για αλλαγές στο γνωστό σαν «νόμο Κατσέλη», με καθορισμό αυστηρότερων χρονικών προθεσμιών για τα δικαστήρια, εισαγωγή της έννοιας του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και μέτρα ενίσχυσης των Ειρηνοδικείων για την επίσπευση των δικών.
Στις 15 Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με υπογραφή Στουρνάρα για το Νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Ενεργοποιείται η απαίτηση των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για συμμόρφωσή τους με τους κανόνες εξόφλησης των δανείων τους. Για τους «μη συνεργάσιμους» η ποινή θα είναι ο πλειστηριασμός κάθε περιουσιακού τους στοιχείου, και της κύριας κατοικίας.
1,5 εκατ. είναι οι καθυστερούμενες οφειλές από μικρά, κυρίως, επιχειρηματικά δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες. Η φτωχοποίηση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που θα εντείνεται όλο και περισσότερο, έχει οδηγήσει και θα οδηγεί στην υπερχρέωση απέναντι σε τράπεζες αλλά και κράτος, καθώς και στη μη δυνατότητα ανταπόκρισης στις οφειλές ακόμη και αν ρυθμιστούν.
Γνωρίζοντας τα αποτελέσματα που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα οι πολιτικές τους, οι δανειστές απαιτούν να προχωρήσουν άμεσα νέες αλλαγές στο ν. Κατσέλη που θα αφορούν τον καθορισμό των κριτηρίων προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες. Οι «προτάσεις» τους για σωρευτική ισχύ κριτηρίων, εισοδήματος κάτω από 584 ευρώ το μήνα, αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 120.000 ευρώ και συνολικής οφειλής κάτω από 120.000 ευρώ, θα κατορθώσουν την καταστροφή αυτού που οι δανειστές θεωρούν υπερβολικό για την Ελλάδα, την ιδιοκατοίκηση.
Τα λαϊκά στρώματα δέχονται επίθεση στο βασικό δικαίωμα στη στέγη για χρέη που επέβαλαν και συνεχίζουν να επιβάλουν δανειστές και κυβερνήσεις μέσα από την ανεργία – την απλήρωτη εργασία, την καταβαράθρωση εισοδημάτων – συντάξεων και την ταξική φορολογία, τύπου ΕΝΦΙΑ.
Η στέγη είναι αναφαίρετο δικαίωμα για την αξιοπρέπεια των λαϊκών στρωμάτων, για μια αξιοβίωτη ζωή. Το δικαίωμα αυτό θα υπερασπιστεί με κίνημα λαϊκής αντίστασης στην εφαρμογή των μέτρων που το στοχεύουν, για την ανατροπή των πολιτικών που τα επιβάλλουν και τα υλοποιούν. Η δράση πολλών συλλογικοτήτων το προηγούμενο διάστημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, με αποτελέσματα στη διακοπή τους, αποτελεί τη βάση για αναβάθμιση των δράσεων και του αγώνα στις νέες, πιο δύσκολες συνθήκες.