του Γιάννη Φωτίου
Πεισμένος και έτοιμος να προωθήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και μάλιστα με πολυνομοσχέδιο – «σκούπα», εμφανίζεται μετά το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αλέξης Τσίπρας.
Το απόγευμα της Παρασκευής στο Euro Working Group με τηλεδιάσκεψη οριστικοποιήθηκαν οι δύο δέσμες των προαπαιτουμένων δράσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε δύο βδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των δύο δισ. ευρώ. Η ομάδα εργασίας έστειλε τελεσίγραφο πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 48 προαπαιτούμενα έως τα μέσα Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες τυπικά επιμένουν ότι πρέπει να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβρη, ωστόσο διευκρινίζεται ότι είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για τις καθυστερήσεις, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα πάρει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται χωρίς άλλη χρονοτριβή. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και η λίστα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ευρωομάδα στο Λουεμβούργο (συνεδρίαση υπουργών οικονομικών) Ας θυμίσουμε ότι ο Γ. Χουλιαράκης είναι άτυπος υπουργός εφαρμογής προγράμματος.. Στην πρώτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις (δευτερεύουσας σημασίας) του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών, οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αφορούν τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή, δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, κ.α. Στη δεύτερη δέσμη, υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου με τα πιο σκληρά και αντιλαϊκά και επώδυνα μέτρα, όπως για παράδειγμα εκείνα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την πώληση του ΑΔΜΗΕ, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο με βάση το οποίο θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι επιτυχής ολοκλήρωση των δύο πακέτων με τα προαπαιτούμενα, αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση των 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του χρόνου. Κανένα παράλληλο πρόγραμμα, καμία ήπια προσαρμογή δεν είναι συμβατή με τον εφιαλτικό μακρύ κατάλογο των νέων μνημονιακών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα στήνονται στο φορολογικό απόσπασμα. Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο αλλαζει η κλίμακα και μειώνεται το αφορολόγητο όριο, αλλά καταργούνται και φοροαπαλλαγές που κρίνονται …«μη αποτελεσματικές». Φρίκη προκαλούν τα νέα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και το σαφάρι των οφειλετών. Θεσμοθετείται μια πλειάδα μέτρων «φορολογικής συμμόρφωσης». Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς, καθώς και οι έφοδοι τροϊκανών ελεγκτών σε σπίτια και η αυτόματη κατάσχεση χρημάτων και αντικειμένων αξίας!
Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις από την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε επανυπολογισμό όλων των σημερινών συντάξεων και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο νέος νόμος Κατρούγκαλου που χαρακτηρίζεται παράλογος και δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο, θα κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεση τρόπου επιβίωσης των ταμείων χωρίς κρατική χρηματοδότηση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας που μίλησε στην εφημερίδα Αγορά του Νίκου Χατζηνικολάου, «είναι προφανές ότι θα υπάρξει επανυπολογισμός των συντάξεων, ο οποίος όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης θα προκαλέσει μεσοσταθμικη μείωση των συντάξιμων αποδοχών από 20-30%»!
Η εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης και των καταβαλλόμενων παροχών περιορίζει και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από 70% που είναι σήμερα, στο 50-55%. Εκτός από τους συνταξιούχους θα πληγούν και οι προ του 1993 ασφαλισμένοι. Ακόμα, μέσα στο 2016 υλοποιείται η αποκαλούμενη «εθνική στρατηγική είσπραξης», συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών. Όπως διαμήνυσαν ΔΝΤ και Αμερικανοί η όποια ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής χρέους μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους αυτών των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές εμφανίστηκε σίγουρος ότι το σαρωτικό νομοσχέδιο-φωτιά θα ψηφιστεί χωρίς αντιρρήσεις και πολλά λόγια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ παραδέχθηκε πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την όποια αναδιάρθρωση θα έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι.