του Δημήτρη Τζιαντζή
«Η Γαλλία κάνει τα ψώνια της» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης για την επίσκεψη Ολάντ. Οι Γάλλοι παρουσίασαν την Ελλάδα σαν κατάστημα που έχει βαρέσει κανόνι και ξεπουλάει με σύνθημα «το αφεντικό τρελάθηκε» δείχνοντας μάλιστα ταμπελάκια με ό,τι έχει ήδη πουληθεί σε γαλλικές επιχειρήσεις και τι μπορούν ακόμα να αρπάξουν κοψοχρονιά! Ο Ολάντ και το επιτελείο του, συνοδευόμενος από εκπροσώπους δεκάδων επιχειρηματικών ομίλων, ήρθαν στην Ελλάδα «ντυμένοι σαν φίλοι», που λέει και ο ποιητής, «τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας».
Αυτή είναι μόνο η επιχειρηματική διάσταση της επίσκεψης Ολάντ. Σε συμβολικό επίπεδο, η κυβέρνηση Τσίπρα επένδυσε πολλά στην επίσκεψη θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένη στην Ευρώπη, ειδικά μετά τις απίστευτες δηλώσεις του Σόιμπλε ότι η Ελλάδα… «δεν είναι κράτος»!
Έχει περάσει τρεισήμισι χρόνια από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για «Ολαντρέου» και προειδοποιούσε τον γάλλο πρόεδρο να μην αθετήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις γιατί αλλιώς θα έχει την κατάληψη του Παπανδρέου.
Τώρα ο Τσίπρας συμπεριφέρεται λες και ο…Φρανσουά είναι ο νέος Πιουριφόι ή ο νέος Κάνινγκ: «Η επίσκεψη του Φρανσουά στην Ελλάδα αναδεικνύει και τη δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις για την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη».
Μακάρι να πει μια καλή κουβέντα για μας στην τρόικα ο Ολάντ, σχολίασε μνημονιακή δημοσιογράφος, όμως ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από τον Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος θυμίζει τον «καλό μπάτσο» που αντιμετωπίζει τη χώρα μας σαν ένα νεαρό ταραχοποιό τον οποίο θέλει να βοηθήσει, αλλά ζητάει πρώτα δυο-τρία πραγματάκια. Ασφαλώς υπάρχουν υπαρκτές αντιθέσεις και διαφορές στον πυρήνα του γαλλογερμανικού άξονα όμως θα ήταν ανόητο να περιμένει κανείς από τους δύο κύριους πυλώνες της ΕΕ να φαγωθούν μεταξύ τους για το χατίρι της Ελλάδα. Με αυτό τον τροπο ο Τσίπρας καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό για το ρόλο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Τον Ιούνιο του 2012, τρεις μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Ολάντ, σε συνέντευξή του στο Μέγκα, προχώρησε σε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας καθώς δήλωσε ότι οι Έλληνες πρέπει «να αποφασίσουν να παραμείνουν στο ευρώ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Αν γίνει αυτό, είπε ότι ο ίδιος θα μεριμνήσει ώστε να έρθουν κονδύλια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Ζητώ από τους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη» είχε πει χαρακτηριστικά. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε «ως φίλος της Ελλάδας» πως θα υπάρξουν χώρες που θα προτιμήσουν την απομάκρυνση της χώρας μας από το ευρώ.
Τα κονδύλια που υποσχέθηκε ο Ολάντ δεν ήρθαν ποτέ παρά την επικράτηση της ΝΔ. Σήμερα το τυράκι στη φάκα είναι η «ελάφρυνση» του χρέους. Ο Ολάντ είπε ότι η Ελλάδα πρώτα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον περάσει όλα τα μέτρα και μόνο «όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους».
Κατά την ομιλία του στη βουλή ο Φ. Ολάντ προτίμησε να επικεντρωθεί στη σημασία της συρρίκνωσης των συντάξεων και στη νέα φορολογική καταιγίδα: «Οι μεταρρυθμίσεις ξέρω ότι θα είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες», συνέχισε ο Γάλλος σημειώνοντας ότι αναφέρεται ειδικά στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό:. «Ολα αυτά είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ελλάδας», συμπλήρωσε.
Επισήμως ο Ολάντ έδειξε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα να αποτελέσει η Γαλλία «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ενώ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αγορά ο γραμματέας των γάλλων Σοσιαλιστών, Ζαν Καμπαντελίς, ζήτησε: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν την ίδια γλώσσα».
Την πραγματικά συμβολική διάσταση της επίσκεψης τη δίνουν οι δύο κόσμοι που συνυπήρχαν χρονικά αλλά όχι γεωγραφικά τη νύχτα της Πέμπτης: Ο Τσίπρας και οι υψηλοί ξένοι διασκέδαζαν με γαλλική μουσική και Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους τον Λάκη Λαζόπουλο, σε μαγαζί περιωπής στο Γκάζι, ενώ οι λαϊκές συνοικίες της Αθήνας πνίγονταν μες στη νεροποντή.