της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του νέου προέδρου της, ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία την περασμένη Τρίτη και μέχρι τώρα την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι έχουν εκφράσει ο Κ. Μητσοτάκης και ο Π. Τατούλης. Αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται ακόμα τις κινήσεις τους περιμένοντας και τις αποφάσεις των εσωτερικών τους αντιπάλων και συμμάχων. Η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και η εκλογή του νέου προέδρου, που θα γίνει από τα μέλη του κόμματος, θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του Νοέμβρη.
Το κλίμα ομόνοιας που φαινόταν να υπάρχει ανάμεσα στους διαφωνούντες της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο έχει εξανεμιστεί. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,36 μονάδων, η απώλεια σχεδόν 200.000 ψήφων και μίας βουλευτικής έδρας συνιστούν μια νέα ήττα, που επανέφερε στο προσκήνιο τη σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά και όσους ασκούν κριτική στην πολιτική του υπερασπιζόμενοι την ανάγκη κεντροδεξιάς στροφής.
Οι υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου, αλλά και στην επίθεση φιλίας του Ευαγγ. Μεϊμαράκη στον ΣΥΡΙΖΑ και την επιμονή του στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.Από την άλλη ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης δε χάνει τους υποστηρικτές του. Ο Ευαγγ. Αντώναρος ασκεί κριτική στο πρωθυπουργικό έργο του Αντ. Σαμαρά, στην έλλειψη αυτοκριτικής από μέρους του, μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου και στη συρρίκνωση της επιρροής της ΝΔ.
Παρόλα αυτά, αν και ο Ευαγγ. Μειμαράκης απάντησε στην κριτική που δέχτηκε για τη συναινετική του στάση λέγοντας πως «η Κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζει τη στάση του στα νέα δεδομένα παίρνοντας κάποια απόσταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης των εφαρμοστικών νόμων.
Μέχρι τώρα ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης δηλώνει πως τείνει προς το να μην είναι υποψήφιος, λόγω της διαφωνίας του με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου, που δίνει δικαίωμα ψήφου ακόμα και σε όσους εγγραφούν μέλη της ΝΔ τη μέρα της ψηφοφορίας. Παρόλα αυτά με την παρακίνηση αρκετών στελεχών η στάση του, που θα είναι καθοριστική για την τελική διαμόρφωση της λίστας των υποψηφίων, δεν αποκλείεται να αλλάξει επιτρέποντας τη συσπείρωση του αντισαμαρικού μπλοκ γύρω από το όνομά του. Φαίνεται πως ο Ευαγγ. Μεϊμαράκης έχει κερδίσει τη στήριξη αρκετών δελφίνων, που είναι πρόθυμοι να μη θέσουν υποψηφιότητα και να τον στηρίξουν αν το ζητήσει, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου.
Εξίσου σημαντική θα είναι και η απόφαση του Μ. Βορίδη. Ενώ ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, κάποια δημοσιεύματα βλέπουν την υποψηφιότητά του να προετοιμάζεται, χωρίς, όμως, να αποκλείουν και το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους φιλελεύθερους της παράταξης στηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη.
Σημαντικός παράγοντας για τις τελικές αποφάσεις θα είναι και η δημοτικότητα των δελφίνων, δεδομένου ότι η εκλογή του προέδρου θα γίνει από τη βάση του κόμματος. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών και τη δημοσκόπηση της ProRata, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί επιτυχημένη τη θητεία του Κώστα Καραμανλή, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος (ο οποίος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την προεδρεία του κόμματος) είναι αυτοί που φαίνεται να κερδίζουν την εκτίμηση των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η ΝΔ ήλπιζε σε ένα αποτέλεσμα που θα της χάριζε τη θέση του κυβερνητικού εταίρου, αλλά η σύγκλισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να τις επιστρέψει τους ψηφοφόρους που είχε χάσει. Τώρα τα νέα δεδομένα την αναγκάζουν να εξετάσει το ζήτημα της ηγεσίας της και της ιδεολογικής της κατεύθυνσης. Ο στόχος της είναι με ανανεωμένο «αντιπολιτευτικό» προφίλ να επανεγκλωβίσει τους ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα που χάνει και να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της σε επόμενη κυβέρνηση ως εκφραστής των αστικών συμφερόντων.